Aukce vlajek pro veterány pomáhají pátý rok

 01. 11. 2023      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Vždy několik týdnů před a po Dni válečných veteránů jsou už od roku 2019 k dostání unikátní české vlajky. Spolek VLČÍ MÁKY je draží po čtyřech až šesti kusech. Každá vlajka je spojena s konkrétním příběhem a potřebou bývalého vojáka nebo jeho pozůstalých. Přesně 30 vlajek spolku věnoval Ondřej Sochůrek, který je zhotovil po americkém vzoru ze starého, ohněm opalovaného, dřeva.

Letošní aukce potrvají do 26. listopadu

V době vydání tohoto článku už jsou vydraženy vlajky s pořadovými čísly 20 a 21. První vynesla deset tisíc korun na koupi tabletu s programy pro výuku znakové řeči, který potřeboval veterán Tomáš pro tříletého syna Domíska. Druhá vlajka v pořadí vynesla sedm tisíc pro Pavla, který si ve službě zranil páteř a nyní dává dohromady peníze na bezbariérový vůz. Aktuálně se draží vlajka pro vojenského policistu Petra, kterého ze služby rovněž vyřadilo částečné ochrnutí.

Další tři vlajky pomohou průzkumníku Františkovi, který musel opustit řady armády kvůli zákeřné nemoci ALS, jež vyžaduje nákup řady pomůcek a provádění bezbariérových úprav. Na pomoc čeká i veterán Jiří bojující s posttraumatickým stresovým syndromem. Poslední vlajka z letošní série pomůže dětem afghánských tlumočníků naší armády k financování vzdělávacích aktivit. Charitativní aukce probíhají na portálu Armyburza vždy od pondělí do nedělních 21 hodin.

Vlajky příští rok dojdou, jejich autor pomáhá dál

Letos budou aukce končit vlajkou číslo 25, takže na podzim roku 2024 bude vydraženo posledních pět kusů. “Pan Sochůrek je srdečný člověk a jistě by nám byl ochoten vyrobit a věnovat další vlajky, ale tím bychom srazili hodnotu těch původních. Takže další vlajky nebudou, ale na tradici určitě navážeme,” slibuje předsedkyně spolku Miroslava Pašková. Prozrazuje, že dva speciální dřevěné artefakty se už vyrábí.

Ondřej Sochůrek vlajky původně vyrobil ve volném čase, kdy si práci se dřevem zvolil jako způsob relaxace. Svému novému koníčku se pak věnoval čím dál víc, až nakonec rozjel obchod Woodflag. V něm dnes nabízí technicky dokonalejší vlajky, státní znaky a mapy mnoha zemí světa. “Na e-shop jsem dlouho nedával české vlajky, aby nekonkurovaly těm v dražbách. Nakonec jsme se domluvili, že jsou jednak jiné, jednak z každého prodaného kusu poukazuji deset procent Vlčím mákům,” vysvětluje Ondřej. A nejen to, na pomoc veteránům přispívá i z prodaných znaků s českým lvem, moravskou a slezskou orlicí a samozřejmě velkého státního znaku ČR.

Projekt Vlajky pro veterány inspiruje další

Dražby vlajek do čísla 21 dosud vynesly 161 200 korun. To je v průměru necelých osm tisíc na vlajku. “Vzhledem k tomu, že vlajky kupují za tyto ceny většinou jednotlivci, soukromé osoby, hřeje mě výše jejich darů u srdce,” hodnotí výnos aukcí Mirka Pašková. A dodává: “Ujišťuji, že veteráni nejsou odkázáni jen na to, co pro ně vynese vlajka. Náš spolek jim většinou pomáhá dlouhodobě a financování obstaráváme jak prodejem vlčích máků, tak pořádáním větších sbírek a hledáním firemních sponzorů.”

Před pár měsíci se Spolku VLČÍ MÁKY ozval s nabídkou zapojení se do jeho projektů jeden z novodobých veteránů, příslušník AČR, který se ve volném čase pod značkou "Železný svět" zabývá uměleckým leptáním kovů a dřevořezbou. Armádním motivům se již věnoval na sekyrách určených pro řadu velitelů či jednotek, naposledy například pro 42. a 72. mechanizovaný prapor či pro prezidenta republiky. Právě teď pracuje pro další charitativní dražbu na dvou sekyrách, které výtvarně uctí válečné veterány a připomenou bojovou tradici našich předků.

“V minulosti jsme také obdrželi darem dva obrazy, naším dlouhodobým záměrem je uspořádat prodejní výstavu výtvarných děl s veteránskou tematikou, ale na tom musíme ještě zapracovat, nemáme na tomto poli zkušenosti,” naznačuje předsedkyně Vlčích máků, jak by bylo možné získat další prostředky ve prospěch válečných veteránů a bývalých vojáků v tíživé situaci.