Reportáž z Armyrunu ve Vyškově

 01. 08. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

První letošní Armyrun, kterého se zúčastnilo družstvo Spolku Vlčí Máky, se konal ve Vyškově, konkrétné ve vojenském újezdu Březina. Byli jsme plni očekávání, jelikož to byl náš první běh poté, co Armyrun změnil organizátora, takže jsme kriticky hodnotili každou změnu. Zde je tedy taková recenze…

Zázemí závodu bylo již tradičně umístěno vedle srubového tábora. Armáda zde vystavovala několik kusů vojenské techniky z vozového parku tamního výcvikového střediska. Všechno vypadalo dobře, registrace proběhla bez problému, úschova zavazadel taky a zbývá už jen vyčkat poslední minuty do startu. Jen kdyby nebylo takové zatracené horko, na trase nás celkem trápilo.

Utíkají poslední vteřiny, rozkuřuje se barevná dýmovnice a my nasáváme s nelibostí její „vůni“, rovněž nám zcela zastírá výhled. A je to tu, je odstartováno, probíháme dýmem a hned se noříme do kalné vody. Zde nastala menší komplikace, jedna nová členka družstva dostala od někoho ve vodě ránu přímo na solar, ale naštěstí se vzpamatovala a pokračovala na plno dál.

Na trati byly nejrůznější překážky, proskákání pneumatikami, různé stěny a hrazdy, pojídání pražených červů, dále pak bojová dráha, na které cvičí profesionální vojáci a která sama o sobě zahrnuje řadu překážek. Právě tuto část máme asi všichni nejraději. Prolézali jsme temným potrubím, které páchlo kvoví po čem, překonávali rybníčky, šplhali na po laně, stříleli na terč a tak podobně.

armyrun1

Nechybělo plížení pod ostátým drátem v bahně a dále dlouhý kus cesty, který vedl velmi bahnitým korytem potoka. Neminul nás ani už nechvalně známý extra táhlý kopec, který všechny solidně vyšťavil. Dále překonání sítě ze zavěšených pneumatik, pak svačina – pojídání tentokráte cvrčků.

Potom následovalo proběhnutí pod palbou z paintballové zbraně, zde jeden z našich členů dostal zásah přímo do ledviny, střelec by měl trochu více trénovat střelbu na pohyblivý cíl a milosrdenství. Blížíme se k bažině a již víme, že jsm skoro u cíle, stačí už jen přeskákat po kůlech, prolézt pod pneumatikami, překonat monkey bar, což jsou madla a trubky zavěšené na provazech – jedna z asi nejobtížnějších překážek

Hned po té poslední překážka a samozřejmě shyby, takže na konec dvě obtížné překážky za sebou, při kterých člověk používá ruce, na kterých lpí celá jeho váha, což byla na závěr slušná podpásovka. Posledních pár metrů a jsme v cíli, kde dostáváme medaile a shledáváme se s druhou skupinou našich výkonnějších běžců. Ještě zbývá odbahnění a pořádná ledová sprcha.

Trasa byla skoro stejná jako v minulých ročnících, ale je škoda, že letos se zrušil sjezd na kladce nad vodou a i některé další lahůdky. Zase nás ale tento rok nemile překvapila extrémně zákeřná a krvelačná obří hovada, jež se mnohé z nás pokoušela na trati doslova sežrat. Vzdáleně to simulovalo výcvik ve guayanské džingli.

Pokud nás něco zklamalo, tak vystupování některých dobrovolníků z pořadatelské služby – vypadalo to, že tam jsou spíše nedobrovolně. Zdálo se, že některým běžcům dávají úlevy a jiné si vychutnají -  některé překážky byly prý povinné a nebyla možnost udělat trestné angličáky, s tím jsem se setkal tedy poprvé, a to jsem Armyrun běžel už po sedmé.

armyrun2

Celkový dojem z letošního Vyškova je poněkud smíšený – celkově se nám to líbilo, ale našly se momenty, které oproti předchozím ročníkům zklamaly. Chystáme se každopádně na další závody a věříme, že negativa (veskrze související s lidským faktorem) vymizí. Možná prostě to horko lezlo na mozek nejen nám, ale i pořadatelské službě.

Další závod se běží 26. 8. v Krumlově, zvláště se pak těšíme na Prahu 30. 9., která loni hodně mile překvapila a doufáme, že nezklame ani letos. Pokud byste s námi chtěl někdo startovat, nebo i jen poradit, tak pište na houba01@seznam.cz. Další info a registrace na www.armyrun.cz