Filmaři pro veterány: Ehm…?

 15. 07. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

Dovolte nám představit takovou malou vzdoro-kampaň. Snad nikomu neuniklo, jak se tuzemské filmové celebrity pohoršily, za čí peníze si užívají na MFF Karlovy Vary. Vadila zbrojovka mezi sponzory. Pravda, proč má zbrojovka přispívat na komedianty, proč raději nepodporuje třeba zraněné vojáky a policisty? No, jsme v Česku, tady veterány nepodporují ani zbrojovky, ani ti komedianti. Přitom chceme být tak světoví… Tak bychom Vám rádi po zbytek léta představovali, jak tohle řeší skuteční filmoví velikáni…

Takže na facebooku Spolku VLČÍ MÁKY představíme každý všední den nějakou zahraniční osobnost, s ní propojenou nadaci nebo i sponzora (varování: můžou tam být i zbrojaři), kteří se upřímně zajímají a starají o ty, díky nimž si užíváme bezpečí a svobody… včetně chlastaček ve Varech nebo v Sundance.

FILMPROVETERANY

Bude to takové naše filmové léto, nazýváme tu kampaň #FILMPROVETERÁNY a moc uvítáme, když nám budete sami posílat odkazy (podpora@spolekvlcimaky.cz) nebo do komentářů psát své tipy na další osobnosti, firmy nebo dokonce i filmy. Cílem je, aby se tady – v českém rybníčku – konečně někdo taky chytil za nos. A když ne, tak aspoň fandy veteránů a filmové fandy zahřeje u srdce, že jejich oblíbení herci dělají mezi natáčením něco moc užitečného.

Abychom byli féroví, je třeba říct, že i u nás máme osobnosti, které místo aktivistických agitek opravdově a dlouhodobě pomáhají v charitě, problematiku příslušníků ozbrojených sil a bezpečnostních sborů nevyjímaje. Nebudeme je v tuto chvíli vyjmenovávat, abychom někoho neopomněli, ale určitě je ve facebookovém seriálu do konce léta také zmíníme.

Jinou otázkou jsou české zbrojovky. Jsou logicky těmi prvními, na které se s prosbou o podporu organizace pomáhající veteránům obrací. A bohužel také těmi posledními, pokud vůbec, kdo odepíší. Taková je má zkušenost jako předsedkyně „Máků“, nu a když jsem po petici filmařů z Varů chytla druhý dech, před oslovením oné zbrojovky jsem volala jinému srdcaři, zda je mohu upozornit i na jeho projekt veteránských laviček (zrovna se jedna dražila a jiná zmizela ze hřbitova), tak mě varoval, že to bude marný. No, jsou to bezmála dva týdny…, ale třeba jen mají celozávodní dovolenou, a ještě se ozvou?

Nakonec, ono ani nevadí, když se teď hned nikdo z českých celebritek nebo zbrojovek nepochlapí. Můžeme se nakonec obracet na ty zahraniční, až se tu někdo z nich zastaví. Před pěti lety vhazoval Jirka „Regi“ Schams úvodní buly na zápase Sparta vzdává hold. Byl tam s ním William Fichtner (mj. ten z Black Hawk Down), pak jsem za ním zašla, zda by nešel ještě pokecat… mám celkem jasno, kolik lidí by tak ochotně šlo a nikam pak nespěchalo, kdybych něco takového zkusila třeba ve Varech, ale pořád věřím, že na to i Češi přijdou…

spartaregi05

Za Spolek VLČÍ MÁKY Mirka Pašková