Remembrance Day, aneb jak svůj den slaví britští veteráni

 17. 11. 2021      kategorie: ARMÁDA ČR    

Ve Spojeném království a zemích Commonwealthu je Remembrance day, stejně jako u nás Den válečných veteránů, uctěním památky vojáků, kteří kdy sloužili nebo položili svůj život v obou světových válkách a také v novodobých válečných konfliktech. Převážná většina oslav spojených s tímto svátkem se koná v neděli, která je datu 11. listopadu nejbližší. Nazývá se Nedělí vzpomínek (Remembrance Sunday). Při této příležitosti je věnována vzpomínka také britským ženám, které pomáhaly a poskytovaly podporu, např. jako zdravotnice, pozemní personál nebo pilotky v RAF. Své nezapomenutelné místo mají i zvířecí hrdinové.

JAK OSLAVY PROBÍHAJÍ?

Zatímco u nás si oficiálně připomínáme hrdinství a odvahu našich vojáků teprve od roku 2004, ve Velké Británii je Den vzpomínek pořádán již od roku  1919. Oslavy jsou v porovnání s těmi u nás až monumentální. Poděkování a vzdání úcty je téměř hmatatelné na každém kroku.

Už v průběhu října se začínají na silnicích objevovat automobily a kamiony s vlčími máky. Stejně tak železniční vlaky nebo metrovlaky. Vlčí máky najdete také na poštovních schránkách, ve výlohách obchodů, na klopách kabátů i domácích mazlíčcích.

V ulicích se objevují prodejní stánky s předměty s veteránskou tématikou. Zpravidla je nabízejí sami váleční veteráni a výtěžek z prodeje jde na jejich podporu a pomoc zraněným vojákům nebo pozůstalým rodinám. Slova „THANK YOU FOR YOUR SERVICE!“ (Děkuji za vaši službu!) uslyší každý voják, který se v uniformě objeví na ulici. U každého vojenského památníku nebo hrobu válečného veterána najdete věneček s básní „LEST WE FORGET“ (Abychom nezapomněli), doplněný osobním vzkazem od rodiny i jen procházejích lidí.

WESTMINSTERSKÉ OPATSTVÍ

Westminster Abbey není jen místo s bohatou historií či korunovačním sálem anglických monarchů.

Česká vzpomínka ve Westminster Abbey (fotoarchiv M.Horová)Česká vzpomínka ve Westminster Abbey (fotoarchiv M.Horová)

V těsné blízkosti chrámu se nachází zelená plocha s dřevěnými plůtky. V každém z nich najdete zatlučené křížky s vlčími máky, jmény a fotografiemi padlých. Své hrdiny tady uctívají lidé z různých států, včetně těch českých. V každé „zahrádce“ tak uvidíte pohromadě statečné muže z 2. světové války a ze současných zahraničních operací. Křížky s fialovými máky pak symbolizují veterány zvířecí. Dřevěné vzpomínky zde zůstávají do dalších oslav.

TEN DEN

V Neděli vzpomínek oslavy vrcholí. Uctění památky vojáků všech dob se vždy účastní královská rodina v čele s královnou Alžbětou I. Také čelní vládní představitelé a všichni premiéři, kteří kdy na tomto postu působili. Akci přenáší různé televize, včetně BBC. Na Whitehall jsou umístěné obrovské obrazovky, aby přihlížející lidé mohli průběh sledovat. Zátarasy lemují silnici kolem Buckinghamského paláce a Whitehall. Oddělují prostor pro veřejnost a vojáky z celého Commonwealthu, kteří se připravují na svůj slavnostní pochod před královnou.

Ta se letošních oslav ze zdravotních důvodů neúčastnila. Zastoupili ji princové Charles a William, kteří položili věnce k památníku CENOTAPH a pronesli projev. K obřadu také patří čestné salvy z děl a uctění padlých minutou ticha. V tu chvíli se čas v celém Londýně zastaví a slyšeli byste spadnout i špendlík. Poté následuje pochod válečných veteránů před královskou rodinou. Přihlížející dav nadšeně tleská a provolává své díky. Na vše dohlížejí policisté, kteří se sami často neudrží a poděkují nebo věnují aspoň úsměv. Tím jsou oslavy zakončené. Úcta k britským hrdinům ale tímto aktem zdaleka nekončí.

ČEŠI NA REMEMRANCE DAY

Od roku 2016 se REMEBRANCE DAY účastní i česká delegace, zastoupená válečnými veterány téměř ze všech novodobých zahraničních operací a pozůstalými padlých vojáků. Výpravu čestně doplňují někteří druhováleční hrdinové, kteří jsou vzácnou součástí české ekipy. Za ně jmenujme například podplukovníka Josefa Švarce (R.I.P. 2020), hrdinu od Dunkerque a plukovníka Jana Hronka, nejmladšího člena československého odboje. Tahle akce by se nemohla konat bez osobního nasazení a nemalé finanční podpory podnikatele Tomáše Slámy, veterána z bývalé Jugoslávie, a několika sponzorů.

Do Londýna účastníci přilétají dva dny před konáním oslav. Svůj čas ale nevěnují prohlížení historických památek, jak by se dalo čekat. Navštěvují vojenské památníky a pietní místa, jako např. ten v Leytonu nebo hřbitov Brokewood, kde jsou pochovaní také českoslovenští piloti RAF. K pravidelně navštěvovaným místům patří také dům v Porchester Gate, kde měla za 2. světové války sídlo československá kontrarozvědka a byl zde naplánován pod vedením plukovníka Františka Moravce atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Dotknout se cihlové zdi, u které se fotili českoslovenští parašutisté včetně Gabčíka s Kubišem, patří k neskutečným zážitkům.

Památník v Leytonu (fotoarchiv M.Horová)Památník v Leytonu (fotoarchiv M.Horová)

Každoročně se také fotí s fotografiemi svých padlých kamarádů ve Westminsteru, kde obnovují vzpomínkové křížky. Sama účast na pochodu je pro každého člena delegace velmi osobní záležitostí. Do tváří vojáků se trochu promítá nervozita. Budou přece pochodovat před osobnostmi Anglie! A co víc, po boku svých britských kolegů a také veteránů z Itálie, Francie nebo Polska! Příbuzní a pozůstalí zase myslí na své zemřelé. Pro rodiny je účast velmi emotivní. Přály by si, aby jejich drazí tuhle čest a úctu mohli také zažít. Zároveň se oživí smutné vzpomínky, ale atmosféra všechny nakonec strhne.

Všichni si pak domů odvážejí  nezapomenutelné zážitky a pocit, že jejich služba vlasti není zbytečná. Že oběti hrdinů nebyly zbytečné, protože jsou na světě lidé, kterým práce vojáka a jejich osud není lhostejný. Akce delegace pak vrcholí pozváním na českou ambasádu v Londýně. Oslav se pravidelně účastní i Tom Doležal, syn pilota RAF Oldřicha Doležala, nebo Adam Hruška, který mapuje hroby československých pilotů RAF. Remembrance Day jsou tak i místem setkání starých přátel.

Čeští vojáci se připravují na pochod po boku svých britských kolegů (fotoarchiv M.Horová)Čeští vojáci se připravují na pochod po boku svých britských kolegů (fotoarchiv M.Horová)

BUĎME JAKO BRITOVÉ

Tahle slova jsou spíše nadsázka. Ale protože jsem měla možnost na Remembrance Day být a vše výše popsané zažít, mám možnost srovnání. Britský národ má dlouholetou tradici v budování úcty k válečným veteránům. I my máme dlouholetou úctu k našim legionářům a vojákům z 2. světové války. Bohužel, k těm ze současných zahraničních operací máme velké rezervy. Nemusíme vše dělat jako Britové. Jen bychom si měli uvědomit, co pro nás český voják znamená. Jakou odvádí práci. Že to nejsou žádní žoldáci, ale plní rozkazy demokraticky zvoleného parlamentu, tedy nás všech. Že vojenská přísaha pro ně není prázdný slib. A že věta od českého občana „DĚKUJI ZA VAŠI SLUŽBU!“ by měla být samozřejmostí, stejně jako vlčí mák na klopě v Den válečných veteránů.

 

S poděkováním za Vaši službu

pro Spolek VLČÍ MÁKY napsala Martina Horová