Tip na dovolenou – levně do Švédska a jeho (nejen) vojenských muzeí…

 01. 07. 2016      kategorie: ARMÁDA ČR    

Asi jste postřehli, že v uplynulých dnech měl portál Ozbrojené složky přestávku – nu dovolená. Její popis asi na portál přímo nepatří, ale protože je Švédsko země outdooristům zaslíbená a skýtá také skvělá vojenská muzea, snad vás následující reportáž inspiruje…

Naše skupina se vydala až k hranici s Finskem, 80 km pod polární kruh. Tak daleko proto, že tam v přímořské vesničce Påläng bydlí česká rodina a pronajímá dovolenkářům rodinný dům a také disponuje malým kempem. Za stan pro tři osoby dáte 530 Kč za celý týden, za karavan 1700 Kč, asi za 16000 našich korun můžete mít celý dům pro 8 až 10 osob. A za stejně nízké ceny si můžete půjčit kolo, mořský kajak, k dispozici je i loďka na jezeře a pruty, samozřejmě gril na tu štiku, kterou si chytíte… Však se můžete podívat na http://alcd.eu/.

svedsko

Na druhou stranu, nocovat/kempovat ve Švédsku můžete docela zadarmo. Jen musíte být dost daleko od nejbližšího obydlí, potažmo sjet z dálnice za značkou ryby, čímž se dostanete k některému z tisíců jezer a jezírek, s udržovanými moly, sruby, ohništi (s připraveným dřevem – předpokládá se, že po spotřebování jej doplníte pro další výletníky). Slušností je vhodit do kasičky symbolický poplatek za využití takového „kempu“ nebo za ulovení ryby – jakkoli můžete rybařit zdarma a samozřejmě bez lístku.

svedsko

Zatímco ubytování tedy stojí pakatel, výrazně dražší je cesta. Až na sever, kde jsme byli my, je to 2500 km, takže si snadno spočítáte, kolik dáte za benzín či naftu. Ty jsou ve Švédsku o pár korun dražší než u nás (asi 34 Kč za litr nafty). Největší položku však tvoří přeprava trajektem – větší vůz se třemi lidmi asi 5000 Kč za jednu cestu. Přesto pokud přičtu, co utratíte za drobné nákupy (pokud si jinak vezete základní jídlo z ČR) a suvenýry, tak jste s celkovými náklady na osobu kolem 10000 korun na 10 dní, takže jde pořád o velice levnou dovolenou.

Značka ideál je vyhradit si na takové turné po Švédsku dva týdny. Cesta až na sever, pakliže v noci zastavíte na spaní, a přes dny se zdržíte na nějaké poznávací zastávce nejvýše pár hodin, trvá 3 dny. Při delší dovolené je určitě lepší ji roztáhnout a každý den věnovat více času poznávání. Cestovní rychlost je do značné míry limitována tím, že Švédskem se táhnou dvě hlavní „dálnice“, jedna po východním pobřeží podél moře, druhá po západním podél Norska, jež ale místy nejsou dvouproudé a rychlost je omezena tu na 110, jindy jen na 90 km/h. Aspoň jedete na spotřebu. Na východní E4 každopádně poněkud otupuje jednotvárnost krajiny (300 km les až k dalšímu městu), takže se opravdu vyplatí dělat přestávky a střídat více řidičů.

svedsko

Kde dělat ty přestávky, kromě nocování? Projet Německo můžete celé, pokud neobětujete jeden den na Berlín (ale tam si můžete zajet jindy vlakem), do přístavu v Sassnitz je to z Prahy 640 km, potom 4 hodiny trajektem (s na- vyloděním 5 hodin). Odvážlivci by si mohli v Malmö prohlídnout muslimské NO-GO ZÓNY, ale za tím asi do Švédska nikdo nejede. Pojďme tedy na vynikající švédská vojenská muzea, jež jsou při cestě a mimochodem mají velmi úzkou spolupráci s naším Vojenským historickým ústavem, takže díky výměnám exponátů vám mohou být některé velice povědomé…

Pokud na počátku cesty nesjedete hned na E4, ale budete se držet pobřeží po E22, jako první narazíte v Kristianstadt na dělostřelecké muzeum, asi 90 km od Malmö. Pak můžete bez větší zajížďky přejet zpět na E4 a zastavit se v Linköpingu, kde je vynikající letecké muzeum. Tento přejezd si můžete zpestřit ještě zastávkou v Älmhultu, kde se nachází IKEA muzeum, což je prostě stylové. Dál na trase, kousek od hlavního města, narazíte na technické a tankové muzeum ve Strängnäs.

flygvapenmuseum

Potom si asi logicky prohlédnete Stockholm, v němž můžete vjet bez potíží až do centra vozem a zaparkovat v mnoha z garáží nebo realizovat motoprohlídku. Lepší je ale zastavit a podívat se na jedinou dochovanou loď ze 17. století ve Vasamuseet, kde samozřejmě naleznete i další expozice. Jde o vůbec nejvíce navštěvované muzeum v zemi tří korunek. Zatímco vstupy do čistě vojeských muzeí jsou zdarma, v dalších si zaplatíte v přepočtu kolem čtyř set korun za dospělého. Asi 70 km od Stockholmu je ještě starobylé univerzitní město Uppsala, jež také láká k aspoň krátké prohlídce.

Samozřejmě nikdo nečeká, že to vše projedete při jedné cestě – logické je rozdělit si cíle na cestu tam a cestu zpět, pochopitelně při tom mít na paměti třeba zavírací dny muzeí. Mohli byste také procestovat jen tuto víceméně jižní část země a vrátit se zpět. Jenže je tu několik důvodů, proč se táhnout dalších 1000 km na sever – kromě toho, že v létě je tam pořád světlo, můžete z místa jako Påläng, kam jsme dojeli my, podniknout další výlety třeba do sousedního Finska a tam Santovy vesničky, za polární kruh nebo k některé z divokých řek a vodopádů. Užijí si zde rybáři, vodáci, cyklisté, v pozdějším létě sběrači hub a lesních plodů…

svedsko

A nakonec pár praktických informací – ve Švédsku je kvůli tisícům jezer a fjordům neskutečné množství komárů a mušek, repelenty ignorují, takže vy budete muset ignorovat je. Jídlo je v supermarketech (prakticky všude jsou Coopy velké jako naše Tesca) až třikrát dražší než u nás, takže je dobré vést vlastní a umět si nachytat ryby. (V Coopu taky můžete platit v Eurech v dobrém kurzu, obecně se ale platí hlavně kartami.) Ostatní druhy zboží o moc dražší nejsou, alkohol v samostatných obchodech je asi „jen“ dvakrát dražší než u nás (a celkem dominují naše piva, takže si je vemte rovnou také z domova). Není problém vzít pejsky (s pasem a čipem), ale neměli by pobíhat bez vodítka. Nelekněte se, že záchody jsou společné – všechny jsou čisté a obvykle bezbariérové. A všichni Švédi mluví dobře anglicky a vůči turistům jsou maximálně vstřícní.

svedsko bezbarierova kadibudka