Veteráni SOG radí, jak pořídit správnou výstroj (díl 2): military/outdoor oblečení

 30. 09. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Správně tušíte, že na veterány bývalé speciální jednotky Vojenské policie narazíte v prodejně Armed. Takže povídat si s nimi o výstroji je nevyhnutelně i reklamou na tento army/outdoor shop. Byla by ale škoda nešířit jejich zkušenosti, praktické rady a tipy. Nuže zde jsou...

Redakce: Hodně zákazníků vybírá podle maskovacího vzoru. Máte Vy svůj oblíbený? Který byste doporučili do české přírody, jaký byste oblékli do Afghánistánu a jaký do města?

Pavel Zendulka:

Je potřeba si uvědomit, proč vlastně vybírají zákazníci oblečení podle maskovacího vzoru. Někteří třeba jen proto, že se jim maskovací vzor líbí, někdo proto, že musí – například členové různých airsoftových týmů napodobující činnost skutečných jednotek. Pak samozřejmě vojáci, kteří musí mít český maskovací vzor. Jistá skupina lidí si pořizuje ty nejnovější maskovací vzory, které zrovna letí.

Vysloveně oblíbený maskovací vzor nemám, po letech strávených v maskáčích raději nosím civilní barvy, ale líbí se mi původní woodland, z novějších multi-cam i A-TACS. A co se týče doporučení, tak zde záleží na tom, jestli se zákazník chce maskovat, nebo naopak demaskovat. Nošení multicamových kalhot v Praze asi moc maskovat nebude, a přece mnoho lidí maskáče v běžném životě nosí, aby tak dali ostatním něco najevo.

Pokud bychom se bavili o skutečném maskování, tak v rámci ČR velmi dobře funguje vzor 95, stejně tak woodland, a z novějších ATACS-FG. Ani Multicam není úplně špatný. Pro maskování ve městě bude asi nejvhodnější úplně obyčejné oblečení, ale pokud se bavíme o vojenské uniformě a nějakém urbanizovaném prostředí, tak by měl dobře fungovat klasický digital, nebo také ATACS-AT. Hodně oblíbená je také barva Coyote, což je taková tmavě hnědá barva. Úplně nové maskovací vzory, jako jsou různé Krypteky a podobně mi zatím k srdci moc nepřirostly, ale někomu se to může líbit.

Red.: Existuje hodně střihů kalhot. Můžete je trochu srovnat a popsat přednosti svého oblíbeného modelu?

Pavel Zendulka:

Nevím, jak označit různé střihy, takže bych spíše vyzdvihnul některé moderní trendy kalhot, které jsou v praxi hodně příjemné. Pružná látka v rozkroku neomezuje v pohybu. Stejně tak pružný pas, když ten je na kalhotách, kalhoty perfektně sedí na těle.

Helikon ATACSKalhoty Helikon v maskovacím vzoru ATACS

Důležitá je také zvolená látka, například kalhoty Helikon UTL se vyrábí jak z bavlny, tak ze směsi polyesteru a bavlny a každé řešení má své výhody a nevýhody. Bavlna je příjemnější na nošení, ale méně odolná než polyester nebo nylon. Mám rád jak „taktické“ kalhoty od Helikonu, konkrétně UTL a SFU, nebo jsem si poslední dobou oblíbil kalhoty od Vintage Industries, které jsou více civilní, příjemné a velmi kvalitní.

Red.: U blůz je to asi podobné, nebo ne?

Pavel Zendulka:

Blůzy jsou obecně méně prodávané než kalhoty a není u nich tak rychlý vývoj jako u těch kalhot. Když člověku nesedí blůza, tak to není až takový problém, jako když mu nesedí kalhoty. Co už delší dobu hodně frčí, jsou softshellové a fleecové bundy. Mimochodem, nečte se to „softšíl“ a „frýs“ J. Občas to někde zaslechnu.

Red.: Poslední dobou se masově rozšířila nabídka taktických košilí. A k mání jsou v opravdu širokém finančním rozpětí. Vy víte, co to je pařit se ve vestě. Podle čeho by měl člověk UBACS vybírat, aby byl skutečně funkční?

Pavel Zendulka:
Pokud je kritériem i maskovací vzor 95, tak UBACS od firmy Koutný, který máme v nabídce, je v pohodě a je hodně oblíbený. Pokud bych si měl vybrat já, tak šáhnu po britském originálním UBACSU, který je velmi dobrý, ale mnohem levnější. Ostatně pořizovali si ho naši vojáci do misí, protože jeho pouštní vzor je podobný českému.

UBACSPavel Zendulka v taktické košili od české firmy Koutný

Red.: Vojenské oblečení vypadá jako nezničitelné, ale určitě se musí udržovat, známá je zásada, že každé rozpárání je třeba hned zašít, jinak máte druhý den díru jak vrata. Co ale praní, skládání, ošetření textilie? Jsou na to nějaké speciální přípravky?

Pavel Zendulka:

To se odvíjí od použitého materiálu. Tak jak se začínají používat různé Gore-Texy, Softshelly a podobně, je vhodné jejich údržbě taky něco dát. Budou pak sloužit déle. Dovolil bych si ale polemizovat s tvrzením, že vojenské oblečení vypadá nezničitelně. Jak které. Originální vojenské oblečení obvykle skutečně velmi odolné je, pokud zrovna nezadá Ministerstvo obrany výrobu maskáčů no-name firmě z Číny. Pak jsou tady různé repliky, kde často kvalita pokulhává, a pak jsou značky, které dodávají „vojenské“ oblečení na civilní trh ve velmi dobré kvalitě. Třeba zmiňovaný Helikon.

Red.: Hodně in je nyní termo prádlo, celý český národ je plný outdooristů s obílenou značkou „již toto pondělí v Lidlu“. Ale jak vybrat to pravé a je pravda, že i na tomto poli je vojenský vývoj napřed?

Pavel Zendulka:

Je pravda, že zejména americké armádní složky jsou hodně napřed. Dále třeba německá a britská armáda. Co se týče naší armády, tak i když je situace mnohem lepší, než bývala, výstrojní součástky zaváděné do AČR často žádné špičkové produkty nejsou. Jsou dobré, ale když půjdete do civilního obchodu (třeba k nám do ARMEDU), koupíte si pohodlnější boty, gore-texovou bundu s lepšími hodnotami, termoprádlo z Merino vlny atd.

Co se týče akcí v samoobsluhách, tak často se dá koupit v Lidlu docela dobré vybavení za pár korun. Mám na mysli třeba ponožky nebo spodní prádlo. Nic složitějšího bych tam neriskoval, ale tyhle jednoduché věci mají celkem dobré. Samozřejmě jsou to věci na nenáročné použití, nic pro profesionální využití. Horší jsou věci z jiných obchodních řetězců, to jsou podle mě fakt málo kvalitní produkty.

 Autor: Armed a Redakce