Real Target – český veterán vyvinul světově unikátní 3D terč.

 14. 06. 2018      kategorie: Hlavní menu    

Když byl Jan M. v roce 2014 v misi, začal uvažovat nad tím, jak by se uživil, kdyby se mu něco stalo, nebo až mu jednou závazek prostě skončí. Ačkoli spokojeně slouží dosud, celé ty čtyři roky v garáži vymýšlel věrný a trvanlivý 3D terč. Až jej konečně před pár týdny představil světu jako Real Target a způsobil tím senzaci…

Pokud vím, podobné terče se vyrábí jen v USA, s odolností kolem 3000 zásahů, což mi přišlo málo. Tak jsem si vlastnoručně zhotovil formu horní poloviny lidského těla a začal do ní lít všemožné materiály. Až jsem pak našel tu pravou kombinaci, kterou si z pochopitelných důvodů nechám pro sebe,“ popisuje své čtyřleté domácí kutilství Jan.

real target čirý

Real Target může být použit pro různé typy tréninků jako taktický, bojový, sportovní nebo soutěžní, a to na vnitřních i venkovních střelnicích. Výhody oproti 2D terči jsou zřejmé – můžete střílet pod jakýmkoli úhlem, tvar je realistický, můžete jej klidně obléknout.

Ale co je hlavní – po zásahu nic neodlétá, použitý materiál zůstává kompaktní, a proto opakovaně použitelný pro všechny typy ráží. Jan už provedl 15000 zásahů a ještě nepřekročil životnost terče.

Terč přitom vyrábí v čiré verzi, kdy je viditelný střelný kanálek, o což se nyní zajímají forenzní detektivové. Dále v bílé verzi, která je nejvhodnější pro trénink – střely zanechávají vstupní a výstupní stopu, v materiálu nepatrnou, avšak lehce odprýsknou bílou barvu, takže zásah je dobře vidět. Barvu je možné opakovaně na terč nastříkat, aby opět vypadal jako nový. Do třetice lze dodat i terč pro noční využití.

real target bílý

Jan pochopitelně vypiloval i variabilní stojan a zmíněný bílý nástřik ve spreji. Hned po uvedení terče před pár týdny prodal několik kusů, testují je nyní některé elitní policejní i vojenské útvary a výsledky jsou natolik dobré, že se hlásí další „složky“. Pro vážné zájemce je samozřejmě možné osobní předvedení.

Ceny jsou kalkulovány individuálně podle provedení a počtu kusů, ale Jan se rovnou zapojil i do programu www.armyfriendly.cz, v němž soukromým zájemcům z řad ozbrojených sil a bezpečnostních sborů (potažmo i městské policie; samozřejmě veteránům) poskytne slevu. K zapojení do programu dodává:

Vím moc dobře, co služba v AČR obnáší. Že není jednoduchá jak pro samotné vojáky, tak i pro jejich rodiny. Myslím, že podpora organizací jako Spolek VLČÍ MÁKY, včetně účasti v programu ARMY FRIENDLY, je důležitá, takže když mám teď vlastní produkt, na který mohu poskytnout kolegům slevu, vůbec jsem se nemusel rozmýšlet“.

real target

Janův úspěch je skvělý nejen proto, že si tím, doufejme, opravdu zajistí dobrou budoucnost i po ukončení vojenské kariéry, ale také jím ukazuje cestu dalším vojákům. A vytvořil pracovní místa několika kolegům. Lze předpokládat, že o terč bude zájem i v zahraničí, což je skvělá reklama pro naši vlast a zbrojní průmysl tak trochu jinak. V podobě Real Target tu dost možná vzniká první česká veteránská firma s globálním potenciálem. Takže určitě povědomí o Real Target dál šiřte!