Začíná sezóna military akcí. Přinášíme reportáže z relativně neznámé i letité, tipy na další.

 05. 06. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Venku je již krásné počasí, tím pádem se s různými vojensko-historickými akcemi roztrhnul pytel. V květnu jsem byl hned na dvou takových a dovolím si je přiblížit v reportáži (sic už jde o tip na příští rok). V závěru nabídnu avíza akcí, které se v blízké době teprve uskuteční…

Tank Power Show – pohodová akce pro militaristy i rodiny s dětmi

Nechybělo moc a akci s názvem Tank Power Show, konanou v Přelouči 19. května, bych propásl. Nebyla to akce velkého rozsahu, ani na celý den, ale rozhodně stála za to. Na místě byly dobové vojenské tábory z období druhé světové války, druhoválečná vojenská technika a několik dalších kusů moderní vojenské techniky, rovněž zde byly k vidění modely bojové techniky na dálkové ovládání, z nichž některé vážily úctyhodných 300 kg.

20180519_095250

Dále tu měli zastoupení naši výsadkáři z Chrudimi a také několik vojáků ze strážní roty Aktivní zálohy z čáslavského letiště. Doplnily je ukázka dovedností Českého červeného kříže a dobrovolných hasičů. Hlavním lákadlem však byly jízdy v bojovém vozidle pěchoty BVP a terénním vozu Hummer H2 na místím polygonu. Samozřejmě jsem neodolal a musel se také povozit – byl to celkem mazec, řidič se s tím nijak nepáral, projel kdejakou louži nebo díru, takže to s námi pořádně házelo, ale všichni si to náramně užívali, obzvláště děti.

20180526_133116

Vůbec zde byla spousta her a aktivit právě pro dětské návštěvníky. Pro starší z nich tu byla dokonce branná soutěž „O pohár generála Klemeše“. Dále lanové centrum, jízda na čtyřkolkách, aquazorbing, aisoft, projížďky v motorovém člunu, laserová střílečka a spousta dalších.

Na pódiu u roubenky probíhaly ukázky MUSADO, džudo, jízdního oddílu Městské policie Pardubice. Nechybělo ani defilé historické vojenské techniky. A zlatým hřebem by se dala nazvat bojová ukázka z 2. sv. války, konkrétně z bojů v Itálii, která měla zajímavý hraný příběh, v němž se snažili Italové uchránit své nejlepší víno před Němci, Američany i Brity. Ukázka, jak jinak, vyústila v ohromnou bitvu.

Zatímco na jiných akcích bývá často hlava na hlavě celý den, na Tank Power Show lidé spíše procházeli a střídali se na jednotlivých stanovištích, takže se vše obešlo bez návalů. Celkově to byl velmi dobře strávený den pro každého milovníka vojenské techniky i rodiče, kteří chtějí pořádně unavit svá dítka.

Zahájení sezóny ve Vojenském technickém muzeu Lešany

Další víkend, 26. května, proběhla tradiční zahajovací show ve VTM Lešany. Jezdím tam pravidelně na konci léta k ukončení sezony – Tankový den – ale letos jsem se rozhodl zkusit zahájení. Jako bonus jsem si tak prohlédl třeba exponáty vozidel Tatra z nedalekého muzea věnovaného této značce. Tatrovky zde byly v akci – sklápěč a rypadlo nakládaly zeminu na korbu, s níž se pak Tatra předvedla v tankové aréně.

20180526_095629

Slavnostní zahájení odstartoval přelet armádního vrtulníku W3A Sokol a dál už jel program na plné pecky – defilé vojenské techniky v tomto rozsahu: technika používaná AČR v 90. letech (nechyběla ani slavná a věčná Praga V3S neboli „vejtřaska“, dále vozidlo SKOT, BRDM a další), ukázka některých nových exponátů (německé obojživelné vozidlo Schwimmwagen), soudobá technika naší armády, posléze se představilo několik variant vozidla HUMMER (např. ve zdravotnické verzi), lehké obrněné vozidlo IVECO, výsadkářský Kajman, Landrover Defender jednotek protichemické ochrany, KBVP Pandur, protiletadlový nosič raket KUB, samohybná kanonová houfnice DANA a také legendární TATRA 815 SOT. Aréna pak ještě posloužila ukázce cvičení československé armády z přelomu 80. a 90. let.

20180526_114123

Tímto byl teprve dynamický program vyčerpán a návštěvníci si mohli představenou techniku v klidu prohlédnout, ba prolézt. A také popovídat si s osádkami: Byli zde chemici z Liberce, rakeťáci ze Strakonic, dělostřelci z Jinců, výsadkáři z Chrudimi a příslušníci 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce. K vidění byl i reenacting jihoafrické armády či skotského oddílu druhoválečného i moderního.

Návštěvníci si rovněž mohli prohlédnout celou expozici muzea, nechybělo zde samozřejmě občerstvení a prodejní stánky, aby si člověk mohl koupit nějaký ten suvenýr. Takže byl za mnou další báječný den, který jsem si užil naplno, což jistě platilo i pro tisíce dalších nadšenců.

20180519_101544

Jako letitý dobrovolník Spolku VLČÍ MÁKY se ovšem nezdím na takovéto akce jen bavit. Podílelo se na nich i množství vojáků, takže jsem jim mohl představit naše aktivity a možnosti pomoci, pokud by se při výkonu služby dostali do úzkých. Ještě pořád se mi občas stane, že na mě koukají jako na blázna (ruku na srdce, pořád moc podpůrných organizací pro vojáky nefunguje), ale obvykle s nimi mohu bez obalu promluvit o situaci na jejich útvaru, co trápí je nebo jejich kolegy, zodpovědět jejich otázky a tak různě.

Kam vyrazit v červnu?

Už 9. června se můžeme vidět na Vlkošských dnech Vojenských tradic, což je opět velmi propracovaná a na ukázky bohatá akce vhodná pro celé rodiny. Poté přijde Den pozemního vojska AČR a s ním akce Bahna, která proběhne 23. června a jako tradičně to bude pořádnej mazec, který vám ještě dlouho utkví v živé paměti.

20180526_115807

A protože se náš „repre tým“ účastní také army pochodů, tak už 16. 6.vyrážíme na Pochod mezi hrady a 30. června na pochod Po stopách 22. výsadkové brigády – nejlepší přehled získáte na http://pochodnickyspolek.cz/ a http://armypochody.cz.

Autor: Vojta "Houba" Slavík