Dobrovolníci změnili koupelnu bývalého vojáka na bezbariérovou

 29. 11. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Kdo by neznal pořady Jak se staví sen a Mise nový domov? Každému je jasné, že potřebných je více, než kolik jich televizní produkce obšťastní zásadní přestavbou bydlení. Jenže ono to jde i bez kamer. Spolek VLČÍ MÁKY povolal do služby příslušníky Aktivní zálohy a za dva týdny se bezbariérové koupelny dočkal bývalý voják Pavel.

Pavel v nové koupelně

Za pomoci party dobrovolníků, s přispěním dárců a několika firem, se podařilo něco, o čem Pavlova rodina léta jen snila. Koupelna v jejich domku doznala zásadních změn tak, aby se v ní Pavel obsloužil sám. Jelikož po služebním úrazu páteře i několika operacích ochrnul na polovinu těla, staly se různé části domu, který před lety sám vybudoval, překážkovou dráhou a pastí.

Pavlův zdravotní stav se navíc dlouhodobě zhoršuje, zatím se ještě pohybuje s holemi, ale připravuje se na pohyb s invalidním vozíkem. Na žebříčku priorit tak už dlouho měl právě úpravu koupelny. Tu na druhém místě následuje polohovací postel. Proč to nezaplatí resort obrany? Ten před dvěma lety přestal Pavlovi vyplácet i doplatky za léky a rehabilitace. Chce přezkoumat, jestli vinu nenesou lékaři, kteří následně Pavla několikrát operovali. Jako by snad nebylo klíčové, že úraz se Pavlovi stal kvůli a při výkonu služby – obrana po deseti letech přestala platit už dávno uznané následky a dala si přitom rok a půl pauzu jen na stanovení lékaře pro vypracování posudku. Lépe dál nekomentovat.

Spolek VLČÍ MÁKY začal Pavlovi pomáhat v právních otázkách a pro doplatky rehabilitací, pak ovšem přišla květnová sbírka Rozběháme Česko. V reakci na lockdown místo charitativních běhů s hromadným startem uspořádala virtuální běh, v němž každý běžel kde a kdy chce individuálně. Výtěže 124000 Kč pomohl primárně jinému bývalému vojáku Karlu Sankotovi s úhradou rehabilitace a ještě zbylo 50000 Kč právě pro Pavla. Takový základ stačil, aby se rozjela odvážná akce na přestavbu jeho koupelny.

118823014_758951288229202_4540275190577389915_n

Materiálem za zhruba 30000 Kč pomohla společnost Rako a slevou až 40 % na sanitu podpořila projekt firma Aquatop Rakovník. Co bylo ovšem klíčové – pokud by mělo být hrazeno, tak by zaujímalo zdaleka nejvyšší část rozpočtu – byla vlastní práce zedníků, instalatérů, elektrikářů a obkladačů. Naštěstí na letní facebookovou výzvu spolku reagovalo několik příslušníků Aktivní zálohy, vojáků v činné službě a ovšem i civilistů.

Vytvořili tým, který během dvou týdnů kompletně vyboural starou nevyhovující koupelnu a zprovoznil zbrusu novou, respektující Pavlova pohybová omezení. Prostřednictvím jednoho z příslušníků AZ se zapojil ještě i jeho zaměstnavatel Metrostav, což je potěšující už proto, že mnoho záložáků se léta potýká naopak s nevolí zaměstnavatelů.

Celou proměnu zachycuje časosběrné video.

Ale být představen a obdržet touto formou veřejné díky si zaslouží každý z party, která nese pracovní název Komando bez bariér. Pro všechny to bylo nové a vzdor časovému presu a technickým potížím „zvítězil duch nad hmotou“. Duch dobrých lidí, kteří pracovali i v noci, když to bylo třeba. Spolek VLČÍ MÁKY by rád takovou pomoc organizoval v budoucnu i pro další zraněné vojáky.


DĚKUJEME:

Jarek Provazník

Bývalý chrudimský výsadkář. Nyní živnostník ve stavebnictví. Veškeré zednické a obkladačské práce. Největší hrdina celé akce.

Petr Bryks

Aktivní záloha – KVV Olomouc. Živnostník – revizní technik. Elektroinstalace, osvětlení, bourací práce – voda.

Pavel „Chuck“ Severa

Aktivní záloha – KVV Pardubice. V civilu elektroinženýr. Bourací práce.

Jan Hrdý

Aktivní záloha – KVV Hradec Králové. V civilu tunelář u Metrostavu. Dovoz materiálu ve spolupráci s Metrostavem.

Pavel Herget

Velitel družstva 1. roty 42. mechanizovaného praporu. Bourací práce.

Bernard Gironi

Aktivní záloha – KVV Pardubice. Bourací a zednické práce.

Dan Špalek

Aktivní záloha – 41. mechanizovaný prapor. Pomocné práce. Autor nápadu, aby příslušníci Aktivní zálohy uspořádali akci po vzoru TV pořadu.