ARMY FRIENDLY 20 % SLEVA: Nyní i na nový odolný Aligator RX800 eXtremo

 05. 12. 2019      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Mobily Aligator poskytují slevu veteránům plus všem, kdo slouží (IZS, AZ i SDH) prakticky od počátku programu www.armyfriendly.cz – nu a každý rok touto dobou uvádějí nový model odolného smartphonu, tudíž je čas ujistit vás, že 20 % sleva nadále platí, a seznámit vás s RX800 eXtremo

Tělo, konstrukce, design

Na první pohled je znát, že aniž by Aligator slevoval z odolnosti, daří se mu zmenšovat rozměry, zaoblovat tvar a navenek maskovat bytelný skelet telefonu. Jeho první superodolné smartphony sice mohl přejet Pandur, ale s jeho posádkou to asi drnclo, protože to byly malé cihly. Uživatelé dalších modelů postupně museli oželet, že takovým komunikačním zařízením lze někoho v krajním případě i tlouct.

Aligator RX800 velikost

Modely RX450, 500, 550 se vyznačovaly masivním tělem, s masivně pogumovaným, případně částečně přiznaným kovovým rámem. To platilo ještě i pro RX600, které se však zásadně zúžily (a hlavně vynikají skvělými fotoaparáty, ale to utíkáme k jiné vlastnosti)…

Co se nejnovějších RX800 týče, rozměry mají: výška 15,5 cm, šířka 7,7 cm, tloušťka 1,2 cm. Jistě, pořád nejsou ultratenké, ale to by nás v kategorii outdoorových telefonů spíše znervóznilo. Dolů šla opět i hmotnost – na 226 gramů. Přitom všem, tělo je snad poprvé v historii této modelové řady oblé, celé pogumované (přirozeně protiskluzové), avšak současně hladké. Display 5.7“ má nově širokoúhlý poměr stran 18:9. Prostě mobil do kapsy.  

Baterie - výdrž

Když jsme výše řekli, že se mobily zmenšují a zlehčují, nabízí se otázka, zda to není na úkor baterie. Není! Nové RX800 v sobě mají 5000 mAh. Samozřejmě s moderním USB-C oboustranným konektorem. Pro představu – Samsung Galaxy S10 (bratru třikrát dražší) disponuje baterií 3100 mAh a chlubí se, že vydrží celý den.

Alligator RX800 u

Odolnost – IP68

RX800, jak už bylo řečeno, je celý pogumovaný, což zvyšuje odolnost při nárazu. Sice přiznání kovové konstrukce u některých verzí nevadilo – naopak šlo jej vnímat jako designový prvek, ale současné kompaktní jednolité tělo více odpovídá trendům. Co potěší, vrátil se od Panda Glass ke Gorilla Glass. Ne že by prvně zmíněné nebylo odolné nárazu, ale mělo potíže s poškrábáním (tvrdost na úkor jisté pružnosti). Za postřeh stojí i to, že se od otevřených, sic deklarovaně voděodolných konektorů, vrací k vodotěsným krytkám. (Nabízí se otázka, zda se s touto „jistotou“ vrátí i jiné konkurenční outdoorové telefony… minimálně na uživatele to působí lépe).

Aligator RX800 odolnost sklo

Outdoorové funkce – navigace, duo SIM

Čeho se RX800 drží, ba ještě více rozvíjí, je navigace. Modely Aligator standardně spolupracovaly s americkými satelity GPS i ruskými GLONASS. Nyní vám polohu jistí ještě přes evropské družice GALILEO a čínské BEIDOU. Lze namítnou, že při dnešním strachu ze „sledování Čínou“ (kauza Huawei) je to „riziko“, ale ruku na srdce – ať jste kdekoli a potřebujete se přesně orientovat, každý další satelit je fajn. Přesněji už jako civilista svoji pozici neurčíte.

Aligator RX800 GPS

Samozřejmostí zůstává prostor pro dvě SIMkarty – dnes již Nano SiM. Lze mezi nimi (třeba soukromou a pracovní) snadno přepínat.

A ke schopnosti pracovat napříč sítěmi, tzn. frekvenčními pásmy… RX800 běží na GSM: 850/900/1800/1900 MHz. Dále 3G/WCDMA: 900/2100 MHz. A samozřejmě 4G/LTE: 800/900/1800/2100/2600 MHz. Mobilní data přijímáte v rozsahu LTE/4G, 3G, HSDPA, EGPRS, EDGE, WCDMA/UMTS.

Software – prostě současný high-tech smartphone

S osmijádrovým procesorem, RAM 4GB, interní pamětí 64 GB a operačním systémem Android 9 jde o nadupanou mašinu nejen na běžný provoz, ale i aplikace (včetně herních) či focení. A tím jsme konečně u fotoaparátů – vzadu máte k dispozici dual camera 16 MPix + VGA, což je nádhera. Jde o skvělý, mezi Aligatory dosud nejlepší fotoaparát! (Citllivý chip je totiž od Samsungu). Selfie si uděláte přední kamerou v rozlišení 5 Mpix. Snad jen, video pořídíte jako Full HD (1080), nikoli 4K.

V popředí zájmu dnes stojí i osobní zabezpečení – RX800 nabízí odemykání snímačem otisků prstů i pomocí obličeje. Telefon přiložením palce probudíte i odemknete, snímač otisků můžete použití i pro další funkce. Dálce funkci NFC pro platební operace (telefon jako bankovní karta), pro rychlé sdílení dat a připojení dalších zařízení.

Aligator RX800 otisk

Mezi již dříve uvedené a nyní zachované funkce patří volání přes wi-fi či tlačítko PTT (Pust-to-talk), jinými slovy funkce vysílačky. Zesílen byl výkon sluchátka/reproduktoru pro provoz i v rušném prostředí. Nakonec, jsou zde funkce i pro telefonní závisláky, resp. rodiče, kteří mobil pořídí dětem (do školy je docela rozumné kupovat outdoorový mobil) – mobil se sám utlumí do režimu „večerka“, přes aplikaci Family Link umožní rodičům sledovat čas strávený užíváním aplikací, filtrovat je či nastavit limity.

Jak uplatnit ARMY FRIENDLY slevu

Napište na podpora@spolekvlcimaky.cz a v e-mailu uveďte celé jméno, doručovací adresu a telefonní číslo (pro potřeby doručení), objednávaný model včetně barevné verze a samozřejmě doložte svůj nárok na slevu (kde sloužíte, sken/foto služebního, veteránského či obdobného průkazu – osobní číslo můžete zakrýt). Po ověření předáme Aligatoru jen údaje k zaslání telefonu, po dodání (obvykle 2-3 pracovní dny) údaje mažeme.

Aligator RX800 army

Poznámka: Recenze předchozích modelů, z nichž mnohé jsou stále v prodeji (za již snížené ceny) naleznete zde. Aktuální nabídku Aligator naleznete zde (pozor – hlavní cena je bez DPH, pod ní cena včetně DPH).