Tip na prázdninové čtení: Rudý snajpr na východní frontě. Autentické vzpomínky, opravdu silné čtení.

 19. 07. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Kniha Rudý snajpr na východní frontě od Josifa Piljušina líčí autentické zážitky a vzpomínky, které získal při bojích u Leningradu. Popisuje podrobně boje a taktiky sovětských odstřelovačů. Kromě působivého vyprávění je velice silný i jeho osobní příběh, až je s podivem, že se jej nechytil Hollywood jako v případě Zajceva (Nepřítel před branami)...

Josif Piljušin byl znám jako elitní odstřelovač Rudé armády. V knize vzpomíná na celé válečné období od roku 1941 až do roku 1944. Jsou to vzpomínky na jeho úspěchy, ale i na kamarády a spolubojovníky, o které přišel. Jeho hlavním úkolem bylo likvidovat německé protivníky, zejména rovněž odstřelovače – podle oficiálních má na kontě 136 úspěšných zásahů a za mimořádné schopnosti mu byl udělen Řád Rudého praporu. Většinu služby strávil při obraně Leningradu a dva roky působil v zákopové linii, kde bránil své kamarády.

Jeho přesná muška na nacisty byla posílena osobní tragédií – během německých náletů přišel o manželku a dvě děti, jejich těla pak vyprošťoval z trosek domu. Během války byl několikrát zraněn, a dokonce přišel o jedno oko. Pokaždé se ale vrátil do služby, kvůli ztrátě oka si osvojil střelbu z levého ramene a školil nové rekruty (kniha podrobně popisuje výcvik, výstroj a výzbroj). Po posledním zranění byl poslán do civilu a po válce pracoval ve zbrojovce Krasnyj Arsenal. V polovině padesátých let zcela oslepl a rozhodl se, že nadiktuje své paměti.

Kniha poprvé vyšla již roku 1958 a těšila se velké popularitě. Je zaměřena na příběhy dalších vojáků a obyvatel Leningradu, jejich nezměrného nasazení a utrpení, naopak nijak nenadbíhá komunistické straně nebo nejvyššímu armádnímu velení. Kniha vyniká i svojí lyrickou stránkou - v ostrém kontrastu k válečným hrůzám popisuje i krásu a sílu přírody. A v neposledním řadě, Piljušin se nezaměřuje na sebe, ale věnuje se kamarádům, spolubojovníkům, snajperům i snajperkám (podrobně např. snajperka Zině Strojevové). Nebrání se ani naturalistickému popisu zmrzačení a smrti svých přátel či vlastní rodiny. Obraz války je tak naprosto věrný, bez kříkras či patosu.

Tato vynikající biografie je vhodná nejen pro ty, kdo mají rádi vojenství, ale i pro každého, kdo rád čte autentické příběhy. Kniha je k dostání např. zde.

rudý snajpr

 Autor: Dáša Krčková