Hodinky CZECHOSLOVAKIA – kmotrem je Lukáš „Hiro“ Hirka

 26. 10. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Po úspěchu hodinek REGI - Combat Medic (věnovaných novodobým válečným veteránům) přichází další „hodinkový projekt". Ten je věnován československému domácímu a zahraničnímu odboji v době II. světové války. Načasováním připomíná 70. výročí konce tohoto konfliktu.

uHXD9xWSo0KqvJO2QGasmcnaBzUn-aD3SDIjW3MUVFAkegiWfnF0MTTr_m1Adwr5fQMWhWs

V roce 1938 se Československá republika ocitla na osudové křižovatce. Od prvních týdnů tohoto roku začalo být jasné, že se hitlerovské Německo rozhodlo jednou provždy vyřešit problém se svým demokratickým sousedem. Strategická situace Československa se dramaticky zhoršila po anšlusu (obsazení) Rakouska, ke kterému došlo 12. března 1938. O pouhých pět týdnů později byl připraven plán útoku na Československo - plán Fall Grun.

V pátek 20. května 1938 zareagovala čs. vláda na zprávy o přesunech německých jednotek k našim hranicím povoláním prvního ročníku záloh, uzavřením státních hranic a uvedením letectva do pohotovosti. MOBILISACE! Československá armáda (ale i celý národ) byla připravena republiku bránit... přišlo však osudové září.

ZRADA. Mnichov - symbol zrady na naší vlasti. Dohoda světových mocností o obětování svobodného Československa. Nacistické Německo obsazuje bez boje pohraniční oblasti, 15. března 1939 pak zbytek republiky.

5y6gK1n0ofq0ZfCrp9VYzYWu20kg9kBmbBB5iNYCex3380Ogir0gxegfsqH0q74tMTfKuT8

BOJUJEME! Již od prvních dnů okupace se budovaly ilegální odbojové organizace, tisíce lidí opouští republiku, aby pokračovali bojovat proti nacismu v zahraničí. Okupační teror se stupňuje, hrdinně bojují a umírají naši spoluobčané.

Bitva o Británii, Tobruk, Sokolovo - to jsou jména, na která nesmíme zapomenout. Stejně tak na hrdiny domácího odboje - pplk.Mašín, pplk.Balabán, kpt.Morávek, pplk.gšt.Houška... a spousta bezejmenných obyčejných hrdinů.

sCIgK6hTLZk4IhWTLzVYzYWu20mWDCS-oUNRrbJslDg-FEJrir0gxegfsqH0q74tMTfKuT8

27. květen 1942 - jeden z nejvýznamnějších dní v našich novodobých dějinách. Rotmistr Jan Kubiš a rotmistr Josef Gabčík - českoslovenští parašutisté vysazení z Velké Británie - úspěšně provádějí atentát na SS-Obergruppenfuhrera Reinharda Heydricha. Umírá jeden z nejnebezpečnějších mužů nacistického Německa. Šéf SD (tajná služba, policie), RSHA, od roku 1939 pověřen přípravou tzv. konečného řešení židovské otázky, pod jeho dohledem byl vytvářen systém vyhlazovacích koncentračních táborů, byl přímo zodpovědný za teror proti odpůrcům nacismu v Německu i na okupovaných zemích.

NIKDY SE NEVZDÁME! V době krutých represálií rozpoutaných nacisty bezprostředně po atentátu, hrůza z vyvražďování celých rodin, vyhlazení obce Lidice, ale i příslib beztrestnosti a vysokých finančních odměn - to vše vykonává své. Prozrazení parašutisté bojují svůj poslední, statečný zápas. Nepadnou do rukou nepřítele živí, v bezvýchodné situaci zvolí všichni hrdinnou smrt.

NEZAPOMENEME. Nikdy nezapomeneme na hrdiny československého domácího a zahraničního odboje v letech 1939-45. Oni bojovali a umírali, abychom my mohli žít. Pro nás, naše děti. Pro svoji vlast, která jim byla tak milá.

-022 (2)

HODINKY CZECHOSLOVAKIA

Hodinky jsou vyrobeny ve Švýcarsku a jsou osazeny švýcarským strojkem Ronda s datem, který je ukryt v nerezovém pouzdru. Hodinky mají tvrzené minerální sklo odolné proti oděru, ručičky a indexi hodinek jsou luminiscenční (superluminova). Hodinky mají masivní kožený prošívaný řemínek a jsou vodotěsné do 5 ATM (plavání).

Autorem celého projektu je Martin Jirsa, Pavel Mang a Jirka REGI Schams (in memoriam). Hodinky jsou věnovány Lukášovi HIRO Hirkovi (novodobý válečný veterán) a všem, kteří kdy bojovali a bojují za naši zem, ale i těm, kteří byli a jsou pro naše Válečné veterány oporou. Lukáš HIRO Hirka je také kmotrem celého projetku. Část výtěžku poputuje na dobročinné účely. Hodinky lze zakoupit v FTime shop, Na Poříčí 44, Praha 1 nebo na www.swisshodinky.cz

BAqsVcxwtD1x5wo9c4lC-ysE4Zd0LC_xXW1ROaKev-4lyxk_HBcLR1bFmM9iUaRbX92w50k

foto hodinek: Pavel Černý a Pavel Vítek (RVV Studio)

 Autor: Redakce