„Válka policajtů“ předhánějí se média. Třeba je to jinak…

 29. 10. 2015      kategorie: CELNÍ SPRÁVA    

Buď už jsme příliš otupělí, nebo po řadě zkušeností prostě nad věcí. Možná skutečně zuří válka mezi ÚOOZ, ÚOKFK a GIBSem, nebo jsou to jen divoké novinářské konstrukce. Problém je, že vypouštěním falešných informací do médií se vytváří clona, za níž bude vidět až po nějaké době. Konspirační teorie tak mají pré. Říká se, že správné je to nejjednodušší vysvětlení…

Dnešní média ve zkratce: V pozadí všeho má být přetahovaná k zákonu o státním zastupitelství. Jeho přijetí by z Bradáčové a jejího bratrstva kočičí pracky udělalo čtvrtou moc ve státě. Zvláštní postavení by pak měl šéf protikorupčního speciálu a jím vyvolená policejní složka. Ištván a Šlachta by rádi. K úspěchu takového plánu je třeba zdiskreditovat potenciální soupeře. A přimět ovšem také politiky – Sobotka překvapivě nebyl ještě ani podávat vysvětlení k prodeji OKD, ale co není, může být. Zbůhdarma Babiš trestní oznámení nepodával…

Potud to zní logicky, tak nějak vše do sebe zapadá. Ale proboha – když budu chtít měnit poměry ve státě a hodně optimisticky až naivně věřit, že si to rozložím do několikaletého období, tak to aspoň nebudu dělat tak okatě, protože i poloblbovi musí být jasné, že ho po dekonspiraci osoby mocnější než on prostě zaříznou. To by si snad dovolil jen ten, kdo našel Mrázkovu kartotéku, což je trochu vyšší třída v tuzemské konspirační lize.

Vlastně absurdní až úsměvný je nemístně debilní způsob provedení všech těch monstr zásahů. Tak jako když Ištván se Šlachtou shodili Nečasovu vládu kvůli – jak vyšlo najevo až za řadu měsíců – nezdaněným kabelkám premiérovy milenky. Tím otevřeli cestu k volebnímu úspěchu Babišovi, média pochopitelně spekulují o jeho vřelém vztahu se Šlachtou. Teď známé duo provedlo zase akci z ranku „velkých a zmatených“ – naštěstí už po pár dnech vyšlo najevo, že s Langrem nemá co dočinění, ovšem kdo to postřehl? – reálně byli obviněni dva (ano 2) policisté. Stane aspoň jeden z nich za další dva roky před soudem třeba kvůli zneužití služebního vozu k soukromým jízdám?

Takže nabídnu ještě alternativní teorii: Z důvěrného zdroje jsem slyšela, že Ištván je s ohledem na své postavení nadprůměrně hloupý, o to více snaživý, pro což má čeština termín „užitečný idiot“. Toho ovšem musí někdo důsledně vést, jinak se mění v neřízenou střelu. Dilema, co by bylo lepší, nechme stranou, obě varianty jsou při jeho postavení nesmírně rizikové. A Šlachta, to je zřejmě vskutku poctivec, ale také cosi jako „sociální autista“ (vždyť nevede osobní – rodinný – život), patologický workoholik, který potřebuje více a více své drogy, protože nemá jinou životní oporu. Aspoň tak se to říká a věřím tomu více než těm teoriím o spiknutí.

Z toho ovšem plyne, že tahle dvojice neví, jak to celé dopadne. Střílí od boku: Jeden doufá, že se trefí a dočká se kýženého uznání i od těch, kteří jej v jeho očích celý život podceňují a za zády líčí jako prosťáčka. Druhý nemůže jinak, baží po akci, bez ní si připadá neužitečný a sám. Člověku by jich bylo i líto, kdyby ovšem nepáchali na této zemi – věřme že nezamýšlené – zlo. To nelze dlouhodobě přecházet, jakkoli etudy dua mohou v široké veřejnosti vyvolávat dojem, že plně zapadají do cimrmanovského folklóru. Část mocných si na nich totiž vždy najde cestu, jak vytěžit vlastní výhodu, jak veřejností dál manipulovat – a to už úmyslně.

V neposlední řadě je problém v nabourávání pořádků a principů, které zajišťují vůbec demokratičnost státu a základní práva jeho občanů. Jakkoli je Rath prevít, měl právo být řešen místně příslušným zastupitelstvím. I kdyby Nagyová nezdanila další tucet kabelek, měla právo být pozvána na výslech poštovní obsílkou místo odvlečení do vazby pod pohrůžkou vyražení dveří beranidlem (což by patrně navíc nevedlo k pádu vlády). A proti podezřelým policistům měla zakročit generální inspekce…

Jedním ze základních kamenů práva je, že občan může dělat vše, co mu zákon výslovně nezakazuje, kdežto stát musí dělat právě a jen to, co mu zákon výslovně ukládá. Šlachta a Ištván by si měli uvědomit, že nejsou samozvanými mstiteli, kteří se mohou zjevit kdykoli a kdekoli k páchání dobra. Reflex je před časem na své obálce vtipně vyobrazil v superhrdinských trikotech – pánové by při další návštěvě marwelovského bijáku měli vnímat i druhý plán – ten o samozvancích, které honí policie a společnost vyštvala daleko za město. V širším dějovém rámci jsou to právě jejich kroky, které přivádějí do ohrožení celou populaci, jež pak musí být (jimi) zachraňována. Hoši by měli prostě odejít nebo být odejiti.