GINA - systém, který koordinuje jednotky Integrovaného záchranného systému

 26. 01. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Za tímto unikátním a naprosto komplexním systémem, který se již zabydlel v českém Integrovaném záchranném systému (IZS) a dobývá svět, stojí původně startup z Jihomoravského inovačního centra (JIC). Jeho software pomáhá s řízením záchrannných akcí od tísňového volání až po ukončení zásahu a jeho vyhodnocení.

gina_00
Foto: GINA Software se uplatnil i po zemětřesení na Haity (zdroj IHNED.CZ)

V jednom z minulých článků o využití bezpilotních leteckých prostředků – UAV alias dronů – jsme zmínili, že na podzim uplynulého roku proběhlo cvičení IZS, kde se kromě modelu Kingfisher brněnského startupu Robodrone testoval právě systém GINA Software. A slíbili jsme představit jej trochu blíže... Ostatně, je to systém, který umí začlenit do svého chodu i drony - prostě je krok napřed.


Video: Prezentační video GINA

Co GINA (Geographic Information Assistant) umí?

GINA u hasičů...

Začíná to už tím, že GINA zvolí pro vyjíždějící jednotku optimální trasu, a to s ohledem na aktuální průjezdnost a pohyb dalších jednotek. Na místě pak zobrazí dostupné vodní zdroje a vykreslí operační situaci do mapy. Zarchivuje fotografie z místa, stejně jako pohyb jednotek atp. Aktuálně je nasazena u profesionálních hasičů v polovině českých krajů.


Video: Ukázka fungování GINA u hasičů

GINA u policie...

Systém pracuje obdobně – naviguje, fotí a sdílí důkazní materiály, zobrazuje polohu jednotek... Další aplikace pak nabízí pro pátrání (přehled o postupu rojnice, vyznačení ne/prohledaných oblastí), při demonstracích (hlídá trasu průvodu, určí místa pro zátarasy) nebo při eskortě nebezpečného pachatele. Běžet může jak na malém kapesním lokátoru, tak v mobilních telefonech policistů a samozřejme na tabletech velitelů.

GINA u záchranky...

Funkce systému se opakují – pošle sanitku nejrychlejší trasou k pacientovi, zprocesuje fotodokumentaci, pokud jde třeba o požár nebo nehodu, zdravotníci mají přehled, jak se k nim blíží hasiči nebo třeba přivolaný doktor či vrtulník.

Samozřejmě je GINA schopna umožnit všem složkám IZS sdílet v reálném čase informaci o vzájemných polohách jejich jednotek. S firmou spolupracují takoví giganti jako Motorola, Microsoft, Evropská komise a Evropská vesmírná agentura. ...A samozřejmě, tak jako GINA umí zobrazovat pohyb jednotek jednotlivých složek, resp. i jednotlivců z jejich řad, tak je připravena zakomponovat nasazené drony.

Vlastně lze říci, že „prorůstání" GINA do českého IZS svědčí o tom, že tady nejsme sto let za opicemi, naopak si držíme světový náskok (jako se nám dařilo i v této sféře ještě i v socialistické minulosti). Tohle Česko prostě umí, a pokud se podaří do tak vyspělého systému zakomponovat brzy i drony, tak budeme vzorem pro zbytek světa.

A co GINA pro armádu?

Není pochyb o tom, že ačkoli GINA na armádu dosud necílila, mohla by se stát jejím důležitým pomocníkem. A nemyslíme tím jen krizové situace, při nichž je AČR druhosledově povolána k podpoře IZS, jakkoli pak by se hodila kompatibilita – interoperabilita (tj. aby vojáci rovněž disponovali a uměli pracovat s tímto softwarem).

gina_01
Foto: GINA pomáhá hasičům od výjezdu k zásahu po jeho zúřadování (zdroj ADHR.CZ)

GINA je totiž ze své podstaty určena především k usnadnění práce velitele, který má přehled o situaci a takticky ji řídí. Znát polohu jednotek, volit pro ně nejvhodnější trasy, dokumentovat průběh bojové situace – to je přeci užitečné i pro vojsko.

Z pohledu jednotlivce v poli – mít online kontakt s velitelem, moc zahlásit problém sos tlačítkem, udat svoji polohu... GINA nezatěžuje rádiovou komunikaci, pravda – běžet na mobilním přenosu je možné v ČR, nikoli v Afghánistánu – ovšem GINA umí fungovat i offline. A armáda má být primárně schopna bránit naše území. Už předloni se jednoduchý GPS systém používal i na mil-sim airsoftové akci Protector, tak proč ne na vojenských cvičeních? Datový přenos pro hasiče či policisty je samozřejmě kódován, nebyl by problém vyhovět armádním nárokům v tomto směru.

...Nu, stojí to prostě za zamyšlení. Jak pro armádu, tak pro GINA Software.

medajlonek_paskova