Martin S. svou životní roli patrně nedohraje

 03. 10. 2014      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Naše redakce nefandí fámám, ale tuto nelze nadále ignorovat – z různých zasvěcených zdrojů se šíří informace, že Martin Stropnický chce místo postu ministra obrany zastávat pozici velvyslance v USA.

Ostatně diplomacii se již věnoval v Portugalsku a Itálii v letech 1993 až 1997. V USA by vystřídal Petra Gandaloviče, který jako nominant ODS vyslaný do Washingtonu v roce 2001 nemá v současné době politické krytí a především i z časového hlediska začíná přesluhovat.

Otázkou ovšem je, kdo nahradí Stropnického v čele ministerstva. V kuloárech se nejvíce skloňuje, že by se Sobotka s Babišem mohli dohodnout na větší rošádě mezi resorty, a tak by obranu mohl dostat někdo z ČSSD. Ta dlouhodobě disponuje dvěma vyprofilovanými odborníky – jednak Janem Hamáčkem, který ale zasedl do křesla předsedy poslanecké sněmovny, jednak Antonínem Seďou, který by díky své erudici vůbec nebyl špatnou volbou.

Jenže to by nesměla českou politickou scénou procházet jak strašák spekulace, že pokud ANO zvítězí v komunálních a senátních volbách, najde si Babiš záminku pro shození vlády (ostatně třecích ploch v posledních týdnech již přibývá), aby mohl vyvolat předčasné volby do sněmovny a v nich triumfálně zvítězit. I kdyby, stejně by pak skládal koalici nejspíš opět s ČSSD. Horší by bylo nastalé bezvládí, resp. ustavení úřednické vlády. V tomto hypotetickém scénáři jsme dokonce zachytili úvahu, že by obranu mohl dočasně řídit opět Vlastimil Picek.

Je zcela zřejmé, že zatímco jednoduchá změna ve vedení ministerstva, které by opustil poněkud znuděný, ideově neukotvený a odborně dezorientovaný Stropnický, by armádě prospěla, střídání celých vlád a další provizoria by resort devastovala. Byli jsme už mnohokrát svědky, jak vlády slavnostně kreslily růsty podfinancovaného rozpočtu na obranu, přičemž s dalšími a dalšími vládami z líbivých obrázků zbyly jen cáry. Na každém šprochu pravdy trochu, proto se připravte na návrat do bodu nula. 

 Autor: Redakce