Nejen šílený střelec, ale také policie má na rukou krev!

 25. 02. 2015      kategorie: POLICIE ČR    

Když na místo přijela hlídka, pálil po ní střelec zpoza baru. Policisté viděli postřelené hosty a prý v souladu s předpisy se rozhodli stáhnout a čekat posily. Zranění mezitím vykrváceli. Vážně by ve dvou byl problém střelce sejmout, když ke všemu policisté měli neprůstřelné vesty?

Ne, tohle není v pořádku. Policisty, hasiče a vojáky platíme z daní proto, aby nás chránili, a to i za cenu vlastního života. Proto je součástí jejich platu rizikový příplatek, proto existují mechanismy (jakkoli nedokonalé), jak zabezpečit jejich rodiny, pokud se ze služby už nevrátí. Policisté a vojáci jsou ozbrojeni, vycvičeni, mohou legálně použít násilí proti pachateli/nepříteli. Není proto možné, aby si usmysleli (dali do standardních operačních postupů), že z boje utečou, když se ocitnou sami v ohrožení.

poli
Foto: Já nic - já policista (zdroj NOVINKY.CZ)

Řekneme to natvrdo: pokud je zde volba mezi smrtí policisty a jím chráněného občana, je to policista, kdo má zemřít. Pokud není ochoten riskovat, pak to není policista – dělá totiž totéž, co průměrný občan – uteče, schová se... Správně reagoval naopak jeden z hostů – při přebíjení se vrhnul na střelce s židlí, tím zachránil život svůj a dalších dvou osob. Ostatně v podobných situacích je tento způsob jediný nadějný (popsali jsme jej shodou náhod nedávno v tomto článku).

Příčinou úmrtí po postřelení je jen několik stavů: „Vypnutí" zásahem mozku či krční míchy, udušení/srdeční selhání (při zásahu srdce, dýchacích orgánů, pneumotoraxu) a především vykrvácení. U takových zranění vás ke smrti přibližuje každá minuta, to je policistům jistě známo. Přesto zvolili postup, který nechal raněné bez pomoci dvě hodiny! Svou zbabělostí ztělesněnou do operačních postupů se policie postarala o to, že do nemocnice se podařilo přepravit už jen jednu oběť.

Je naprosto bez pochyb, že dva policisté, ozbrojení a odění do neprůstřelných vest (aspoň to uvádějí média, jiné zdroje tvrdí, že šlo jen o taktické vesty, PČR to ale nedementovala), by pachatele zpacifikovali, kdyby se nepodělali. Jeden by zahájil krycí střelbu, druhý by zaujal vhodné postavení. Pokud by byl střelcem zasažen, tak jen za cenu, že by se střelec odkryl, pročež by mohl být zasažen kryjícím policistou. Připomeňme, že jeden z hostů zvládl předtím střelce odrazit jen židlí.

A i kdyby to policistům kvůli jejich neumětelství nevyšlo, aspoň by se pokusili a splnili tak svoji povinnost. Bylo by mnohem lepší zakládat sbírku na podporu pozůstalých po padlých policistech, než pro pozůstalé po hostech restaurace obětovaných na oltář policejního systémového selhání. (Mimochodem – budou se odteď z peněz obcí a krajů odškodňovat pozůstalí po obětech všech násilných trestných činů? PR uherskobrodského starosty je poněkud nevkusné, jen v té kritice policie má pravdu.)

Kdo chce, nechť posílá peníze pozůstalým, ale především by každý měl poslat dopis Policii ČR, aby svůj postup kriticky analyzovala, přiznala spoluvinu a změnila své předpisy. Policie, to není jen zásahovka, naplnění smyslu existence tohoto sboru musí být schopen i ten nejposlednější pochůzkář!

PS: Jak by to asi dopadlo, kdyby v té restauraci seděli další ozbrojení občané? Je opravdu absurdní volat po omezení práva na držení střelných zbraní. Šílenec by vraždil i holýma rukama. Chyba je v absenci povinnosti lékařů sdílet informace (zde psychiatra a obvoďáka), škoda že se stopnul projekt elektronických zdravotních knížek. Sem je třeba upřít pozornost, bláznovi měly být zbraně dávno odebrány. (Viz náš včerejší článek).

Doplněno - reakce na nejčastější protiargumenty čtenářů - policistů:

1) Zpravodajské zdroje shodně uvádějí, že dvojice policistů do prostoru nahlédla, viděla zraněné na zemi a židlích a střelce za barem. Zdá se tedy liché omlouvat je tím, že o situaci neměli přehled. Ostatně na linku 158 jistě přišla volání i od těch, kdo se zachránili - policie tedy věděla, že střelec je jeden, patrně měla nahlášen i jeho arzenál.

2) V diskusích se hojně vyskytuje argument, že policisté berou málo, mají chabý výcvik a nedostatek cvičných střeleb, proto je logické, že se stáhli... Otázka z článku zůstává: Nač je tedy policie, která není materiálně, fyzicky a psychicky, ale také morálně vybavena k naplnění hesla, které si lepí na každé auto a kvůli němuž je státem ustanovena?

3) Mnoho policistů vnímá článek osobně jako útok na svou osobu - pak je třeba jej znovu pozorně přečíst, článek totiž útočí na celý systém. Je zvláštní, že ministr vnitra žádá více peněz kvůli nasazení pyrotechniků ve Vrběticích a nikoli kvůli zabezpečení elementárních předpokladů fungování policie již od úrovně pochůzkářů, kteří se dostávají do krizových situací jako první a od nichž občané očekávají pomoc a ochranu.

4) Mnoho diskutérů se trefuje do autorky. Musím vás upozornit, že mám mezi policisty a vojáky řadu přátel, do problematiky mám mnohem hlubší vhled než řadový občan, v 90 % případů se policistů zastávám. Že soudím od stolu? Hvízdaly kolem mě kulky z Dragunova i rakety. Mám plné právo i kompetenci chtít po vás, abyste se neposírali. Jestli to neunesete, tak si aspoň odpusťte urážení mé osoby. Napište svůj článek - to je jediný legitimní způsob, jak reagovat na můj názor. Jinak jste srabi nadvakrát, diskusní žvanílci.