Jak se stát… hasičem?! (nový miniseriál - provedeme vás profesemi IZS)

 21. 04. 2015      kategorie: HZS    

Kdo by v dětském věku nesnil o tom, že až bude velký, stane se hasičem, policistou, vojákem…? Někomu to zůstane do dospělosti. Tak proč o tom jen snít? V našem mini seriálu vás provedeme požadavky na uchazeče, průběhem základní přípravy, nároky služby…

Základní požadavky pro hasiče jsou jasné: dosažení 18 let, právní způsobilost, trestní bezúhonnost, maturita a zdravotní způsobilost. Co možná překvapí, že stejně jako policista nebo voják, ani hasič nesmí být členem politické strany/hnutí a nesmí podnikat nebo být angažován v nějaké právnické osobě.

Pokud takové podmínky splňujete, podáte si přihlášku – přesněji žádost o přijetí do služebního poměru (na personálním oddělení na generálním ředitelství HZS ČR, krajském ředitelství HZS ČR, SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku-Místku nebo Záchranném útvaru HZS ČR). To samozřejmě ještě neznamená, že postoupíte dále – zájemců je hodně, takže nejprve se dozvíte, jaké jsou vůbec aktuální možnosti uplatnění (třeba jen na druhém konci republiky). Výhodou je mít absolvovaný kurz zdravotnického technika nebo jiné takové vzdělání.

Když volná místa jsou, čeká vás pak psychologické a lékařské vyšetření a ovšem také fyzické přezkoušení. To je odstupňováno podle služebního zařazení a věku, ženy mají hodnocení mírnější (jako by byly o čtyři roky starší vůči mužům). Bodují se kliky, shyby, sed-lehy, přednožování v lehu, plavání na 200 m a běh na 2 km. Zkoušky se pak opakují každý rok služby.

V případě úspěchu vás zařadí na volné služební místo s hodností vrchní referent, nebo se můžete přihlásit do výběrového řízení na jiné volné služební místo. První závazek uzavíráte na dobu určitou – konkrétně 3 roky. Pokud na konci této doby dosahujete dobrých výsledků a složíte služební zkoušku, dostanete úvazek na dobu neurčitou.

Správní chlapi, co se usmívají, přestože těžkou práci mají
Správní chlapi, co se usmívají, přestože těžkou práci mají

Na službu hasiče se můžete připravovat na několika středních školách v ČR v oborech strojník, požární prevence, technik chemické služby, případně rovnou na Střední odborné škole požární ochrany a Vyšší odborné škole požární ochrany ve Frýdku-Místku.

Odborná příprava po nástupu k hasičům probíhá v Brně. Nástupní odborný výcvik pro hasiče v jednotkách požární ochrany (PO) se skládá z 6 tematických bloků, celkem jde o 600 výukových hodin! Pro hasiče zařazené mimo PO je určena Základní odborná příprava s časovou dotací 120 hodin.

Samozřejmě u Hasičského záchranného sboru můžete působit také v pracovním (nikoli služebním) poměru, tedy jako „civil“. Pak je důležité vzdělání, znalost cizího jazyka, opět bezúhonnost a zdravotní způsobilost (nikoli už přezkoušení z tělocviku).

A ještě jedna důležitá informace – nástupní plat absolventa střední školy bez praxe je u hasičů nějakých 15000 čistého, tedy žádné terno za práci ve směnách, v níž vidíte spoustu hrůz a lidského utrpení a mnohdy zasahujete s nasazením vlastního života. Na druhé straně je to patrně nejprestižnější povolání vůbec, v němž vám bude denně odměnou vděk lidí, kterým pomáháte.

Více info o přijetí k hasičům zde, o základních kurzech zde.

V příštím dílu mini seriálu rozebereme, jak je to s dobrovolnými hasiči a jak se stát jedním z nich.

 Autor: Redakce