Plošné využití roušek pomůže. Šijte roušky nejen pro sebe.

 16. 03. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Na vývoji epidemie COVID-19 je v ČR patrně nejstresovějším faktorem absolutní nedostatek ochranných prostředků. Nemají je lékaři, policisté, hasiči, terénní sociální pracovníci. Počty přislíbené vládou nebudou stačit, distribuce potrvá. Mohou pomoci řadoví občané.

Například primátor Mladé Boleslavi (a lékař) Raduan Nwelati sdílel včera informaci, že nakupuje aspoň respirátory FFP2 a FFP1 a také nechává šít látkové roušky. Ano, tu záležitost, s níž lékaři operovali desítky let, pak je stačilo vyvařit a použily se znovu. Když spolehlivě zabránily zavlečenní bacilů a virů do operačních ran, nad nimiž se lékaři sklání, zabrání i šíření koronaviru.

nwelati

Známý youtuber - popularizátor vědy - Petr Ludwig vydal už v sobotu video, v němž jasně dokládá, proč i látkové roušky mají smysl. Mají jistou schopnost ochránit vás (nezadrží vir, ale kapénky s virem ano), zejména však brání dalšímu šíření.

Na Slovensku je již venkovní pohyb povolen pouze s rouškou a lze čekat takový krok i od české vlády. Mít a nosit látkovou roušku je, kromě mytí rukou a omezení zbytečného pohybu mezi dalšími lidmi, jediný preventivní postup dostupný okamžitě všem.

Kdo je doma s dětmi nebo na home office, ušijte roušky své rodině a pak třeba i sousedům. Vzhledem k tomu, že jejich šití zadal i primátor Mladé Boleslavi a 2000 kusů poptává Porodnice Podolí, zeptejte se svých samospráv, domovů důchodců, porodnic atd., zda chtějí nějaké roušky dodat. S šicím strojem trvá výroba jedné 20 minut, návodů je plný internet.

Uvědomte si navíc, o co lépe se budou cítit lidé, kteří ve svých profesích stojí v první linii, pokud na ně nebudete prskat. I když půjde třeba o policistu s respirátorem, berte v úvahu, že ho může mít už několik hodin prošlý. Co teprve prodavačky bez ničeho? Je třeba bránit nákaze osob, které to nemůžou zabalit a zalézt domů

A nakonec, kdo si nasyslil doma respirátory a jednorázové roušky, dokud byly k dostání, co kdybyste je šli odevzdat právě těm prodavačkám a příslušníkům IZS? 

#rouskyvsem

  

 Autor: Redakce