Setinová rally Call of South uctí padlé v Bosně a Hercegovině a pomůže veteránům

 31. 01. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Rally nemusí být jen rychlostní a v závodních speciálech. Stále populárnější jsou amatérské závody, které se více podobají poznávacímu zájezdu. Na takový road trip vyrážíte s přáteli v obyčejném vozu, na záchytné body přijíždíte na čas a nechybí úkoly vyhrazené pro poznávání místní kultury a přírody. Přesně tak je postavena Call of South, která má navíc charitativní podtext spojený s vojenskými veterány. Registrovat se můžete právě nyní.

Člověk může celý rok chodit do práce a kus svého výdělku zjara odevzdat cestovní kanceláři, která ho v létě odveze vyvalit se na pláž, kde bude ještě větší horko než doma. Anebo můžete za podobně velký kus výdělku projet Bosnu a Hercegovinu. My volíme tu druhou možnost – a chceme vás vzít s sebou,“ nabízejí pořadatelé Call of South.

Jeden z nich, Arben Tafallari, nám v následujícím rozhovoru řekne více. Pokud vás zaujalo jeho jméno, pak tušíte správně, že jde o jméno balkánské, nicméně Arben se narodil už v Česku, které svého času poskytlo útočiště mnoha rodinám prchajícím z války v bývalé Jugoslávii.

Jak vás s přáteli napadlo pořádat Call of South?

Já společně s Markem Bednářem (pozn. red. auto-moto redaktor Novinky.cz) jsme již nějaký ten rok zpátky plánovali účast na podobném, avšak o poznání větším podniku v Africe. Nakonec jsme se neúčastnili, avšak zápal pro danou věc zůstal. Loni jsme však objevili jiný motoristický podnik, který pořádala skupinka Čechů na území Rumunska. Slovo dalo slovo, koupilo se auto – ojetý Opel, odjeli jsme do Rumunska a zažili spoustu zábavy, a hlavně poznali partu super lidí. Po návratu jsme tak přemítali, co se nám líbilo a co ne, a dospěli jsme k názoru, že bychom to rádi trochu jinak – proto je tu Call of South.

Co ta rallye obnáší? Kolik si má zájemce rezervovat času, peněz, jaké auto a zkušenosti?

Rallye Call of South je primárně nastavená jako rallye setinová, tzn. soutěž o přesnost, nikoli rychlost. My pro ni budujeme určitou nadstavbu, která má za úkol představit lidem Bosnu, tamní přírodu i kulturu a také tak nějak připomenout historii a to, jak pohodově se u nás vlastně máme. Posádky si užijí celkem 7 dnů s námi, z nichž pět bude závodních, dva odpočinkové. Podařilo se nám však najít slušný termín, a těchto 7 dní zábavy díky svátku vychází jen na 4 dny dovolené ze zaměstnání.

Lhostejné nám nejsou ani peněženky našich účastníků, a tak máme startovné nastaveno na posádku, nikoliv na hlavu. Z toho vychází, že při obsazení tří míst v autě vyjde střední startovné na 2324 Kč na osobu. Stejně tak není podmínkou žádné drahé auto, naopak se oceňuje kreativita – což se snažíme ukázat i na našich pořadatelských vozech. Pro vozy pak platí jediné omezení, a to že smějí mít pohon pouze jedné nápravy.

Z podstaty akce pak také platí, že finální trasu si bude posádka volit sama, tudíž ji přizpůsobí svým schopnostem, což otevírá cestu za zážitkem i těm méně zkušeným. Suma sumárum se snažíme být spíše "low cost" zážitkovou akcí, ale zároveň přiblížit fungování velkých podniků širší veřejnosti.

rally

Z čeho to vychází, resp. jak se to liší od podobných rallye, s nimiž máte zkušenosti?

Od podniků, které osobně známe, se to liší zejména třemi faktory, které jsem již zmínil. Délka trvání, "low cost" zaměření na širší veřejnost a sociálně-kulturní přesah. K poslednímu je třeba dodat, že Balkán je pořád Evropa, ale zatímco Chorvatsko je pro Čechy dovolenkovou destinací číslo jedna, Bosna a Hercegovina jim zůstává skryta, což je škoda. V učebnicích dějepisu se učí o Sarajevu, ale kdo tam kdy byl?

Jaký je Tvůj osobní vztah k bývalé Jugoslávii?

K bývalé Jugoslávii mám poměrně blízko. Narodil se tam můj táta a žije tam část mojí rodiny z jeho strany. Nejezdím tam sice tak často, jak bych asi měl, ale i tak se jižanská krev nezapře a na Balkán celkově mě to táhne. Lidi tam jsou prostě fajn.

CSx

Chtěli jste dát akci i charitativní rozměr a vybrali si Spolek VLČÍ MÁKY, který pomáhá novodobým válečným veteránům. Velká část z nich prošla misemi IFOR, SFOR či KFOR na území bývalé Jugoslávie. Je to tematické spojení v lokalitě, nebo tím sledujete jiné cíle?

I když se to možná nabízí, protože velká část mojí rodiny byla tamním konfliktem zasažena, stejně tak jako vnímat přítomnost aliančních vojsk, není to zdroj našich charitativních úmyslů. Jak jsem již zmínil, na počátku byla myšlenka zúčastnit se podobného většího podniku v Africe. Ten má taky svou charitativní část, kdy každý z účastníků může naložit materiální pomoc a někam ji přepravit, čímž si i poníží startovné. Bylo nám jasné, že tohle chceme také, jen ve formě, která bude dávat smysl.

Hned jsme taky věděli v jaké, věděli jsme, že chceme vzdát hold lidem, díky kterým máme u nás svobodu které si dost často nevážíme. Těm, kteří nejsou vidět, a přitom jsou pro nás důležití. Spolek Vlčí Máky pro nás byl v tu chvíli ideální, a to nejen díky tomu, že ho sledujeme delší dobu, ale právě díky tomu, že pomáhá všem veteránům, kteří to potřebují, napříč armádou i IZS.

Více na https://www.facebook.com/callofsouth a webu http://www.callofsouth.cz/

CS4