Co chystá Ministerstvo obrany k 25. výročí veteránů ze Zálivu? Nic. A má k tomu neuvěřitelné důvody...

 06. 11. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

MO informuje, že vzpomínkové akce si mají zajistit veteránské spolky. A že Armáda ČR nemá kapacity postát na čestné stráži. A že veteráni vevymřou, protože vysíláním další a dalších vojáků do zahraničí produkujeme nové. ...Tyhle žvásty mají vysvětlit, proč resort obrany zapomněl, že uběhne 25 let od první novodobé čs. zahraniční mise do války v Zálivu. Přístup je to naprosto otřesný - čtěte dále...

Na facebookové stránce MO se objevil 20. října dotaz: „Dobrý den, letos to bude 25 let od prvního bojového nasazení našich vojáků po roce 89, teda Pouští štít/Pouštní bouře. Chystá k tomu MO nějaké akce?“ Reakce administrátorů byla vyhýbavá – je to věc odboru péče o válečné veterány a jeho pracovníci jsou na služební cestě.

Odpověď si pak diskutující vynutili 2. listopadu a zněla: „Zatím o žádné akci nevíme, obyčejně to organizuje Sdružení válečných veteránů ČR, ministerstvo jim pak s organizací vypomáhá. Před pěti lety se připomínka konala až v březnu, tedy na organizaci je ještě nějaký čas.“ … Opravdu zajímavá logika. Ministerstvo spoléhá na jeden z dobrovolnických spolků a navíc na to, že slavit se přeci může i mimo termín výročí.

dotaz na MO Záliv 1

Ostatně, před těmi pěti lety, to byla také poměrně medializovaná aféra. Neboť se ministerstvo odmítlo podílet na výrobě pamětních medailí, takže veteráni se na ně nejprve museli složit. Víceméně ve vší tichosti se na chvíli shromáždili před Píseckou bránou na Hradčanech a pak se přesunuli na drobné pohoštění do útrob ministerstva.

Ale pozor, letos Ministerstvo obrany perlí dál!

Na facebooku MO se po prvotním vyjádření logicky strhla diskuse, výčitky, a tak jeho mluvčí vydali následující absurdní, arogantní a ke všemu gramaticky vadné sdělení:

„K 25. výročí mírových operací příští týden zahájí NGŠ před budovou GŠ výstavu, tu připravuje VHÚ. To, že si vzpomínkové a jiné akce chtějí organizovat občanská sdružení sami (OPRAVDU JE ZDE TA HRUBKA), je již tradicí, MO nevidí důvod, proč jim v jejich aktivitách bránit, naopak je všemožně podporuje (autobusy, čestní stráž, občerstvení atd.). Doba, kdy museli (JO, TADY JE TAKY HRUBKA) řízeny centrálně je bohudík za námi, ostatně ani není v silách organizovat všechny pietní a vzpomínkové akce, to by pak musel vzniknout ještě jeden obří úřad. Ale pokud je sdruženími včas akce naplánovaná, snažíme se jim vyhovět, ale není možné, aby všude stála čestná stráž, tak velkou armádu nemáme. Připomínky Pouštní bouře byla vždy organizovaná Sdružením válečných veteránů, nevíme, proč to měnit. Vzhledem k tomu, že stále máme vojáky zahraničních misích, je obava z vymření novodobých válečných veteránů absurdní.“

dotaz na MO Záliv 2

Wow! Tak tohle si zaslouží rozbor větu po větě (a autor vyhazov!):

  • Vzpomínkové akce organizují neziskovky, protože je MO dlouhodobě zanedbává. Jako předsedkyně jedné z těch neziskovek snad mohu mluvit i za ostatní, že to děláme v naději, že se MO jednou chytne za nos a postará se samo. Neboť my suplujeme to, co by správně mělo dělat MO zcela automaticky. MO si to bohužel neinterpretuje jako své dlouhodobé selhávání, nýbrž jako tradici.
  • MO nevidí důvod, proč tomu bránit. To se mi teda ulevilo. Má pravdu, že doba, kdy by nás za pomoc našim veteránům mohlo rozehnat slzným plynem a pozavírat, naštěstí pominula. To ale tuhle poznámku myslí vážně? Má to být skrytá pohrůžka? Ministertsvo má dokonce v zákoně o veteránech určeno, že musí poskytnout prostory a další součinnost. Koho by napadlo, že je to málo pro něj taková oběť?
  • Tak resort obrany má příliš malou armádu na to, aby u příležitostí spočítatelných na prstech rukou postavil čestnou stráž? Hlavně, že pan ministr Stropnický neváhá posílat vojáky tu na ostrahu vrbětického muničního skladu, tu k ostraze našich hranic nebo dokonce vnějších Schengenských hranic. Já ještě pochopím, že máme vojáků sotva na plnění všech spojeneckých závazků v NATO. Ale že nemáme vojáky ani na symbolické postojení u pomníčků?
  • Musel by vzniknout ještě jeden obří úřad? Tím bylo myšleno ještě druhé ministerstvo nebo jen jeho odbor péče o válečné veterány? Ten dělá kulové a jestli je obří, tzn. podařilo se doplnit jeho početní stavy, tak o to hůř.
  • Jednoznačně nejhorší je ovšem ta poslední hláška. Každý ví, že veteránům, kteří byli jako první od druhé světové války bojově nasazeni v Zálivu, je dnes o 25 let více. Tudíž, někteří z nich už nežijí. Velitelům táhne i na osmdesátku. Jenže v kontextu celého vyjádření MO je to vlastně jasné – pořád nějaké chlapce někam posíláme, proto pořád produkujeme veterány, takže nemusíme dělat nic moc pro ty stávající, to třeba jednou v budoucnu teprve začneme.

PS: Vážení, kdo jste za MO tenhle text na FB psal, tak jděte do háje. A fakt jsem ráda, že tam s vámi už nesedím. Je mi za vás stydno!

Co tedy s tím výročím veteránů operace Pouštní štít/Pouštní bouře?

To je také zajímavá otázka. Představte si, že mě to zajímalo ještě v době, kdy jsem na MO pracovala. A tak jsem napsala zprávu Aleši Knížkovi, řediteli VHÚ, který mimochodem před pár dny dostal z rukou prezidenta státní vyznamenání:

„Ahoj Aleši, ještě zbývají dva roky, než bude výročí 25 let od nasazení čs. protichemického praporu v Perském zálivu, ale já bych ráda pro toto výročí s přáteli něco připravila. Totiž tehdejší nasazení popisuje filmový dokument "Doopravdy" a já bych chtěla natočit jakési jeho pokračování - s těmi, kdo se v něm objevují nově natočit, jak svou přelomovou misi zpětně hodnotí po tom čtvrtstoletí, jak vlastně potom běžel jejich život v armádě nebo v civilu atd. A jistě chápeš, že na takovém projektu potřebuji začít pracovat co nejdříve. A od VHÚ bych potřebovala dvě věci - souhlas s užitím původního dokumentu, plus pomoc v odhalování, kdo je kdo. Myslíš, že bys mi mohl pomoci?“

dopis Knížkovi

Vážení čtenáři, myslíte, že jsem dostala odpověď?! Takže asi tak. Je to jen jeden střípek do mozaiky důkazů, že MO se na nadcházející výročí bezpečně připravit mohlo. A mělo, samozřejmě.

No, když jsem se nedávno dozvěděla, že tehdejší strážní rota (www.cervenebarety.cz) bude mít v Prostějově sraz, na ten nápad s dokumentem jsem si vzpomněla a kontaktovala je. Vypadá to slibně. Samozřejmě kvůli tomu budu hledat jistou podporu, ale o tom vydám samostatný článek.

boro