Závody ARMY RUN v roce 2017 – přípravy, novinky, tipy na úspěch...

 20. 06. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Na počátku sezóny postihl závod ARMY RUN technický problém s registracemi a leckoho vylekal – naštěstí je vše v pořádku a na všechny zájemce čeká porce adrenalinu a bahna. Překážky připravil Lumír Němec (URNA, SOG) a dopředu je lze natrénovat ve speciálním kurzu. Poprvé je možné běžet o jednom víkendu všechny úrovně náročnosti naráz. Více se dočtete v interview s Jiřím Chrtem, který za pořadatele prozrazuje podrobnosti...

Závodům ARMY RUN se věnuje nový realizační tým, a tak se na úvod ptám, zda se soutěžící mohou těšit také na nějaké novinky, ať už ve výběru lokalit, nebo - a to zajímá každého - v povaze a konstrukci tratí a překážek?

Současný realizační tým se předvedl již v roce 2016, kdy měl “na triku“ celou festival areu a trasu včetně překážek. Oproti roku 2015 to byl, co se kvality závodu týče, významný skok kupředu, který hodláme dále překonávat. Pro letošek jsme přišli s kompletním rebrandingem značky, s novým merchem a obecně jsme celý koncept ucelili.

Máme nové trasy, další nové překážky a jako takovou třešničku na dortu bych uvedl TRICOLOR weekend, který se odehraje v srpnu v Horní Plané. Za jeden víkend bude možné zdolat všechny 3 trasy a získat tak speciální, trikolórovou medaili (tuto medaili obdrží rovněž závodník, který zaběhne všechny 3 trasy za celý rok 2017).

Kolik soutěžících v průměru startuje na každém závodě? Extrémní překážkový běh se stal v Česku za posledních pár let fenoménem, dá se tedy ten nápor zvládat?

Počet závodníků je velmi proměnlivý. Závisí jak na délce trasy, tak na konkrétní lokalitě a termínu. Pokud vezmu historicky nejnižší a nejvyšší účast, tak se pohybujeme v rozmezí 500 - 1500 závodníků. Myslím si, že letos tu horní hodnotu posuneme zase o kousek výše. Zájem o OCR je skutečně velký. Jedním z nástrojů, jak odbavit narůstající počet zájemců, je zvýšit počet akcí. Letos se ARMY RUN bude konat 5x

Hodně lidí se podle mé zkušenosti zdráhá přihlásit, protože se bojí, že by závod nezvládli, že nemají dost natrénováno. Jak jsou odstupňovány jednotlivé kategorie a máte nějakou pomůcku, jak si má soutěžící správně vybrat (třeba uběhne-li v kuse tři kilometry a udělá-li pět kliků, základní kategorii již zvládne)?

Trasy jsou celkem 3. Nejkratší závod se nazývá CAPTAIN a na trase dlouhé 5+km leží více než 20 překážek. Střední obtížnost se nazývá MAJOR, kde na trase o délce 10+km leží přes 40 překážek. Vrchol je závod GENERAL, který měří 15+km a obsahuje 60 a více překážek. 

Překážek se lidé často bojí, to je pravda. Je třeba mít na paměti, že akce je profesionálně organizovaná a nic není ponechané náhodě. O závodníky je postaráno, vždy ví kam jít a co dělat. A i když se občas bohužel nějaké to zranění objeví, na každé naší akci je několik zdravotnických týmů a podél trasy vysoký počet organizátorů. Nikdo se tak nemusí bát, že by byl zanechán napospas osudu.

Nově otevíráme v Praze v Lysolajích výcvikové centrum, kde si lidé mohou pod vedením zkušených elitních vojáků ze společnosti THOR TAC překážky vyzkoušet a dozvědět se, jak překonávání školí samotná armáda. Každá překážka lze překonat různými způsoby, ale ne všechny techniky jsou energeticky ekonomické. Od vojenských instruktorů se závodníci naučí, jak se na překážce zbytečně neunavit a zároveň nezranit. Tento kurz se jmenuje ARMYRUN DRILL a bude spuštěn v nejbližších dnech.

Na počátku sezóny vás postihl problém s registrací - jak jste jej zvládli a už je to v pořádku? Jakým potížím jako organizátoři musíte obecně čelit při pořádání tak náročných akcí?

Problém s registracemi nás zasáhl významně, ze dne na den jsme kvůli konkurenci přišli jak o časomíru, tak o registrační systém. Vše jsme již naštěstí uvedli do pořádku. Díky patří společnosti IRONTIME a jejich neuvěřitelnému nasazení. Zvládli jsme v rekordním čase vyvinout nový registrační systém. Nyní se tedy IRONTIME stará jak o měření času závodníků, tak i o registrace.

Jinak obecně uspořádat takovou akci obnáší velké množství všelijakých povolení, což je časově velmi náročné vykomunikovat. S každým závodem je spojené obrovské množství práce, kde se na začátku staví trasa, později festival area. Na každém závodě se podílí více než sto lidí, kteří mezi sebou komunikují a využívají k práci lehkou i těžkou mechanizaci, všemožné chytré přístroje, počítače atd.

VŽDYCKY se v tomto chumlu něco pokazí, selže. Ať už lidé, nebo technika, nenudíme se nikdy... A pak přijde likvidace akce. To je kapitola sama pro sebe. Připravit takový závod v důsledku trvá opravdu řadu měsíců.

ARMYRUN termíny

Jaká je nabídka doprovodných programů, protože soutěžící se na místě samozřejmě zdržují i nějakou dobu před závodem a po něm? Jsou v místech konání možnosti ubytování, nějakého dalšího vyžití nebo třeba hlídání dětí?

Ohledně doprovodného programu bych vyzdvihl například přehlídku armádní techniky ve Vyškově. Ubytování je dnes k dispozici prakticky všude, rozhodně se ubytuje každý, kdo o to stojí a řeší to včas. Službu hlídání dětí zatím neposkytujeme, ale díky za podnět!

Je něco, nač jsem se nezeptala, a měla bych?

Dodal bych, že garantem překážek je bývalý elitní voják Lumír Němec, který působil jako člen Útvaru Rychlého NAsazení a jako velitel SOG - speciální protiteroristické jednotky Vojenské Policie. Lumír odsloužil několik misí v Iráku a Afghánistánu. Závodníci si tak mohou být jistí, že se nenazýváme ARMY RUN jen tak pro nic za nic.

Více na www.armyrun.cz

PS: Běžecký tým Spolku VLČÍ MÁKY děkuje pořadatelům ARMY RUN za tradiční podporu v projektu "We ARMY RUN for Heroes". Z následujících závodů přineseme jako každý rok podrobné reportáže.