Přes 80 % amerických hasičů trpí nadváhou nebo dokonce obezitou. Jak je to u nás?

 11. 12. 2014      kategorie: HZS    

Některé trendy z USA se vyplatí sledovat – ne proto, že jsou hodny následování, ale právě naopak. Hasič a tloušťka přeci nejdou dohromady. Bít na poplach začali v USA letos v září, když vyhodnotili výsledky dvouleté studie tisícovky náhodně vybraných bojovníků s ohněm.

hasici_00
Foto: I takto mohou vypadat američtí hasiči (zdroj TOWNNEWS.COM)

Vědci sbírali údaje, aby mohli spočítat BMI (body mass index). Není to sice nejpřesnější ukazatel (hasiči mají více svalů, nejen tuku), ale pro základní členění postačuje. Nad hranici 25 bodů, kde začíná nadváha, se dostalo 80 % hasičů. Co je ale ještě horší – 70 % tlustých hasičů od svých nadřízených či okolí nedostala dosud žádné doporučení hlídat si váhu. Dokonce polovina těch, kdo trpěli obezitou (BMI nad 30) nedostalo žádné doporučení zhubnout.

Dokážete si to představit? Po hasičských tyčích při poplachu sklouzávají brzděni tukovým polštářem a ačkoli nadváha je nejen vidět, ale zákonitě snižuje i rychlost, výdrž a pružnost pohybu, nikdo nic neřekne, snad aby se tlouštíka nedotkl. Jenže jde také o zdraví – už dřívější výzkumy ukázaly, že jedním z největších zdravotních rizik je pro hasiče infarkt. Přispívá k němu stres i časté dýchání kouře. V kombinaci s obezitou je zaděláno na pořádný problém.

hasici_01
Foto: Tohle je ještě dobré - hasiči jsou hubení a s pomocí bagru stěhují jiného tlouštíka (zdroj EXTRA.CZ)

Další, co výzkum ukázal, byla nižší ochota mladších hasičů nechat si pomoci s hubnutím. Může to znamenat dvě věci – buď si více věří a mají vůli cvičit a nepřejídat se, nebo je jim to jedno. Ostatně pro druhou variantu hovoří, že obézní mladí hasiči zůstávají obézními. Že by se obalenost sádlem zdála mladým generacím normální prostě s ohledem na to, co vidí stále častěji všude kolem, vrstevníky nevyjímaje?

Že je prevence obezity velmi důležitá, ukázaly rozdíly ve výsledcích jednotek, u nichž byl již spuštěn program Wellness-Fitness Initiative s pravidelným výročním přezkoušením a poradenstvím, oproti těm, kde prevence a kontrola formálně neprobíhá. Doporučením studie, které americký sbor jistě bude následovat, je tedy rozšíření programů pro řešení nadváhy a jejich zacílení zvláště na mladé.

Co si z toho můžeme vzít v České republice? Nepodařilo se nám zjistit, že by v Hasičském záchranném sboru proběhl podobný výzkum (s výjimkou jednoho drobného – ten zjistil 18 % hasičů s obezitou I. stupně). Za to u armády proběhlo velké šetření – v létě 2011 vyšlo najevo, že nadváhou trpí celá polovina českých vojáků. A to navzdory každoročnímu tělesnému přezkoušení a zařazení povinných hodin tělocviku (které ovšem mnozí nestíhají). Armáda to u těch nejvíce obézních dokonce musela začít řešit speciální medikací.

hasici_02
Foto: Není třeba komentář - přesně toto ukázala americká studie (zdroj DRAWNBYFIRE.COM)

A tak nějak všichni podvědomě tušíme, že není zas tak těžké zahlédnout pupkatého policistu (natož obecního/městského strážníka). Je sice těžké vybavit si tlustého hasiče, ale pokud by měl někdo tendenci doufat, že se to může týkat opravdu jen té Ameriky, pak je na místě připomenout, že máme příklady i z Evropy. Třeba v Belgii měl v roce 2010 nadváhu každý desátý hasič a rozběhla se velká diskuse o tom, že stát šetřil na výbavě jejich tělocvičen a najmutí obezitologů.

Nakonec poměrně jasně hovoří čísla za celou českou populaci: Nadváhou trpí nejméně každý třetí a obezitou každý pátý. A co víc – tři čtvrtiny tlustých mužů a polovina žen to nepovažují za problém. Takže hasiči, buďte ostražití – nejen kvůli tomu, že se pronesete při záchraně tlouštíků, ale také byste mohli mít problém sami se sebou.

medajlonek_paskova