Budoucí bojiště bude plné dronů. Těch malých. Armády pilotů zůstanou v krytu.

 17. 05. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Nedávno jsme se tu vážně zabývali možností teroristických útoků za pomoci obyčejných dronů dostupných na každém vietnamském tržišti. A ukázali jsme video, jak jsou využívány v Sýrii. Realita je taková, že kdyby mi někdo dal za úkol vybudovat armádu, nakoupím hóóódně dronů. Nahradím jimi průzkumníky, odstřelovače, do jisté míry i dělostřelce, tanky a letectvo. Jak? Tak…

S ohledem na dnešní technologie je vlastně trochu úsměvné (či smutné?), když naše armáda považuje za své priority modernizovat či nahradit bojová vozidla pěchoty a samohybná děla. V jakém typu konfliktu by je chtěla uplatnit?

Čistě hypoteticky, pokud by se třeba ruská vojska vydala na západ a zpacifikovala obranu pobaltských států a Polska, bylo by už celkem jedno, zda máme houfnice s dostřelem třicet nebo padesát kilometrů a čím převážíme hrstku našich vojáků.

Zastavme se však u Pobaltí – tyto státy skutečně nejpozději od anexe Krymu zvyšují výdaje na obranu. A dělají to chytře, nebojí se moderních projektů, které lépe vyhovují hybridní válce. Umí si představit kupříkladu ochranu hranic pomocí „holubníků“ plných malých dronů připravených kdykoli ke vzletu. Na zelené mužíčky by se sesypaly jako vosy. Automaticky a autonomně.

Dosud – a vlastně už od 90. let – se na moderních bojištích uplatňovaly drony velké, které vydrží ve vzduchu až desítky hodin, operují na velkou vzdálenost a poskytují štábům video přenos stejně dobrý, jako by zprostředkoval třeba vrtulník. Má to jeden háček – jsou drahé, je jich omezené množství, ne vždy vše vidí a pokud jsou vybaveny raketami, nelze hovořit o chirurgické přesnosti.

Přitom by dávno každé vojenské družstvo mohlo být vybaveno vlastním dronem, který mu v řádu minut poskytne detailní přehled situace, zvláště ve městě. Je-li třeba, přenese kamarádům náhradní zásobníky nebo na kýžené místo odhodí granát. Někdo na vás střílí, vy ho nevidíte a nemůžete na něj? Za minutu tam nebude.

Bavíme-li se o koptérkách s průměrem 30 cm, vybavených kamerou i termokamerou, s nosností 1 kg a rychlostí podle zatížení 50-100 km/h, pak se také bavíme o částce kolem padesáti tisíc korun za kus, což je z hlediska vojenských rozpočtů směšné. Natož z hlediska ceny vynaložené na úspěšnou eliminaci nepřítele, a naopak ochranu života a zdraví vlastních vojáků.

O tom, jak efektivně využívá běžné komerční drony Islámský stát, informovala v prvním čtvrtletí všechna světová média (Fox News, Washington Post, Aljazeera, BBC atd. …odborněji na Defense One). Není mi poněkud jasné, proč takové téma nenalézá místo v českých médiích a příliš nerezonuje ani mezi těmi, kdo se obranou profesionálně i zájmově zabývají.

A především pak odezvu v naší armádě, která by vzhledem ke své velikosti a financování měla sázet na podobná smart řešení. Potěšitelné naopak je, že naše policie nedávno oznámila vznik droní letky. Tak je to správně, tak to má být.