Izrael: Monitoring událostí (III. díl)

 29. 07. 2014      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    
  • Dne 15. července byly odpáleny rakety z egyptského Eliatu, a to teroristy, kteří chtěli zastavit příměří mezi Izraelem a Gazou. Během dne však probíhaly další útoky na obou stranách. V tento den bylo na Izrael vysláno více než 155 raket, a to i přes to, že v 9:00 schválila izraelská vláda dočasné příměří. Hamás příměří zamítl. V reakci na odmítnutí příměří tak Izraelské obranné síly (IDF) zasáhly 96 cílů v Pásmu Gazy.

    10488077_687866024623601_3001570624540179394_n
  • Ve středu 16. července bylo z Pásma Gazy vysláno více než 132 raket, IDF udeřily na 176 teroristických cílů. Zasáhnuty byly zejména podzemní tunely, a také odpalovací místa a vzdělávací centra. Izrael mimo jiné povolal dalších 8 tisíc osob v záloze (celkově už 56 tisíc osob). OSN apelovala na Izrael, aby pozastavil vojenské útoky z důvodu uskutečnění humanitárních dodávek do Pásma Gazy. Izrael souhlasil s tím, že útoky budou pozastaveny následující den v čase 10:00 – 15:00.
  • Během ranních hodin dne 17. července zněly výstražné sirény například v Aškelonu, Regionální radě Eškol, Kirjat Gatu či Beerševě. IDF však zneškodnily podzemní tunel na izraelském území a bylo tak zabito 13 teroristů. I přes humanitární příměří, které Izrael vyhlásil z důvodu doplnění zásob vody a potravin v Pásmu Gazy, teroristická organizace pokračovala v útocích na Izrael. Izrael téhož dne tak zahájil pozemní operaci. Mluvčí Hamásu uvedl, že pozemní operace Izraele bude mít strašlivé následky. Izraelské ministerstvo obrany v tento den potvrdilo motiv zabití Palestince v Jeruzalému - odplata za únos a zabití tří studentů z Izraele.
 

Foto: Dne 17. července zahájily IDF pozemní operace (zdroj: THETIMESOFISRAEL.CZ)
  • Spojené státy opět potvrdily svůj postoj, že Izrael má právo se bránit. Německá kancléřka také uvedla, že Německo stojí při Izraeli. 18. července bylo na Izrael vystřeleno více než 135 raket, IDF zasáhly 240 cílů v Pásmu Gazy. V pátek bylo také lokalizováno 10 teroristických tunelů a izraelská vláda schválila povolání dalších18 tisíc osob v záloze. Hamás započal využívání oslů jako prostředku k odpalování výbušnin.
  • Dne 19. července vojáci IDF neutralizovali teroristu v Pásmu Gazy, který chtěl provést sebevražedný útok. Izrael umožnil během tohoto dne dopravu pěti nákladních automobilů přepravující 100 tun léků a spotřebního materiálu prostřednictvím hraničního přechodu Erez (video můžete naleznout zde).

  • V neděli 20. července bylo dohodnuto na žádost Červeného kříže dvouhodinové příměří (13:30 – 15:30) pro pomoc raněným a jejich evakuaci v Pásmu Gazy. Hamás však například bránil zahraničním novinářům opustit pásmo a stále pokračoval  v útocích na Izrael. Humanitární příměří bylo prodlouženo až do 16:30. Útoky ze strany teroristické organizace však opět pokračovaly. Liga arabských států odsoudila Izrael za provádění válečných zločinů v Pásmu Gazy. Útoky Izraele totiž zabily v tento den minimálně 60 Palestinců. Znepokojení vyjádřila i americká strana a zejména generální tajemník OSN Ban Ki-moon, který označil tento akt jako brutální akci a vyzval obě strany k příměří. Na Izrael bylo vypáleno více než 87 raket. Izrael zaútočil na 187 cílů. V hlavním městě Jordánska v blízkosti izraelského velvyslanectví se uskutečnily protestní akce se slogany typu „smrt Izraeli“ či „posílení raketových útoků proti nim“. Demonstrace se v průběhu několika dní uskutečnily i v dalších městech – Londýn, Istanbul, Barcelona, Detroit, New York a v mnoha dalších.  

Protesty v Pákistánu (22. července 2014)
Foto: Protesty v Pákistánu z 22. července 2014 (zdroj: THETIMESOFISRAEL.CZ)
  • Dne 21. července uvedl izraelský velvyslanec při OSN Ron Prosor na zasedání Rady bezpečnosti OSN, že Izrael vždy souhlasil s příměřím (3x) a Hamás vždy odmítl. Bude-li klid v Izraeli, bude klid i v Pásmu Gaza. Ve městě Sderot zasáhla jedna raketa oblast v blízkosti domu, načež zde vypukl požár. Nicméně výstražné sirény zněly i na mnoha dalších místech v Izraeli včetně Tel Avivu, Ašdodu, Aškeloun či v Jeruzalémě. V tento den se uskutečnily v Nazarethu (Gaza) protesty několika tisíc osob, které mimo jiné házely na policii kameny. Hamás vypálil na Izrael přes 139 raket, IDF zasáhly 150 cílů. Od 17. července bylo odkryto celkem 23 teroristických tunelů. V pondělí 21. července také oznámil ministr zahraničí Spojených států amerických John Kerry, že USA poskytnou humanitární pomoc do Pásma Gazy ve výši 47 milionů dolarů.
  • Doposud během operace Operation Protective Edge zahynulo 27 izraelských vojáků. Na Izrael bylo vypáleno celkem 2 040 raket a minometných granátů. 396 z nich bylo zachyceno protiraketovým systémem Iron Dome a většina dalších raket dopadla na nezalidněná území. IDF udeřily celkem na 2 924 cílů.
  • 22. července uvedla palestinská strana, že během této války zahynulo v Pásmu Gazy 539 osob. Americký Federální úřad pro letectví  (FAA) zastavil všechny lety amerických dopravců na Ben Gurinovo mezinárodní letiště u Tel Avivu. Důvodem k tomuto kroku byl zásah rakety v blízkosti letiště. Lety zrušili i někteří dopravci z Evropy, Turecka či Kanady. V jižním Izraeli byla navíc zasažena prázdná školka.
  • Ve středu 23. července pokračovaly transfery zboží do Pásma Gazy. Od 17. července bylo lokalizováno celkem 31 teroristických tunelů. Představitelé IDF uvedli, že Hamás používá nemocnice v Pásmu Gazy pro úschovu a používání automatických zbraní a protitankových raket (video můžete naleznout zde). Od počátku pozemní operace (minulý čtvrtek) bylo zabito přes 200 členů teroristické organizace Hamás a islámského Džihádu. Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění si přeje více než polovina Palestinců okamžité příměří mezi Izraelem a Hamásem. Při zahájení mimořádného jednání Rady OSN pro lidská práva uvedla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová, že se Izrael v bojích dopustil válečných zločinů. Na konci jednání byla schválená rezoluce o  zahájení mezinárodního vyšetřování možného porušování lidských práv. Pro rezoluci hlasovalo celkem 29 států (např. Ruská federace, Saudská Arábie, Pákistán, Kuba, Pobřeží slonoviny, Čína), 17 zemí včetně ČR se zdrželo, proti  byly pouze Spojené státy americké.

Foto: Využití nemocnic v Pásmu Gazy (zdroj: THETIMES.CO.UK)
  • Dne 24. července odvolala Brazílie svého velvyslance na protest proti operaci IDF v Pásmu Gazy. Při jednom z izraelských útoků v Pásmu Gazy byla zasažena i škola provozovaná OSN, která sloužila kvůli aktuální situaci jako místo pro uprchlíky. Generální tajemník OSN Ban Ki-moon uvedl, že byl tímto útokem šokován. Naopak FAA zrušil stanovisko o zrušení letů amerických leteckých společností do Izraele.
  • Dne 24. července složil Reuven Rivlin prezidentský slib a ujal se tak funkce prezidenta státu Izrael.
  • Během dalšího dne opět pokračovaly útoky na obou stranách a izraelská strana navíc zneškodnila granáty a protitankové střely v domě v jižní části Gazy, a také v blízkosti UNRWA školy. Dále také IDF zasáhly odpalovací zařízení, která se však nacházela v blízkosti školy a mešity. Izraelský premiér informoval amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, že Izrael následující den bude dodržovat dočasné dvanáctihodinové příměří.  

25. červenec
  • Tiskový mluvčí Hamásu 26. července potvrdil dočasné příměří, které mělo vstoupit v platnost v 8:00 místního času. Ve stejný den prodloužil Izrael příměří do půlnoci téhož dne. Mluvčí Hamásu však uvedl, že takováto další dohoda o příměří neexistuje, a byly tak zahájeny další útoky na Izrael. IDF detekovaly a zničily během soboty čtyři tunely.
  • V neděli ráno IDF oznámily obnovení útoků na teroristické cíle v Pásmu Gazy a vyzvaly civilisty, aby opustili lokality, kde probíhají boje. Hamás naopak zažádal o nové 24 hodinové příměří, které mělo začít ve 14:00. To už premiér státu Izrael důrazně odmítl. Od počátku operace vystřelila teroristická organizace Hamás na Izrael 2450 raket. V neděli Hamás vyslal 71 raket, Izrael zasáhl 40 cílů. IDF také zveřejnily video dokazující využívání civilních objektů (školy, nemocnice) pro odpalování raket (zde). Celkově zemřelo na palestinské straně přes 1 000 osob a na izraelské 40 vojáků.

Bez komentáře...Zdroj: THETIMESOFISRAEL.CZ
  • Dne 28. července přiznala teroristická organizace Hamás, že se pokusila unést vojáka IDF. Plán se však nezdařil. Téhož dne vyzval generální tajemník OSN Ban Ki-moon obě strany k trvalému příměří. Izrael téhož dne obvolával a rozesílal zprávy civilnímu obyvatelstvu na mnoha místech (východní Džabaíjia, Bajt Hanún, Bajt Lahíja a v dalších), aby se evakuovalo do centrální části Gazy kvůli dalším útokům.

Zdroje: http://www.israelnationalnews.com, http://eretz.cz/, www.jpost.com, http://www.idfblog.com, http://www.timesofisrael.comwww.israelunderfire.com

L. Jiráček

 Autor: Luděk Jiráček