Izrael: Monitoring událostí (V. díl)

 13. 08. 2014      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    
  • IDF oznámily 4. srpna, že dosáhly cíle operace – zničení teroristických tunelů. Generální tajemník OSN odsoudil nárůst antisemitských útoků, a to zejména v Evropě, v souvislosti s krizí v Pásmu Gazy. Protiraketové výstražné sirény zněly v tento den zejména v Aškelonu, Eškolu, Ša'ar Hanegevu a v dalších jihoizraelských městech. V 10 hodin začalo sedmihodinové příměří ze strany Izraele. Palestinci však obvinili Izrael z porušení příměří kvůli údajnému útoku na dům v uprchlickém táboře. V pondělí byl uskutečněn pokus o teroristický útok v Jeruzalémě. Zemřela jedna osoba a pět jich bylo zraněno. Video z akce naleznete níže. V nočních hodinách přijal Izrael egyptský návrh 72 hodinového příměří nabývajícího platnost od 8:00 následujícího dne. Příměří bylo přijato v noci ze 4. na 5. srpna i teroristickou organizací Hamás.

 
Video: Teroristický útok v Jeruzalémě (zdroj: YOUTUBE.COM)

  • V noci 5. srpna uskutečnil Hamás ještě dva raketové útoky, které byly zneškodněny protiraketovým systémem Iron Dome. Americký prezident podepsal návrh zákona o poskytnutí finanční pomoci Izraeli pro využívání protiraketového systém Iron Dome, a to ve výši 225 milionů dolarů. V ranních hodinách opustily IDF území Gazy, mezitím pokračovaly raketové útoky na Izrael. Ty byly ukončeny těsně před začátkem příměří. Hlavní letiště Izraele (Ben Gurion Airport) kvůli ranním útokům pozastavilo všechny lety (od 7:00 do 8:15). Zástupci IDF oznámili, že během války bylo zasaženo 4 762 cílů v Pásmu Gazy, z nichž 1 678 zasáhlo odpalovací zařízení a sklady, 997 řídící a kontrolní střediska a 191 výrobních zařízení raket.
  • Ve středu 6. srpna navrhli egyptští delegáti nepřímé jednání mezi izraelskou a palestinskou stranou o rozšíření 72 hodinového příměří na 120 hodin.
  • Dne 7. srpna v 8:00 skončilo 72 hodinového příměří. Protože podmínky Hamásu k ukončení války, nebyly akceptovány,  začala tato teroristická organizace odstřelovat jižní část Izraele. IDF a Izraelské vojenské letectvo (IAF) tak obnovily útoky na teroristickou infrastrukturu v pásmu Gazy. Egypt vyzval obě strany k okamžitému příměří a návratu k jednacímu stolu. V pátek se například uskutečnila demonstrace Muslimského bratrstva (až 15 000 osob) v hlavním městě Jordánská, opět se slogany „smrt Izraeli“ a „posílení raketových útoků proti nim“. Naopak například v ČR se uskutečnila série shromáždění na podporu Izraele a proti antisemitismu.

Foto: Shromáždění na podporu Izraele a proti antisemitismu v Praze (zdroj: FEDERACE ŽIDOVSKÝCH OBCÍ)
Foto: Shromáždění na podporu Izraele a proti antisemitismu v Praze (zdroj: FEDERACE ŽIDOVSKÝCH OBCÍ)

  • V sobotu pokračovaly boje na obou stranách a v 10:00 oznámily IAF, že zasáhly za posledních 24 hodin více než 100 cílů. Hamás opět začal s útoky na nejlidnatější oblasti Izraele v centru země. Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron vyzvali obě strany k příměří a obnovení jednání. Oba vrcholní představitelé podpořili právo Izraele na sebeobranu a zároveň však zdůraznili požadavek, aby obě strany minimalizovaly útoky na civilní obyvatelstvo.
  • Dne 10. srpna se uskutečnilo od 10:30 zasedání izraelského kabinetu. Ještě před ním uvedl ministr zahraničí Avigdor Lieberman, že jediné co zbývá, je porazit Hamás a dostat jej z území co nejrychleji pryč. Egyptská strana údajně navrhla oběma válčícím stranám kompromisní nabídku na příměří. Izrael odsouhlasil 72 hodinové příměří od půlnoci téhož dne. Nicméně hodinu před příměřím byly útoky z Pásma Gazy ještě masivnější. Od počátku operace bylo vysláno na Izrael 3 488 raket. Nově zvolený turecký prezident a také premiér Recep Tayyip Erdogan uvedli, že turecká vláda začne přijímat raněné Palestince  - „své bratry“ - k lékařské péči.
  • V pondělí začalo další z řady příměří a jednání o příměří v egyptské Káhiře. Doposud zemřelo kolem 1 900 Palestinců a zhruba 70 Izraelců. Podle bývalého velitele jednotky IDF Col. (res) Ataie Shelacha se však ukrývají přeshraniční tunely i v severní části Izraele, kde se angažuje teroristická organizace Hizballáh. Podle Timesofisrael.com byli všichni lidé podílející se na kopání a bagrování tunelů Hamásu zabiti, kvůli údajným obavám z úniku informací.

Předchozí a následující díly monitoringu můžete naleznout pod jednotlivými odkazy:

Zdroje: http://eretz.cz/, www.jpost.com,www.idfblog.com, www.timesofisrael.com, www.israelunderfire.com

L. Jiráček

 Autor: Luděk Jiráček