KZP AZ pohledem ženy – 2. týden „Říkali nám, že bude hůř a nelhali.“

 11. 08. 2016      kategorie: Hlavní menu    

V rámci šestitýdenního kurzu základní přípravy AZ, který právě probíhá ve Vyškově, vám přinášíme osobní zkušenosti jedné z účastnic kurzu. Předchozí týdny KZP AZ pohledem ženy můžete shlédnout zde.

Slečna H. - 2.týden KZP AZ

Říkali nám, že bude hůř a nelhali.

Celé čtyři dny jsme nosili slušivé doplňky typu vz.58 a Breník. Docela se to proneslo, když se k tomu přidala kompletní malá polní, s blembákem a „Krtečkovou lopatkou". Bylo super, že poslední den nás na cvičnou střelnici vezly Tatry, ale vyškrábat se nahoru se vším tím, na sobě navěšeným, to Vám byla docela sranda. A asi zajímavá podívaná, pokud to někdo sledoval. A ta jízda, když jsem seděla na zemi, to byla legrace ještě větší. Pomyslela jsem si, že je to dobrá příprava na jízdy v BVP.

Hodně nás se shodlo na tom, že nám začínají splývat dny. Většinu času jsme trávili na cvičné střelnici a trénovali bezpečnou manipulaci s pistolí vz.82 a výše uvedenými dvěma krasavci, nabíjení, povely atd. Čekají nás první ostré střelby. Těm dvěma krasavcům říkám „mazlíci", jsou vždy na prvním místě. Pak teprve vše ostatní a nesmím se od nich hnout. Tak jsem se ve čtvrtek přistihla, že sedím 15 minut nad ešusem a mazlíky mám furt na sobě. A to jsou ty momenty, kdy se uculuju a okolí nechápe.

kolaz_titulka_02
Foto: Většinu času jsme trávili na cvičné střelnici

To mi připomíná. Na únavu reaguje každý jinak. S kolegyní z čety jsme se už minulý týden začaly hihňat o přestávkách mezi večerní výukou. Teď se v půli týdne nakazila další, která celou četu „odbourává" i v hodinách nebo na nástupu. Když se instruktor zeptá, co užívá, nebo na čem jede, tak to už není cesty zpět a smějí se všichni. Je to fajn a pořádku. Neuvěřitelně to odplavuje stres.

Ale teď k vážným věcem. Teorie a učení. Paradoxně, z toho mám větší obavy než z fyzické části. Doma moc klidu na učení není a tak prchám na „kasu" už v neděli ráno, tam mi to do hlavy poleze líp. Přibyla hromada věcí z taktiky – pěší taktika – přesuny v šachovnici, „loupání" při nástřelu atd. Měli jsme první hodinu topografie a moc mě to baví. Snad mě nadšení neopustí, až „zakufruju" někde ve vojenském prostoru!

Všímáte, jak se mění můj slovník? A ještě bude. Něco je z dřívějška. Ale hromada termínů přibyla. Pomáhá mi to. Rychlejší komunikace a mnohem víc věcí si zafixuju. A... sprostým slovům se tu neubráníte. Zatím si je myslíme a šeptáme. Jsem zvědavá na příští týden.

Čeká nás první přesun s velkou polní. Ano, s legendárním „Vakem na zmije", řemením, bojovým opaskem se sumkami a zásobníky, čutorou a samozřejmě s mazlíkama. Dívala jsem se do mapy na vrstevnice. Nóó, bude to zajímavé, dlouhé a těžké. A odměnou nám bude romantika pod hvězdami. Ano, je to „přežití" spojené s ostrými střelbami. Jestli přežiju, napíšu Vám o tom příště.

Ještě něco. Tuším, že to bylo začátkem týdne, kdy zazněl úžasný povel „PLYN, POSTŘIK!" Ochranná maska, pláštěnka, návleky na nohy pod pláštěnkou uvázat k opasku, nasadit rukavice a protáhnout ruce rukávy pláštěnky. Vypadá to jednoduše. Trvalo mi to snad 5 minut. Všichni bychom byli mrtví. Trvalo to dlouho a zpod pláštěnky nám čouhalo kdeco, což je nepřípustné.

V rámci zdravotní jsme byli venku na trávě, takže se něčemu přiučily i kobylky a klíšťata. Učili jsme se masáž srdce, první pomoc v boji – škrtidla, Izraelák a přípravu na transport.

A psali jsme test. A to se zase vracím k teorii, kde máme mnozí rezervy. Já tedy ano. Testů bude víc a to je dobře. Tak trochu bič na nás, nebo naopak, ujistíme se, co už v hlavě máme.

Kdybyste viděli můj rukopis! Hrůza. Jaksi všechno dělám rychleji než dřív. Zjistila jsem to dnes, při obalování cukety. Přistihla jsem se, jak si říkám: "Jedu, jedu, makej!" Myslím si, že nebudu jediná z nás, takto postižená.

A další věc. Ženijní. Jednak super instruktor a jednak jsem cca 10 minut zahradničila. Pokládali jsme protitankové miny. S kolegou jsme trefili úžasný flek – samý šutr. Ale dali jsme to. Vrch jsme osázeli plevelem, zakamuflovali, povedlo se. Jen ten „Krtkův rýček" by chtěl, chudák, přebrousit. Ale asi to neklapne, bo účel je nás drtit a nic neusnadňovat ;-) O víkendu napršelo, půda změkla, jestli budeme dělat korejtko kolem bivaku nebo okopy, půjde to i tupým.

Teď se s Vámi zase na týden rozloučím. Je sobota večer, házím si věci do báglu, musím se učit, ráno vyrážím směr Vyškov. Mějte se krásně, až si budete dávat v týdnu pivo či víno, nebo jinou dobrotu na zahrádkách, v restauracích, připijte na nás, hned nám přibude energie. Mnozí z Vás tu budou co nevidět a my Vám to pak s vděkem oplatíme.

Zdraví Vás jedna ženská.

 Autor: slečna H.