Klub 112 spustil nadační fond a také vydávání časopisu Kuráž! Objednejte nyní.

 18. 12. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Neziskovka Klub 112 je vám možná již známa či přinejmenším povědomá, protože léta organizuje letní tábory pro děti (nejen) příslušníků IZS. To ale nikdy nebylo jedinou ambicí party nadšenců právě z řad IZS. Nedávno založili nadační fond, a především začínají vydávat časopis zaměřený na příslušníky IZS. Všechny jejich projekty spolu souvisí a můžete se s nimi seznámit v našem rozhovoru s Janem Borůvkou…

Prosím představte ve zkratce Klub 112 – proč vznikl a jaké si klade cíle?

Klub 112 vznikl před třinácti lety. V té době jsme měli obrovské plány a cíle. De facto na hranici snu. Chtěli jsme vybudovat „něco“, co by tu vždy bylo jako alternativa pro hasiče, policisty a záchranáře. Proto jsme taky zvolili stodvanáct do názvu, protože i tehdy byla linka 112 v plenkách a pomyslně to bylo to jediné, co nás spojovalo v jeden celek. Chtěli jsme nabízet vzdělávací programy, sociální programy, volnočasové aktivity. Ale z toho všeho se nám povedlo rozjet „jen“ ty naše dětské tábory, které jsme vybudovali od nuly. Tábory Klubu 112 se postupem času staly velmi žádané, protože zkrátka jdeme jinou cestou než ostatní.

Klub 112

Letní tábory jsou zřejmě Vaše srdeční záležitost. Kolik let už s nimi máte zkušenosti? A mění se nějak děti, musíte hodně aktualizovat program, aby pro ně byl atraktivní?

Tábory už připravujeme jedenáctým rokem. Za tu dobu jsme obsloužili více jak 1000 dětí. Některé se samozřejmě vrací a rostou s námi. A zde je možnost pozorovat, jak se dnešní děti mění. Mění se i jejich rodiče. Co dříve bylo v pohodě, dnes je problém. Lidé jsou více hádaví a podráždění. Umí si říci o svá práva. To je samozřejmě v pořádku. Ale dost často zapomínají i na své povinnosti. Program máme od začátku velmi atraktivní. Mnoho táborů nás napodobuje. Ale i tak jsme museli postupem času upravovat náplně jednotlivých oddílů. Některé aktivity jsme vypustili a jiné zase nově zavedli.

Tábor 112 policie

Děti třeba chtěly (spíše jejich rodiče) dát dítě do oddílu Bojové sporty, ale když první den zjistíte, že ty děti ve věku 10 až 11 let neumí ani kotrmelec, nějaký výcvik je tu tam. Máme ucelenou programovou nabídku a je o ni zájem. Děti jsou pořád děti. Rády si hrají a učí se novým věcem. My jdeme cestou, že je učíme to, co by umět měly. Jen trochu atraktivnějším způsobem. Moc neposloucháme moderní příručky, rady, metody.

Už plánujete letní tábory na rok 2019? Kdy je nejvhodnější doba rezervovat dětem termín?

Plánování začalo asi týden po táboře. Už od září jsme tvrdě makali, abychom připravili nabídku, programové novinky a tak dále na další rok. Ideální čas rezervovat si místo pro dítě na běžném táboře je standardně leden až březen. My jsme však s přihláškami pod tlakem rodičů vyjeli už v říjnu a do 24 hodin byl náš tábor téměř obsazen. Proto jsme otevřeli i další turnus, který teprve začneme nabízet.

letní dětské tábory klub 112

Před tři čtvrtě rokem jste plánovali začít vydávat časopis a nyní je hotové první číslo KURÁŽ!. Co obsahuje a jak jej lze pořídit?

Byl to náročný čas a proces. Vše jsme se museli naučit. Začít vydávat časopis není jen tak. Hodně to stojí na nápadu, ale ve finále taky na penězích. Vším jsme si prošli a vše jsme zvládli. Dneska máme časopis, jehož první číslo směřuje do tisku. Je nádherný.  A je nádherný proto, že je od začátku dělaný pro lidi. Je plný příběhů, rozhovorů, zajímavostí i praktických rad od lidí a pro lidi, kteří slouží u hasičů, policie, nebo záchranné služby.

asopis Kuráž

Vydali jsme se cestou, že jediná možnost, jak ho získat, je objednat předplatné na stránce našeho webu www.ekuraz.cz/predplatne. Nyní máme v nabídce možnost zvolit 1 číslo (Jak chutná KURÁŽ), 3 čísla (Trocha KURÁŽE neuškodí) a 12 čísel (KURÁŽ naplno). Zatím neplánujeme, že by náš časopis KURÁŽ šel zakoupit v nějaké trafice. Stojí jen 39 Kč. To je zaváděcí cena. Ta bude muset bohužel trochu nahoru. Ale jen v řádu desetikoruny, nebo dvou.

Potřebujeme ještě nastartovat inzerci jako takovou. Každý čeká na první číslo. Nyní cenu časopisu a distribuci doplácíme z rezerv, které máme díky partnerům a sponzorům. Chceme reklamu v časopisu udržet na zdravé úrovni. Když reklama, tak cílená. Na věci a služby, které se hodí, potřebují a mohou si je naši čtenáři dovolit. Chceme touto cestou pomoci i českým firmám, aby měly možnost oslovit naši cílovku se zajímavými produkty a službami.

Z prodeje časopisu chcete financovat především vybudování vlastního zázemí pro tábory. Už se něco rýsuje? Jak těžké je v dnešní době hledat vhodné místo?

Máme vysněnou lokalitu, ale konkrétní místo ještě nemáme. Žádné zeměměřiče s kolíky ještě nenajímáme. Oslovili jsme několik desítek realitních kanceláří, ale ty dnes prodávají především byty a doslova každá nás poslala jinam, že tomuto trhu se nevěnují. Kam jinam jít než do realitní kanceláře, když chcete kupovat realitu?! Čeká nás ještě náročná cesta. Vše má svůj správný čas. Nyní se soustředíme na časopis jako takový a až z nás opadne ten úvodní stres, nervozita, atd., podíváme se na další úkol. Pozemek a tábořiště je benefit, který přijde až po práci.

tábor 112 army

Dále chcete z prodeje časopisu financovat i charitativní projekty. Můžete to více přiblížit?

Založili jsme vlastní Nadační fond Klubu 112, do kterého chceme nasměrovat část výdělku z časopisu a další zdroje, které seženeme jak díky naší mravenčí práci a komunikaci se soukromým sektorem, tak i od soukromých dárců a podporovatelů. Naším plánem je podporovat jak příslušníky IZS, kteří se ocitnou v nějaké tísni nebo krizi, tak například i děti z dětských domovů a podobně. Vše jsme si už pilotně vyzkoušeli.

Kdy můžeme očekávat druhé číslo časopisu? Jakou vůbec bude mít periodicitu?

Časopis KURÁŽ je zaregistrovaný jako pravidelné periodikum. KURÁŽ je měsíčník. Nyní už pracujeme na dalších číslech, ale ano, jde to pomalu. Ne proto, že bychom to nezvládali, ale stále chodí čím dál atraktivnější nabídky na spolupráce, do obsahu, lidí atd. Ve snaze, aby to první číslo bylo lepší a lepší, vše pořád upravujeme. Také nemáme ještě některé procesy zautomatizované. Je pravda, že se učíme. Ale také třeba jen autorizace článků nám trvá dlouho. Ještě nejsme autorita, abychom mohli někoho popohánět. Takže často čekáme, čekáme a čekáme. První číslo vychází v této době. Další vyjde do cca měsíce a půl a pak se snad ustálíme. Ještě nevíme, jak si poradíme s letními prázdninami. Možná do té doby budeme už plně zaběhnutí. Nebo zkrátka uděláme volno a pak dvojčíslo. Máme závazky a musíme je plnit. Jak závazky ke čtenářům, objednatelům, tak i k partnerům, sponzorům. No zkrátka ke všem.

Máte ještě nějaké další smělé plány do vzdálenější budoucnosti?

Smělých plánů je. Máme toho na papíře hodně. Je ale zapotřebí filtrovat, které plány jsou na úrovni snu a které jsou reálné. Nicméně se chceme vrhnout na podporu sociálního zázemí pro hasiče, policisty a záchranáře a zaměřit se na ty, kteří opouštění brány svých útvarů či oddělení, a to například ze zdravotních, fyzických nebo rodinných důvodů, a pomoci jim se vstupem do civilu. Máme za sebou mnoho jednání v tomto směru. Vizí je vybudovat personální „agenturu“ pro bývalé příslušníky a zaměstnance z IZS. Připravujeme funkční schéma. Když se na nás obrátí někdo, kdo mnoho let sloužil a najednou má poznat civilní život, chceme ho pomoci provést procesem a pokusit se mu najít dobrou práci.

Nezměníme svět. Chceme ale zlepšovat ten plácek kolem nás. Chceme dál pokračovat u dětí, jen ve větším měřítku. Nyní třeba startujeme naši výuku první pomoci včetně AED, který jsme si pořídili díky finanční sbírce. Když se děti naučí, jakou cenu má cizí lidský život, možná poznají i váhu toho vlastního a začnou se více respektovat a brát se zdravěji. Máme rozpracovaný projekt Bravo, inspirovaný citátem Edmunda Burka: „Zlo vyhraje tehdy, pokud dobří lidé nedělají nic“. Považujeme se za ty dobré, a proto chceme něco dělat.

Vše je ale dnes o penězích. Máme kuráž a nyní máme i KURÁŽ, ze které bychom to vše mohli financovat. Není to o příjmech z předplatného. Ten časopis je pod cenou. Ten pravý potenciál je v inzerci. Čtenáři, kteří budou odebírat náš časopis, nenaplní naše konta, ze kterých pak budeme hradit naše smělé plány. Čtenáři nám pomohou vybudovat médium, které nám otevře cestu k těm finančním prostředkům, které potřebujeme. Každý čtenář pomáhá, avšak dá se říci, že neplatí nic. Těch jeho 10 % půjde do nadačního fondu. Nespoléháme na nějaké granty a dotace. To není pružné a myslím si, že pro nás ani efektivní. V minulosti jsme jich pár zpracovali a vždy jsme narazili na stejné překážky. Byli jsme moc novátorští a vždy to vyhrály nějaké zaběhnuté konzervy.

A proto, podpořte nás a objednejte si předplatné časopisu KURÁŽ! Všechny naše plány jsou o financích, abychom je mohli realizovat. Snažíme se dát všemu hlavu a patu. A nyní se snažíme dostat se k financím, které naše plány promění v úspěšnou realizaci.

 Autor: Redakce