Na 14. 5. se chystá historicky první český MIL-SIM-CON. Stojí za ním parta z Anareusu a Airsoftwars (Protector) a bude to velký, včetně AČR…

 20. 04. 2016      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

„Con“ je zkratka z convention, potažmo congress, conference – prostě jde o tematické setkání. Dost možná jste už slyšeli o COMIC-CON, kde se scházejí fandové všech těch „-manů“. Kdežto „Mil-sim“ je zkratka military simulation, takže tady se sejdou armáda, armyshopy, branné neziskovky a military nadšenci…

Tuhle akci, rozhodně velice užitečnou, pro niž v Česku existuje opravdu silná komunita i dobrá vůle ze strany resortu obrany, si vzal pod křídla Jožka Starý, alias Riggs, který se na české airsoftové scéně pohybuje již patnáct let a největší z pořádaných mil-sim akcí Protector dotáhli společně s ostatními z Airsoftwars už loni do podoby, kdy chvílemi nevíte, kdo si na vojáka jen hraje, a kdo je profesionál (to poznáte, až když nasedá do Panduru nebo z LOV Iveco vytáhne pyrotechnického robota).

Takže se přirozeně nabízí, že Riggs je nejpovolanější osobou, jíž se na chystanou akci MILSIMCON vyptat…

Tak první dotaz zní, kdy a jak Tě napadlo udělat MILSIMCON?

První konkrétní myšlenka mě napadla asi před rokem při návštěvě herního veletrhu v Letňanech. Pak jsem se byl podívat na automobilovou výstavu Legendy, kterou pořádá můj dlouholetý kamarád. Ta byla komplet venkovní a tam se mi už rodily nápady, co vše by se dalo na takové akci představit, kdyby byla určena military nadšencům.

"CON" znamená fanouškovské setkání, dělají to třeba příznivci sci-fi seriálů, co mě tak napadá. Ve spojení s military jsem na to zatím nenarazila. Ty znáš nějaké military „con“ třeba v zahraničí?

No to neznám (smích).  Prostě jsem si říkal, že je dnes v Česku spousta skvělých programů, kurzů, prodejců a výrobců výstroje atd., že by bylo dobré udělat setkání, ale ne snobské a formální jako vojenské veletrhy, spíše živelné, přátelské, které nikoho nediskriminuje poplatky za stánek nebo za vstupné. Samotný název jsem nevymyslel já, ale můj airsoftový spolubojovník Jimbo. Je velmi kreativní, navrhuje třeba pro AIRSOFTWARS patche k akcím a i znak MILSIMCONu je jeho práce.

Takže se nabízí otázka, s jak velkým týmem lidí na tom pracuješ a kolik berou přípravy času? Vlastně si říkám, kde berete energii organizovat před hlavní sezónou tak velký počin? A co si od toho slibuješ?

Nejvíc mi s akcí pomáhá Jarda Šilhavý a celkem se nás zatím na akci podílí asi 5, ale spousta lidí nás podporuje, propaguje akci mezi ostatní, předává kontakty a tak dál. U mě osobně je to dlouhodobá věc. Já jsem ještě před dvěma lety měl kromě Anareusu a Airsoftwars ještě jednu práci prakticky na plný úvazek. Ta skončila, dal jsem si na čas trochu volno a loni začal přemýšlet, co zajímavého by se mohlo vymýšlet dál. V hlavě jsem měl ještě další nápady na různé projekty, ale pro „con“ se na podzim splnila zásadní podmínka - našel se vhodný prostor, a tak jsme to rozjeli.

Volba termínu nebyla jednoduchá, už protože Airsoftwars má letos v plánu 9 akcí. No a asi lepší udělat takovouhle akci před hlavní sezonou než po ní. Hlavním cílem akce je spojit spolu lidi, kteří mají podobné "postižení" jako my. Proto nebudou na akci jen firmy, ale i různé spolky a military kluby. A samozřejmě armáda.

Bude na MILSIMCON tolik vystavovatelů a takový program, že se tam návštěvník zabaví třeba na několik hodin? Bude tam možnost i posedět a poklábosit?

Vystavovatelé stále přibývají, aktuální přehled je vidět na webu. Bude určitě na co koukat a kromě stánků s prezentacemi si budou moci návštěvníci vyzkoušet airsoft, extreme archery, battlefield live, pilotování dronů nebo si zajít na některou z přednášek. Také zde bude několik "ochutnávkových" kurzů. Prezentace vojenských útvarů, včetně Aktivní zálohy a ministerského programu POKOS – příprava občanů k obraně státu.

Velkým lákadlem jsou už nyní lety vrtulníkem. Součástí zázemí bude občerstvení a posezení, takže klábosení bude možné. Navíc na místě bude připraveno několik military soutěží pro děti, takže si tatínkové můžou udělat doma „oko", když vezmou dorost s sebou. Děti do 10ti let mají na akci vstup zdarma.

milsimcon2

Do tohoto přehledu vystavovatelů ještě budou další přibývat...

Tak to je paráda! Jaké jsou podmínky pro zájemce o vystavování? A co musí naopak udělat ten, kdo chce přijít jako návštěvník?

U vystavovatelů je to jednoduché – stačí, aby byl obor jejich činnosti blízký zaměření akce. Za stánek hradí poplatek v řádu 500 až 1000 korun. No a pro návštěvníky je to ještě jednodušší - stačí, aby si zakoupili vstupenku, která v předprodeji vychází na symbolických 50 korun a na místě 100 korun. Z toho je asi patrné, že to děláme pro radost, jen aby se uhradily náklady na pronájem a vybudování zázemí. Na té akci se zrodí především sociální kapitál, to znamená navážou se nové známosti a třeba i vymyslí další akce.

Zeptám se teď na nějaké praktické záležitosti - jaké je do místa konání dopravní spojení, jaká je tam možnost parkování, v kolik brány otevřete a v kolik uzavřete, jaká je kapacita na počet vystavovatelů i návštěvníků, jaká je kapacita těch letů vrtulníkem...?

Zastávka MHD je od místa 5 minut, pro mimopražské návštěvníky je to půl hodinka z Hlavního nádraží. V areálu je současně parkoviště pro 200 aut. Akce bude začínat v 10:00 a končit v 17:00. Areál je opravdu velmi rozsáhlý, takže další vystavovatelé se mohou klidně hlásit. Účastníků by se najednou do areálu mělo vejít pohodlně 1000, takže očekávám, že během celého dne se tu vystřídají tak 2000 lidí. Kapacita pro létání vrtulníkem je ovšem 100 osob, takže si lze na webu let rezervovat.

Tu rezervaci letu bych doporučila, bydlím pár kiláků odtud a tři roky nazpět jsem let absolvovala, Praha z výšky vypadá neuvěřitelně idylicky. Každopádně to tedy bude velká akce, už mi kvůli ní volal i kámoš z druhého konce republiky. Pokud to bude tak dobré, jak si myslím, dá se počítat, že by se pak akce konala každý rok? A naplňuješ s ní vůbec zcela své vize, nebo sis nechal ještě něco v záloze?

Tak základ je, aby se akce povedla. Když budou spokojeni jak návštěvníci, tak vystavovatelé, tak můžeme v dalších letech vymýšlet další rozšíření. Nápady by samozřejmě byly, ale chceme stát nohama na zemi. Uvidíme, jak se bude akce líbit. Kdybych ale nevěřil, že to má smysl a odpovídá poptávce military fandů, tak bych do toho přeci nešel.

Díky moc za info, já se tedy těším jak malé děcko, protože o akci tohoto druhu jsem snila už při práci na ministerstvu obrany, jsem ráda, že jsi se do toho pustil a nadchnul všechny v komunitě, včetně samotné armády. 

PS: Další podrobnosti se dozvíte také na FB MILSIMCON