Izrael: Zápisky ze studia boje proti terorismu (II. díl)

 23. 07. 2014      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    

Uplynuly tři týdny intenzivního studia, které bylo navíc zpestřeno aktuálními událostmi v zemi. Pokud nikoho nenapadne sestřelit naše letadlo, budu Vás samozřejmě i nadále o jednotlivých událostech z Izraele informovat. První díl zápisku ze studia si můžete přečíst zde.

Studium v této zemi bylo velmi přínosné a navíc jsem stihl poznat mentalitu Izraelců, navštívil zajímavá místa, a také jsem se seznámil s významnými osobnostmi. Navíc mi průběh událostí částečně umožnil se vcítit do kůže lidí žijící s obavami z dalších dnů.

Bez komentáře

Reálný život během konfliktu

Jak je již z českých médií a našeho monitoringu událostí známo, tak za poslední týdny se v zemi událo mnoho útoků na obou stranách. Mírová jednání kvůli neochotě teroristické organizace Hamás selhala a současné pozemní operace mohou trvat až týdny. Navíc je důležité si uvědomit, že Izrael musí činit svá rozhodnutí s ohledem na početný raketový arzenál dalších teroristických organizací v okolních státech a s ohledem na situaci na Blízkém východě. O výrocích některých států či OSN nemluvně.

Za poslední dva týdny se v našem městě (Herzlija) mnohokrát rozezněly výstražné sirény, při kterých jsme vždy čekali na výstřely unikátního protiraketového systému Iron Dome. Díky němu naštěstí nezemřeli na následky raketových útoků žádní civilisté. V praxi však lze v letoviscích zpozorovat ekonomické následky událostí. Namísto přeplněných ulic, pláží a restauračních zařízení můžeme vidět částečný opak. Letadla do Izraele nelétají se zaplněnou kapacitou, ale poloprázdná. Kvůli obavám z událostí byli například někteří studenti našeho programu donuceni opustit tuto zemi.

Protiraketový systém Iron Dome (levá a prostřední část fotografie)Foto: Protiraketový systém Iron Dome (levá a prostřední část fotografie)

Kontroly, kontroly, kontroly…

Co se týče bezpečnosti v zemi jako takové, tak jak můžete vidět na fotkách v příloze, tak tradičně probíhají všude při vstupech do uzavřených objektů kontroly. Tím se opticky Izraelci odlišují od západní společnosti. My kontrolujeme civilisty při odchodu ze supermarketů a dalších objektů kvůli podezření z krádeže. V Izraeli probíhají kontroly při příchodu do jednotlivých objektů kvůli snížení hrozby teroristického útoku.

Při vstupu do školy je povinnost se pro zahraničí studenty identifikovat cestovním pasem a zároveň vždy probíhá kontrola batohů. Jak jsem již zmínil, tak ruční kontrola batohů je téměř samozřejmostí při vstupu do objektů, kde se nachází více lidí (nákupní centra, apod.). Na některých místech (vlaková nádraží, památky) probíhají kontroly i za pomocí skenerů, které známe z letišť.

Při cestě k Mrtvému moři jsme například také měli možnost vidět převoz několik desítek tanků Merkavi (viz. fotografie níže), které se s největší pravděpodobností chystaly na pozemní útok v pásmu Gazy. Často můžete vidět i mladé lidi na nástupištích a ve vlacích, kteří se právě chystají k povinné vojenské službě.

Cesta k Mrtvému moři - Merkava

Závěr: realita a racionální úvaha

Blízké okolí, které reálně vědělo co se tu děje, samozřejmě obavy mělo. Riziko tu bylo, je a bude. Navíc pokud člověk cestuje do takovýchto zemí, musí počítat s nejhoršími následky - včetně smrti.

Často jsem ze zpráv od přátel četl otázky, zdali nemám obavy zůstávat v této zemi během probíhajícího konfliktu. Odpověď zněla samozřejmě ano, ale kvůli útokům ze strany teroristické strany nebudu měnit své plány. Jelikož to je to, co teroristé chtějí – vyvolat strach.

Co říct na závěr. Izrael je krásná země, ale bohužel se špatnými sousedy. Byla to zkušenost, která mi zůstane do konce života v paměti a pokud by to bylo možné, zůstal bych tu i déle.

L. Jiráček

 Autor: Luděk Jiráček

Tanky Merkava
Protiraketový systém Iron Dome
Kontrola u vlakového nádraží - Tel Aviv