Drony jako ideální pomocník při pátrání. Dejme jim šanci!

 22. 01. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Zbystřit by měla policie, ale třeba i vězeňská služba a celní správa – často totiž někoho hledají. Také armáda, která zajišťuje v České republice non-stop službu SAR = Search and Rescue. A vlastně i kdokoli, kdo má doma nějaký ten dron. Pátrání je totiž dovednost, kterou dnešní drony už bezpečně umí. A dokonce mnohem efektivněji než lidská síla.

Nejprve jeden příběh...

Loňské léto se ze svého domova v americké Virginii ztratil dvaaosmdesátiletý muž trpící stařeckou demencí. Vyrazili po něm pátrat policisté se stovkami místních dobrovolníků. Dokonce si přivolali i vrtulník. Po tři dny ale byli neúspěšní a záchranná operace se již změnila spíše v hledání těla. O neúspěšném pátraní se dozvěděl jistý David Lesh, který se rozhodl spolu se svou přítelkyní a jejím otcem zkusit prohledat ještě 200 akrů sójového pole sousedící s prohledávanou oblastí.

Lesh se rozhodl létat nad polem se svým dronem, který má jinak jen pro svou zábavu. Systematicky prolétával ve výšce 200 stop, takže to, co by pátračům zabralo hodiny, jemu trvalo jen minuty. A uspěl – v nejvzdálenějším rohu pole uviděl přes kameru dronu ztraceného seniora, kterého se tak podařilo zachránit.

Co tento příběh trochu kazí, je skutečnost, že Lesh porušil předpisy Federální agentury pro letectví. Nic se mu nestalo, ale jiná skupina nadšenců – nezisková organizace Texas EquuSearch - musela kvůli obdobným případům až před soud. Ten ovšem rozhodl, že pokud je dron nasazen pro záchranu života a na žádost rodiny pohřešované osoby, pak nelze pilota-operátora dronu postihnout. Mimochodem, tito dobrovolníci se angažovali v 1400 pátráních, přičemž objevili pomocí dronů 300 živých pohřešovaných.

drony_VI_00
Foto: Dobrovolníci z Texas EquuSearch zefektivnili pátrání díky dronům (zdroj HNGN.COM) 

Proč je žádoucí drony do pátrání zapojovat?

Hlavní výhoda UAV (unmanned aerial vehicles), jednoduše dronů, je jejich ptačí perspektiva. Ty amatérské nesou malé kamery typu GoPro, profesionální mohou sledovat svět pod sebou také termovizí, případně nočním viděním. Díky tomu mohou vidět i to, co lidské oko neumí. Legislativa ve většině zemí, ČR nevyjímaje, velí ovšem používat drony pouze pod kontrolou pilota, a to ke všemu vizuální. Záchranné a bezpečnostní složky státu nebo licencované firmy by rozhodně měly mít výjimku.

Totiž při pátrání po osobách, jak je praktikováno nyní, je nejčastější příčinou nezdaru jeho pozdní zahájení i zdlouhavý vlastní průběh. Autorka tohoto textu s tím má praktickou zkušenost – když se jako jedenáctiletá ztratila v šumavských lesích, trvalo hodiny, než se vůbec pátrači dali dohromady. Na vrtulník by se bývalo čekalo kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám ještě déle. Asi po šesti hodinách, aniž by vlastně záchranná akce státních složek vůbec započala, jí pomocí hvízdání a křižování lesa našli rodinní příslušníci. A to autorka textu seděla asi jen 2 km daleko, na kraji lesa a louky (kdyby byly v té době drony, viděly by ji)...


Video: O využití soukromých dronů na pomoc v pátrání po osobách 

Pokud stopujete někoho, kdo má náskok (a vědomě či nevědomě postupuje dál), on i vy jdete stejně rychle, tak jej prostě nedoženete. Tradičním prostředkem je rojnice – trvá dlouho, než se dá dost lidí dohromady a obdrží pokyny. A než pak projde vymezeným prostorem, protože lidé v ní potřebují přestávky na oddych. Nadto ve tmě nebo mlze mohou přehlídnout hledanou osobu i dva metry od sebe (pokud je tato v bezvědomí nebo se skrývá). Spolehlivým vodítkem mohou být cvičení psi – ale zase – postupují tak rychle, jak rychle jde psovod.

Nakonec vrtulník – jednak trvá dlouho, než se k místu přesune, pokud vůbec. Ne že by drony byly schopny se stoprocentně udržet ve vzduchu, pokud je mlha, námraza, bouřka... Ale na rozdíl od drahého vrtulníku s lidskou posádkou můžete ztrátu dronu výměnou za šanci záchrany života nebo dopadení nebezpečného zločince riskovat. Pokud dronem bude disponovat třeba každý policejní útvar na úrovni okresu, dostane se na místo rychle. A na přípravu ke vzletu stačí minuty.

Následně dron může doletět rovnou do oblasti předpokládaného výskytu hledané osoby (kam až stihla již dojít) a odtud létat systematicky podle předem vloženého programu – například v rozšiřujících se kruzích. Profesionální drony vydrží ve vzduchu třeba hodinu, létat mohou vysokou rychlostí - pro pátrání bude vhodnější jistě nižší, než nejvyšší možná, ale pořád násobně rychlejší než tempo lidské chůze. Vybavené termovizí mohou být skutečně rychlé. Zatímco operátor bude sedět ve vyhřátém voze a pouze sledovat monitor.

Jakmile dron najde ztracenou osobu, tak může na místě přistát nebo aspoň shodit užitečný náklad (pro tento případ může nést například vysílačku a „krabičku poslední záchrany" či světlici). Na základě udané polohy pak jednoduše vyrazí záchranný tým. Nebo při sledování osoby na útěku se na ni dron „pověsí" a dokud mu nezačne docházet energie, bude pátračům udávat aktuální polohu. „zadržovací dron" by mohl postup útěkáře zbrzdit klidně konzervou slzného plynu (či ostřeji). To vše dnes drony umí...


Video: Simulace užití dronů při pátrací akci amerických šerifů

Když mohou být drony tak nápomocné, proč se nevyužívají?

Drony jsou vlastně stále novinkou. Ty skutečně profesionální, s dlouhou výdrží a spolehlivým polohovacím a řídícím systémem, schopné nést několik kilogramů nákladu, stojí asi jako auto střední třídy. Totéž pak ovšem stojí kvalitní kamery spolu s termovizí. Na druhé straně, to přeci není tak moc, protože tyto náklady se vrátí už při první záchraně lidského života.

Problém není nutně ani v zákonech a předpisech – ty sice nejsou ani u nás, ani jinde ve světe, uzpůsobeny této nové technice – ovšem státní orgány mohou mít výjimky a obecně (jako v úvodním americkém příběhu) by každý, kdo usiluje o záchranu života, měl mít výjimku. Možná by ji už dnes šlo odvodit od nutné obrany, kdy nedochází k přestupku nebo trestnému činu, pakliže konání směřuje k odvracení zájmu, který je chráněn zákonem – což lidský život je.

Nakonec tedy jde jen a pouze o to, že o možnostech využití dronů a schopnostech této techniky, se dostatečně neví. Třeba v tomto směru otevře některým oči tento článek. Česká veřejnost by měla volat alespoň po dvou „pátracích a záchranných" dronech v každém kraji (každého občana by stála nejvýše 3 Kč z jeho daní, kdyby to měly být opravdu profesionální modely, včetně potřebné zobrazovací techniky).

drony_VI_01
Foto: Pro mnohé policejní okrsky v USA je už dron samozřejmostí (zdroj MILTECHMAG.COM)