30 unikátních dřevěných vlajek jde postupně do dobročinné aukce

 20. 02. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Ve speciální sekci portálu Armyburza.cz právě začíná dražba dřevěných českých vlajek. Výtěžek pomůže naplnit konkrétní potřeby klientů Spolku VLČÍ MÁKY. Celá kampaň vznikla díky daru třiceti vlajek od Ondřeje Sochůrka, který se práci se dřevem věnuje amatérsky a soubor tvořil půl roku.

Na www.armyburza.cz/aukce se bude každý týden dražit jedna vlajka o rozměru 60 x 40 cm, k níž bude uveden stručný příběh a účel, jak 100 % výtěžku z ní pomůže. K vyvolávací ceně 2000 Kč bude možné přihazovat po stokoruně.

Na základní otázky spojené s akcí #vlajkyproveterany dále odpovídá předsedkyně Spolku VLČÍ MÁKY Miroslava Pašková.

Představíte s každou vlajkou příběh konkrétního klienta, kterému výtěžek pomůže?

Ano, ale v drtivé většině případů, pokud již nebyl dříve medializován, tak učiníme anonymně. Při dřívější charitativní kampani Po stopách hrdinů jsme totiž učinili negativní zkušenost, že jednoho z příjemců pomoci si pak nadřízení pozvali na kobereček. Zvláště když jde o vojáky v činné službě, kterým pomáháme domoci se odškodnění služebního úrazu a vůbec překlenout, než k tomu dojde, by to mohlo znamenat ještě větší komplikace.

Jakým klientům a s čím obecně tedy vlajky pomohou?

Největší skupinou budou ti, kteří právě přišli ve službě o zdraví. Když se v důsledku toho stanou další služby neschopnými, má to zásadní dopad na jejich psychiku i finanční možnosti. Doplácejí si různé rehabilitace a snaží se najít civilní uplatnění, jaké jim zdraví dovolí, což nebývá žádné terno. A mnozí se navíc potýkají s tím, že jim dosud není vypláceno plné odškodné. Potřebují se obrátit na soud, ale nemají na právníka.

Dalšími příjemci budou ti, kdo nezvládli přechod do civilu psychicky nebo neustáli finančně, ono to jde většinou ruku v ruce, my jim pomáháme najít ztracenou sebedůvěru, vybudovat si zázemí a najít dobrou práci, ale je třeba zaplatit třeba profesní zkoušky, protože kvalifikační zkoušky u vojáků nebo u hasičů v civilu neplatí. No a v neposlední řadě, jde nám o to odlehčit i těm, kdo to nějak zvládají, ale třeba nemají peníze, aby zajistili něco svým dětem. To mě osobně přijde nejsmutnější, dítě má tátu hrdinu, ale ve škole je všem pro posměch jako loser, který nemá na školu v přírodě.

Zmínila jste hasiče, znamená to, že pomoc nebude určena jen vojákům?

Náš spolek od svého vzniku deklaruje, že prioritně sice pomáhá novodobým válečným veteránům, ale když jsou kapacity, tak všem, kdo slouží či sloužili – takže policistům, hasičům, celníkům a tak dál. Zatím se nám nestalo, že bychom museli někoho odmítnout. Vždy se dá pomoci aspoň radou, kontakty, zastáním. Aktuální kampaň s vlajkami je ideální příležitostí, jak zprostředkovat příspěvek na něco užitečného všem bez rozdílu.

Jaké tedy máte spojena s aukcí očekávání a konkrétní klienty - příjemce již máte vybrané?

Všichni doufáme, že když se vlajky budou dražit od 2000 Kč, vynesou aspoň dvojnásobek, aby pokryly nějakou tu konkrétní potřebu. Také je to příležitost po mnoho týdnů upozorňovat na to, jak je osud vrtkavý a co vše se může pokazit.

Příjemců máme zatím vybráno deset, jejichž situaci a potřeby máme dobře zmapované a pomáháme jim po vlastní ose. Je zde tudíž rezerva pro dalších dvacet. Za to období by se tak polovina na nás obrátila tak či onak, zbylá desítka je rezervní. Myslím, že když se o příbězích bude mluvit, tak to dalším dodá odvahu také svoji situaci začít řešit s naší pomocí. Ono totiž pro většinu těch hrdých a statečných bojovníků bývá strašný problém říct si o pomoc, takže se dosud na nás obracejí, když už je situace opravdu těžká. Požáry je nejlepší řešit v zárodku, když na to stačí třeba jen rada a investice v řádu tisícovek.