Fenomén jménem Mat Best – veterán, který vás naučí být „tacticool“.

 14. 03. 2016      kategorie: ARMÁDA ČR    

Možná jste na nějaké video tohoto bývalého U.S. Rangera, který má za sebou pět misí, už na Youtube narazili. Je ironický, sarkastický, sprostý… Jeho tvorba je tudíž pořádnej nářez, což uvidíte v následujících ukázkách. Jenže jde tu o víc, než o srandu.

Je jasné, že Mat je srdcař, měl svoji práci rád a to, že ji drsně paroduje, je prostě jeho způsob vyrovnání se s přechodem do civilu. Nebo možná přímo s post-traumatickou stresovou poruchou. Popsal ji ve vynikajícím článku, který si můžete přečíst zde (zatím anglicky, ale co nejdříve jej pro vás přeložíme).

Mat se v textu obrací na další veterány a bez příkras popisuje svoje zkušenosti a způsob, kterým se vyrovnal se ztrátami svých přátel i s „vedlejšími ztrátami“ afghánských dětí. Cestou není láhev Jamesona, jakkoli se v jeho videích často vyskytuje, ale nalezení smysluplné činnosti pro společnosti i v civilním životě.

Pro Mata jsou to tedy videa, která hravě dosahují sto tisícových až milionových sledovaností. Točí je s přáteli, včetně kolegy s protézou, která v klipech občas vystupuje i sama za sebe. Když si ze sebe takovou srandu dělají veteráni sami, tak není důvod, abyste si vyčítali, že se budete také dobře bavit. Jen neztrácejte ze zřetele, že smích má v tomto případě léčit něco moc bolavého.

Když chcete být veterán, tak...

Jak být "tacticool"

Jak být vojákem...

Více videí najdete Youtube kanálu MBest11X.