Nové trendy využití dronů -koptér v ozbrojených silách a vývoj protidronové obrany.

 28. 07. 2016      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    

V červnu se uskutečnila dvoudenní Konference Speciálních sil: Využití UAS a obrana proti nim. Prezentace byly veskrze určeny jen pro služební potřebu, ale obecné trendy a náměty zmínit lze, protože vývoj v dané oblasti je opravdu velice dynamický...

Armáda vzala rotující křídla na milost

Jakkoli civilní trh v posledních letech opanovaly tzv. koptéry, prakticky všechny armády světa se jejich využití zdráhaly, a to z řady logických důvodů. Předně vojáci disponují většími či menšími letouny s pevnými křídly, které vydrží ve vzduchu hodiny až dny, ve vysokých výškách, prakticky nehlučně, tedy nepozorovaně.

Nač tedy využívat něco, co bzučí jako roj včel a poletuje to nejvýše pár desítek minut? Prvotní odpověď zněla: „Na nic.“ Naštěstí vojenství je obor, který si nemůže dovolit zaostávat, už vůbec ne kvůli předsudkům. Porovnávat letouny a koptéry je podobné jako chtít po náklaďáku, aby měl zrychlení formule F1… pro každý typ prostředku je třeba hledat rozdílné využít. Proto se začalo pátrat po úkolech, pro něž jsou právě koptéry nejlepší volbou…

Leť a seď  - koptéra jako průzkumník a špeh

Hlavní předností dronů -koptér je kolmý vzlet a přistání (proto se často označují VTOL UAV jako vertical take-off and landing). Sice nevydrží dlouho ve vzduchu, ale zase mohou sednout na přesně určené místo a z něj velice dlouho pozorovat okolí či konkrétní cíl. Takže do budoucna tyhle mašiny budou tak trochu brát práci průzkumákům ;-)

Oči za rohem, za kopcem, aneb koptéra do každého družstva

Americká armáda oznámila již letos na jaře, že do roku 2018 chce malou koptérou vybavit každé družstvo, tzn. na devět lidí jeden malý „kapesní dron“ (pocket UAV). Požadavky zní takto: hmotnost do 150 g, výdrž nejméně 15 minut, operační dosah 500 až 1200 m, s kamerou umožňující rozpoznat osoby z výšky 70 stop, dobíjení kratší než dvě hodiny, od vyndání z kapsy ke vzletu nejvýše minuta a samozřejmě nízká cena. Až na nadstandardní výdrž naleznete široký výběr již nyní na čínských e-shopech ;-)

Létající antény a rozhledny

Dalším využitím, o němž se začíná hodně mluvit díky tomu, že koptéry mohou setrvávat ve visu, je jejich využití coby antén, retlansačních stanic, v prostorech, kam signál ze stacionárních vysílačů nedosáhne. Když už byl zmíněn jejich vis, mohou také nahradit funkci strážních vzducholodí, které se hojně používaly v Afghánistánu k dohledu nad perimetrem základny. K tomu lze nabíjet koptéry po kabelu ze země a držet je ve vzduchu potřebnou dobu, klidně by se ale v případě potřeby mohly odpojit a dolétnout se podívat na podezřelé místo.

Drony v rukou zabijáků

Co všechny bezpečnostní složky i řadové občany pálí, je samozřejmě potenciální zneužití dronů teroristy. Obvyklou otázkou v tomto ohledu je: „Proč je ještě nepoužili?“ Cenově dostupné a snadno ovladatelné jsou, možná islamistům vadí, že když někam pošlou dron, nebudou u toho osobně přítomni – to je ovšem jen slabá hypotéza. Ve skutečnosti se v minulosti různí radikálové pokusili tímto způsobem použít modely letadel (včetně Al Káidy, která tak chtěla rozprášit antrax, a japonské sekty Óm Šinrikjó, která v roce 1995 dala sarin nakonec do vozů metra…).

Logicky tedy přibývá firem a výzkumných ústavů zabývajících se protidronovou obranou, veskrze jsou nyní schopny detekovat dron jen na stovky metrů, u komerčně dostupných čínských typů pak i na blízkou vzdálenost převzít řízení. Tyto rané bezpečnostní systémy tedy přirozeně nemají příliš velký odbyt a nejsou systematicky instalovány na ohrožených místech. Ostatně třeba nad stadióny je spolehlivější a jednodušší natáhnout ochranné sítě. V zásadě tak nadále platí, co jsme v článcích o protidronové obraně psali dosud (např. zde).

Následující video ukazuje, jak nějací civilní uživatelé s docela obyčejnou hračkou schazuji atrapu bomby...

Drony kamikaze

Na druhé straně mohou malé bezpilotní prostředky sloužit jako zbraň také těm dobrým. Zabarikádovaného střelce v Dallasu nedávno policie zneškodnila tak, že k němu poslala robota s výbušninou. Američané a Izraelci takto přinejmenším od jara využívají i drony, jeden z takových systémů představuje video níže. Mohly by nahradit nepřesné „přesné bombardování“, a tak minimalizovat vedlejší ztráty.

Smart technologie, hloupí lidé

Nakonec si ještě zaslouží zmínku velice trefná poznámka, která na konferenci zazněla z úst plukovníka Řehky, a sice že jsme obklopeni smart technologiemi, ale hloupými lidmi. Velice apeloval na to, aby ovládání dronů a práce s daty, která nasbírají, už tak přetížené vojáky, z nichž každý má celou řadu odborností, více nezatěžovala. Stejně tak opravy a jakékoli konfigurace SW i HW musí být intuitivní.

Je to požadavek vesrkze správný, ale je to právě snadnost ovládání a schopnost automatického letu, co multikoptéry činí široce dostupnými pro civilisty, kteří je mohou snadno zneužít. Kéž bychom se na příští takové konferenci dozvěděli, že systém registrace pilotů a protidronová obrana jsou o několik mílových kroků dál. Momentálně je svět v těchto otázkách poměrně bezradný.