Ani Konvička si nedokázal představit, jak vyplašení už občané multikulti států jsou.

 22. 08. 2016      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    

V neděli jsme si připomínali (?) výročí vpádu „spřátelených“ vojsk, a protože důstojné piety se nikdo neujal, bylo Staroměstské náměstí volné pro exhibici Konvičkovců, kteří sehráli scénku, kterak nás okupuje Islámský stát. A turisté to vzali vážně...

Rozehrálo se mnohem větší divadlo, které před nást staví tři otázky: Co se vlastně stalo a proč? Jak se to liší od mediálního podání? A co je nakonec skutečně důležité?

Na poměry Staromáku nic tak neobvyklého...

Hummer, velbloud, koza, islámský kazatel a pár bojovníků s airsoftkami. Divadelní scénka byla řádně nahlášená na magistrátu. Na místě byla policie, zbraně zkontrolovala, svou přítomností dávala najevo, že se nic zlého neděje.

Publikum tvořené Konvičkovými fanoušky i turisty standardně čumělo, fotilo, natáčelo. Několik diváků, zřejmě Arabů, cosi nesouhlasného pokřikovalo, ale nikdo se nepopral.

V zásadě to není nic, co by se v centru hlavního města nedalo čekat – jindy tu projíždí průvod tříkrálový, družina Karla IV., pobíhají čerti, odpalují se petardy nebo křepčí hokejoví fanoušci. Je tak nějak přirozené a každému zřejmé, že tento typ veřejného prostranství bývá i scénou všelijakých podívaných.

Na tuhle atrakci se zde žádné závratné davy nesrotily, většina jen prošla nebo usrkávala kávu v okolních zahrádkách. Zkrátka velmi nudné brzké odpoledne na Staromáku.

Mediální panika a přehánění

Média vzdor té nudě už za pár hodin líčila, jak si turisté lehali na zem, běželi se schovat do hotelu, okolních uliček, dokonce že někdo proskočil výlohou, případně že nějaký pán nemohl najít svoji manželku…

To bylo v naprostém nesouladu se záběry přímo z místa scénky, kde si děti hladily velblouda. Druhou stranu mince doložily záběry z jedné nedaleké restaurace - dnes jste je patrně viděli na iDnes

Je třeba si uvědomit, že na Staromáku se může pohybovat spousta turistů, kteří dost dobře mohli osobně zažít skutečný teroristický útok. Jednak pod vlivem posttraumatické poruchy, jednak odkázáni jen na sluchový vjem, situaci chybně vyhodnotili.

Vždyť stačí, aby do restaurace vběhl jediný člověk volající, že se venku střílí, a velmi pravděpodobně zpanikaří všichni. I kdyby žádnou střelbu neslyšeli! A možná i Češi (ačkoli ledový klid českého barmana na záběrech z panikou zachvácené restaurace ilustruje českou normálnost).

V jednom z videí natočených bezprostředně poté Konvička bezelstně přiznává, že jej nenapadlo, že by mohl někoho vylekat. Na jednu stranu to tak má být - normální je žít ve společnosti, kde netřeba se bát teroristických útoků. Na druhou stranu právě proto, že žijeme v nenormální době, vzhledem k volbě místa by i pologramota mělo napadnout, že jeho žert může někomu ublížit.

...Kdyby média přišla s podobným závěrem, zřejmě by i Konvička uznal chybu. Jenže redaktoři a komentátoři se tradičně předvádějí v plkání rádoby moralistních mouder. Jeden z výroků mě opravdu nadzvednul, ke všemu z úst Andora Šándora:

...na Staroměstském náměstí mohlo dojít k ušlapání lidí, když vznikla panika, a že se mohl objevit někdo s legálně drženou zbraní, kdo by si vzpomněl na slova některých politiků, že se má každý člověk bránit proti teroristům, tak vytáhl zbraň a začít střílet po organizátorech..." (rovněž iDnes)

Ehm? Pominu-li, že koncentrace lidí na Staromáku vylučovala jejich ušlapání, tak ta vize, že legální držitel zbraně sejme týpka v nalepených vousech, mě opravdu baví. Zásadu "střílím jen, vím-li na co" porušují nejvýše myslivci. Opravdu by někdo z dálky střílel skrze dav diváků, natož střílel zblízka (když by sám věděl, že jde o divadlo)? To by mohl někdo klidně sejmout mouřenína Othella rdousícího Desdemonu během Shakespearovských slavností na Pražském hradě...

Konvička pomohl odhalit skutečnou frustraci obyvatel zemí terorizovaných islamisty

Vraťme se ještě k otázce, zda a kdo tu vlastně šíří paniku? Přemrštěné reakce pár turistů z multikulturních zemí západní Evropy, plus Izraelců (#), dávají paradoxně zapravdu Konvičkovi, který varuje před islamismem.

Paniku mezi sebou povzbuzovali ti turisté, kterým tak nějak už koluje v krvi, když ve svých metropolích musí jednat velice obezřetně, aby se nestali obětí nějakých muslimských deprivantů. 

Zatímco ti turisté za svoji podvědomou reakci vlastně nemůžou (odmyslíme-li, že za ni můžou jimi volení politici, kteří přebývání islamistů ve svých vlastech umožnili), tak česká média šířící pomyslnou morální paniku jednají rozhodně vědomě.

Nepřekvapivě tím sledují obranu muslimů, konceptu multi-kulti a obecně sluníčkovosti naší země, včetně politické korektnosti atd. (čímž smaozřejmě dosahují opaku). Jako by v nás neustálým zdůrazňováním pobouření oněch zalehávajících turistů chtěli vyvolat stud, že nejsme dost západní.

Ale co to je za kvalifikaci "být západní"? Povrchně vítat za sousedy kulturně nekompatibilní imigranty? Nechat je být až do stadia, kdy v no-go zónách praktikují své středověké rituály? Až do stadia, kdy se pokoušejí příslušníky majority zabít? A pak se lekat, když někdo pustí zvuk střelby?

# Ad. Izraelci (ti si k sobě islamisty nenastěhovali, sami si obnovili stát uprostřed těch muslimských, to tu ale rozebírat nechci): Hodně komentátorů nám poslední dobou doporučuje izraelizovat společnost. Tak teď už si umíte představit, že to znamená vrhnout se na zem nebo skočit přes plot, když vám někdo za zády bouchne papírový pytlík. Už dříve jsme tu psali, že tudy cesta nevede, tady je jen další argument.

Západní politici po každém masakru vyzývají, ať se nenecháme zastrašit, ať žijeme dál jako dosud. No ale když to Konvička s typicky českým smyslem pro černý humor udělá, tak odhalí pravý stav myslí Evropanů, vpravdě žalostný, ustrašený, iracionální. Ta divadelní scénka se jednou bude vyučovat na katedře sociologie coby geniální experiment.

Proč se ale scénka netýkala toho, co jsme si onen den připomínali?

Vlastní, mnohem dříve zažité, zkušenosti nás bohužel a na rozdíl od těch turistů k ostražitosti už nevedou. Nemohu přestat myslet na to, jak jsme si v neděli NEpřipomněli výročí srpna 1968.

Ne že by nebylo důležité varovat před islámskou okupací, ale člověk by čekal, že vzhledem k sílící hrozbě z Východu budou média akcentovat, že se může zopakovat taky ruská okupace. Dnešní děcka už teď pletou roky 68 a 45, kremelská propaganda zasévá zrnka pochybností i mezi dospělé...

Mám zkrátka chuť si pro příští rok rezervovat Staromák se scénkou, v níž tam přijede ruský tank a pustí pár slepých z kulometu. A bude mi úplně ukradené, zda kvůli tomu pár připosraných turistů nadskočí ze židliček v kavárnách. Chytrému napověz, hloupého trkni. 

okupace 68