Končí pořad Policie v akci, bohužel jen v USA. V Česku dál nebezpečně mate občany.

 12. 06. 2020      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Zřejmě kvůli současným protestům v případu Floyd přestane po 31 letech vysílat americká stanice Fox pořad Cops – u nás známý jako Policie v akci. Že by ukončení absurdní tuzemské mutace pořadu zamýšlela i TV Prima, není bohužel známo. Policie v akci je přitom nehorázná mystifikace.

Na americké verzi policie spolupracovala, od té české se distancuje.

Už v roce 2017 vydala Policie ČR stanovisko, že na pořadu nijak neparticipuje. Seriál – tedy jeho americkou předlohu – bychom zařadili do žánru „docu-soap“, což značí dokument z reálného prostředí vysílaný na pokračování. V české verzi však o dokument nejde, situace jsou „rekonstruované“. Účinkují jak neherci či umělci oblastního formátu, tak i skuteční policisté. Díky tomu budí vše zdání reality a podílu policie na přípravě a tvorbě pořadu. V Americe tomu tak skutečně bylo (další info zde), u nás jde o absolutní mystifikaci.

Je to policajt, nebo herec? Záměnu rolí česká legislativa umožňuje.

Od spuštění českého vysílání se opakuje otázka, jak je možné, že policie dopustí tak negativní „sebeprezentaci“. Bohužel se jejím interním šetřením ukázalo, že je v tomto směru bezzubá. Policisté sice nemohou bez speciální výjimky docházet ještě do jiné práce nebo podnikat, avšak mohou „umělecky tvořit“. Zákon pamatoval třeba na malování obrázků nebo účinkování v lokálním uměleckém souboru. Tak ale může hrát policista policistu i v seriálu, který předstírá, že dokumentuje policejní zákroky.

Kdo zná takové policisty-herce z televize, může se ocitnout v rozpacích, když se stane svědkem nebo obětí skutečného zločinu. Přijeli to točit, anebo zasahovat? Tuto mystifikaci dokonce záměrně rozvinula TV Prima sama na sobě, když v jednom dílu zasahuje policie s jejím štábem proti jinému jejímu štábu točícímu dokument o Jiřím Kajínkovi. Bizarnost pořadu včetně této epizody skvěle vystihl populární youtuber zde. (Letos na jaře si pořad vzalo do parády i Rádio Wave zde.)

Není to jen televizní zábava a hra, ale vypočítavé parazitování a poškozování PČR.

České verzi Policie v akci můžeme přiznat jedno zásadní plus – diváky to baví, a tak TV Prima pokračuje v hanobení policejní práce i přes její protesty. Důvtipnějšímu dojde, že jde o fikci, avšak jistě existují diváci, kteří si myslí, že štáb opravdu doprovázel policisty v reálné akci. Ono v americké předloze Cops totiž jde o reálné záběry. Bezesporu tak většina českých diváků žije v domnění, že Policie ČR na pořadu spolupracuje, ba si jej objednala a platí. To není mrzuté, to je strašidelné!

V každém dílu divák žasne, že policisté jednají jako totální idioti. Akce začíná jízdou autem, kde hlídka konverzuje na úrovni žáků 7. třídy (včetně věcných chyb). Následuje zásah, který sami zbytečně vyhrotí. Akčně svrhávají domnělé pachatele k zemi, u čehož mají hlášky a lá Bruce Willis. Nakonec zásah komentují policejním žargonem, že „svědky vytěžili“, „proti pachatelům použili chvaty a hmaty“ atd. To vše přidává na věrohodnosti, tudíž i matení diváka.

Důsledky jsou reálné, podobné šíření poplašné zprávy.

Když pomineme prvotní důsledek – ono ovšem pominout dost dobře nelze, že je tímto skutečná policie líčena naprosto šíleně – tak jsou zde i přímé rizikové dopady na občany. Na Youtube jsme při rešerši našli třeba video chlapců (zjevně mladších 13 let – hranice pro sociální sítě), kteří si hrají na Policii v akci, nebezpečně běhají po silnici a napodobují ponižující jednání se zadrženým (budiž, to by dělali i při hře na kovboje a indiány, sic!).

Narazili jsme pak však na video, kde známý arogantní provokatér šikanuje hlídku městské policie, načež přijedou další policisté a jeden z nich – tvář Policie v akci Tomáš Soukup – švihne svědkem o zem. Nabízí se logická otázka: Je fake celé video, jen tato část, nebo to bylo doopravdy a Soukup zrovna sloužil? Jak byste vy reagovali, kdyby po vás chtěl občanku ten „herec“/„policista“? Jelikož občan má povinnost uposlechnout výzvu policie, není přeci přípustné, aby se dostal do situace, že policistu považuje – a zde oprávněně – za falešného.

Co jsou zač tihle čeští Cops?

Ve více jak 200 dílech Policie v akci by se našlo „hlášek“ na bonusových 100 dílů. Počínaje „neškodným“ dotazováním svědků, přes drsné a totálně nesmyslné, až po opravdu nejapné, druhdy ponižující (rasistické, sexistické). Nemluvě o provedení „zákroků“. Ostatně, na Youtube už existují sestřihy jako Best of Tomáš Soukup.

Tomáš Soukup

Podpraporčík Tomáš Soukup je zrovna opravdický policajt. Dostal dokonce nějaké medaile za zásluhy – vytáhl tonoucího z řeky (více zde). Jistě má svoji práci rád a bere ji vážně (až moc?!), chce ji propagovat, ale opravdu mu chybí soudnost a pokora, aby si uvědomil, že natáčením poškozuje své kolegy a přidělává vrásky policejnímu prezidiu?   

Dalším reálným policistou, resp. městským strážníkem, který v seriálu hraje státního policistu, je Petr Reif. Je pohlcen svojí prací natolik, že na prázdniny jezdí vypomáhat LAPD. Na sociálních sítích se už stal „expertem ve studiu“, komentuje třeba i aktuální protesty v reakci na případ Floyd. Objevuje se v drobných rolích v řadě seriálů a působí z videí jako přátelský inteligentní člověk – přesto i on se podílí na hrůze jménem Policie v akci.

Policie to trpí, jako by byla bezzubá.

Plk. PhDr. Ondřej Moravčík z tiskového odboru nám sdělil:Seriál Policie v akci není dílo, na kterém by Policie ČR jakkoliv oficiálně participovala. Aktivní účast policistů-herců je záležitost, kterou řešil Odbor vnitřní kontroly a opakovaně jsme uváděli, že umělecká činnost je jednou z možný aktivit, které mohou příslušníci sboru vykonávat a být za ní honorováni (stejně jako sport, pedagogická činnost apod.). Jediné, čeho je nutné se držet, jsou etické standardy a neznevažování dobrého jména policie.

Na to, co je znevažování dobrého jména policie, zjevně existují rozdílné názory – mezi policejními právníky na straně jedné, redaktory různých médií naše nevyjímaje na straně druhé. Situace je to zkrátka nelehká – pustit se do jedné z hlavních celostátních televizí, potažmo proti policistům, kteří se už přeměnili na celebrity a dělají „přeci něco navíc“ (jakkoli jistě slušně honorováno) k „propagaci sboru“, by bylo přinejmenším nepříjemné.

Jak skutečně policie spolupracuje s médii a propaguje svoji reálnou práci...

Zajímalo nás – a snad zajímá i vás – na čem policie naopak participuje. Opět citujeme odpověď plk. Moravčíka:

„Žurnalistickým pořadům součinnost poskytujeme, nicméně na žádném se dramaturgicky či produkčně nepodílíme. Pokud uvedu pořad Na stopě jako typického reprezentanta takového pořadu, tak pokud nás požádají o záběry či účast hosta do vysílání, tak se snažíme vyhovět. Ve výjimečných případech dělají kolegové konzultanty při tvorbě populárních pořadů, žádné materiály, rekvizity však neposkytujeme. Otázka vlastního pořadu je jedním z témat, které také řešíme, nicméně v současnosti nám plně vyhovuje model sociálních sítí, kde takovéto pořady vytváříme a publikujeme – rozhodně nemáme ambice na to mít vlastní pořad v TV s vlastní dramaturgií apod.“

Takže na jedné straně „policejní stopu“ nalezneme v řadě pořadů, ale Policie v akci to rozhodně není. Pokud by čtenáře napadlo, proč nebyl realizován původní formát amerických Cops, tak pochopitelně česká a evropská legislativa neumožňuje točit skutečné pachatele a oběti (získat od pachatelů GDPR souhlas je mission impossible). Dříve sice měla třeba Městská policie Praha pořad „Na lince 156“ (lokální TV Praha spadala pod Primu) a kromě reportáží se zde objevovaly záběry z reálných zásahů – ale povídání se svědky, natož výměny hlášek policistů s pachateli se nekonaly.

Jiným problémem, který by vydal na samostatný článek, je nezájem médií o seriózní publicistiku v tématu bezpečnosti. Kupříkladu Ministerstvo obrany se v minulosti opakovaně snažilo nadchnout Českou televizi pro „armádní týdeník“. Je velmi pravděpodobné, že u bezpečnostních sborů tyto marné snahy proběhly také. Realizaci na veřejnoprávní televizi asi nebránily obavy o sledovanost, jako spíše dohady o financování. Bylo by šancí pro novou CNN Prima News zastřešující publicistický pořad o bezpečnosti, garantovaný bezpečnostními složkami, vytvořit? Policii v akci na zpravodajský kanál dát rozhodně nemůže, kéž by od něj naopak zcela upustila.

Do té doby lze za jediná oficiální videa ze života Policie ČR považovat ta na jejím Youtube kanálu https://www.youtube.com/PolicieCZ.

 Autor: Redakce