Seznam.cz nabádá, aby byli potrestání čeští policisté účastnící se dnešní demonstrace na podporu švédského kolegy.

 03. 03. 2017      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Nedávno obletěla svět facebooková zpráva zasloužilého švédského kriminalisty, v níž upozornil na nesmírný nárůst násilné kriminality páchané migranty. Jak sám předvídal, začal být popotahován. Dokázal tak rozsah cenzury založené na politické korektnosti. Čeští kolegové se jej rozhodli zastat dnešní odpolední demonstrací před švédskou ambasádou (16:30, Pohořelec 26). Zprávy Seznamu o ní informovaly způsobem hodným 40., 50. a 70. let. Nadřízeným účastnících se policistů radí tyto potrestat. Právě padlo jedno mediální tabu, asi budeme muset už opravdu do ulic všichni.

Co švédský policista udělal a proč se ho chtějí čeští kolegové zastat

Peter Springare na svůj FB napsal:

„Už toho mám dost. To, co vám napíšu, nebude politicky korektní. Ale mně už je to jedno, stejně se chystám do důchodu. Je to přesně to, co máme zakázáno zveřejnit, ačkoliv to je pravda. A není to vůbec v souladu s tím, co tvrdí politici. Naši důchodci jsou na tom strašně, školství je v nepořádku, zdravotnictví je peklo, policie je zcela zničena. Všichni dobře vědí proč, ale nikdo se to neodvažuje říct.

Tohle jsem řešil celý týden od pondělí do pátku: znásilnění, znásilnění, loupeže, napadení, znásilnění, napadení a znásilnění, vydírání, napadení, násilí páchané na policii, hrozby policii, drogová kriminalita, pokus o vraždu, znásilnění… znovu a znovu. Podezřelí: Ali Mohammed, Mahmood, Mohammed, Muhammad Ali, znovu, znovu, znovu…Pachatelé těchto zločinů jsou z těchto zemí: Irák, Irák, Turecko, Sýrie, Afghánistán, Somálsko, Somálsko, Sýrie, znovu Sýrie, Somálsko, nezjištěno, nezjištěno, Švédsko. Polovina z podezřelých nemají žádné platné doklady. Což samo o sobě obvykle znamená, že lžou o své státní příslušnosti a identitě. A to teď mluvíme jen o obci Örebro. A tato kriminalita vyčerpává naši vyšetřovací kapacitu na 100 %.“

Je zcela zjevné, že se pokusil pomoci své zemi, potažmo celé Evropě, demokracii a jedné z jejích základních hodnot – svobodě slova – coby předpokladu k diskusi vedoucí k nalezení řešení problémů. Nic více, nic méně. Podle „sluníček“ je to fašista, xenofob, obecně zloduch, zaslouží nejen vyhazov od policie, ale také veřejné zostuzování.

Je naopak velice povzbuzující, že někteří naši policisté sebrali odvahu se jej veřejně zastat, ač se samozřejmě sami bojí, co se jim stane. Redaktor portálu Policista.cz Lukáš Heinz k tomu napsal:

„Politická korektnost způsobuje, že nelze o problémech debatovat, a tak nalézat řešení. To dává obrovské příležitosti lidem, kteří využijí situace k získání moci tak, že si najdou obětní beránky, které označí za příčinu všeho zlého. Mám přátele, kteří v naší zemi žijí, pracují a snaží se být prospěšní. Jejich jedinou vinou je jiná víra, barva pleti nebo jiná řeč. Pokud se někdy k moci dostanou populisté nebo tyrani, budou tito lidé jejich prvními nevinnými oběťmi. Hned po nich přijdou na řadu ti, kteří ctí lidské svobody a ti, kteří nebudou ochotni se účastnit následně páchaných zvěrstev.“

Motivace je tedy zjevně opačná, než jakou mají skuteční xenofobové a populisté. Samozřejmě, že jedině otevřená diskuse a pojmenovávání problémů pravými jmény může vést k řešení a zabránit novému Holocaustu. Ostatně když se k účasti na demonstraci přihlásili Konvička a Bartoš, pořadatelé je odmítli (s Lukášem jsem mluvila, odpor k hnědým fanatikům je nám společný jakož i k rudým). Ona odpolední páteční demonstrace před švédskou ambasádou je nejen vyjádřením podpory švédskému kolegovi, ale také veřejným odmítnutím českých populistů. (Celá zpráva zde)

To by nebyla česká média, aby nestrašila a vše neotočila

Už ve čtvrtek večer přinesl server Seznam.cz reportáž, ve které objektivitu jen předstírá, ale využívá manipulativních metod známých jako rámování. Takže jeho reportáž začíná kritikou exministra vnitra Bublana a pochybnostmi redaktora. Teprve pak se vyjadřuje Lukáš Heinz (a výborně), přičemž je zjevné, že polovina diváků video do tohoto momentu nedokouká, u zbylé půlky už došlo ke kognitivnímu zkreslení toho, jak téma nazírá (policisté mohou demonstrovat za své platy, nikoli za zahraničního kolegu, policisté nemají zveřejňovat národnost pachatelů, jistě půjde jen o hrstku jednotlivců atd…).

Pokud se tak něco povedlo organizátorům ještě před demonstrací, tak dokázat, jak manipulativní jsou i česká média. Správně by v takové reportáži mělo být na první místě vyjádření pořadatelů, naopak reportér nemůže sedět ve studiu současně jako komentátor. Jako doktorandka jsem tři roky přednášela kurz Média jako politický aktér na UK, jedna z hodin byla vyčleněna tématu rámování – framingu – zpravodajství. Kdyby v té době už existovala tato reportáž nebo stovky jiných z poslední doby, nemusela bych po jejich přehrání studentům už nic přednášet. I na tom je vidět, jak česká média upadají, před těmi pěti roky by to bylo nemyslitelné.

(Mimochodem, ve středu na ČT řešili projev Trumpa a na obrazovce se objevil nápis „Trump nesplní své předvolební sliby. Zdroj: ČT“. Chápete, že ČT vydává prognózy takového kalibru, hovoří jedním abstraktním hlasem a ještě cituje sama sebe? Tak daleko nesahala ani představivost Orwella v románu 1984!)

Jenže tím manipulativním úvodem Zpráv Seznam.cz to teprve začalo – po návratu do studia se redaktor Bublana bez okolků zeptal, zda by vedení policie mělo sledovat facebooky účastnících se policistů, zda se nevyjadřují kriticky k tzv. vítačům, zda by pak neměli být kráceni na svých občanských právech. Wtf?! Myslela jsem, že jsem se jako Jirka Mádl ve filmu Probudím se včera ocitla v době procesu s Plastic People a Anticharty. Takže to už jsme tak daleko, že se nesmí mluvit o trestných činech některých skupin obyvatelstva, za to by se měli umlčovat, vyhazovat, zavírat, popravovat (domyslete, co je krácení na lidských právech) osoby, které na problémy slušnou formou upozorní???!!!

Závěrem

Velmi si přeji, aby na onu demonstraci přišlo co nejvíce slušných lidí. A kdo by si tam chtěl přiživit svou politickou polívčičku, byl bez milosti vykázán.

Velmi si vážím policistů a dalších osob, které se té demonstrace zúčastní v jejím pravém smyslu. Protože to jsou lidé, kteří věří a hájí nápis na prezidentské standardě: Pravda zvítězí. Takové lidi v našich bezpečnostních sborech potřebujeme.

Koho naopak nepotřebujeme, jsou totalitáři - jak populisti, tak sluníčkáři, tak manipulující média. U nás v ČR, u nás v Evropě.

Kdo nechce slyšet pravdu, kdo nechce hájit svobodu slova, kdo nechce spravedlnost, ten nechce ani demokracii a blaho pro společnost. Špatný je ten, kdo na tu demonstraci bez omluvenky nebude, nikoli naopak!

PS: Budeme po té demonstraci a jejích následcích sepisovat Chartu 2017? Napíše Seznam.cz Antichartu?