Veteráni SOG radí, jak pořídit správnou výstroj (díl 3): military/outdoor obuv

 14. 10. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Správně tušíte, že na veterány bývalé speciální jednotky Vojenské policie narazíte v prodejně Armed. Takže povídat si s nimi o výstroji je nevyhnutelně i reklamou na tento army/outdoor shop. Byla by ale škoda nešířit jejich zkušenosti, praktické rady a tipy. Nuže zde jsou...

Redakce: Jaké jsou Vaše nejoblíbenější vojenské boty? A můžete vzpomenout na ty, které jste fasoval v armádě?

Pavel Zendulka:

Aktuálně jsou moje nejoblíbenější boty Lowa Zephyr TF. Německé boty, které si jednou nazujete a už nechcete sundat. A když se nechystám do Afganistánu, tak nosím Original SWAT Classic 9. Klasické lehké a pohodlné botky.

V armádě jsem fasoval „kanady“ vz. 90, pak „dvoutisícovky“, na první misi jsem dostal nové Gore‑Texové boty. Byly to ještě takové neforemné „bufy“, ale byla to novinka, tak jsme je všichni nosili. Pak jsme také nosili „jungle“, které mi dělaly při pochodech krásné otlaky, protože měly hrozně tvrdou podrážku.

Na pochod České Budějovice – Chrudim jsem si koupil tehdy velmi oblíbené Magnumy a od té doby mám zničené achilovky J. V KFORu jsem si koupil tehdy populární a drahé Matterhorny (jeden čas jsme je do ČR i dováželi), ale dnešní moderní boty jsou při stejné či lepší odolnosti mnohem lehčí a pohodlnější.

Lowa ZephyrBota Lowa Zephyr - mezi vojáky velmi oblíbená

Red.: Podle čeho by měl člověk vybírat výšku bot a ustupuje nějak dogma vysokých kanad?

Pavel Zendulka:

Vysoká bota má význam jen v případě, že potřebuju fixovat kotník, nebo se budu pohybovat v terénu, kde by mi do nižších bot zatékalo nebo padal „bordel“. A jelikož u vojáků tohle hrozí téměř 100%, tak jsou vysoké boty základ. Ale jako druhé boty se začínají prosazovat ty středně vysoké, obvykle označované jako 6“. Třeba právě Lowa Zephyr. Je to taky trochu móda, ale pravda je, že nižší boty jsou lehčí a při přesunu se každý gram počítá.

Red.: Ošetřování bot je velké téma – máte nějaké vyzkoušené tipy, jak je držet ve výtečném stavu?

Pavel Zendulka:

Nic světoborného to není. Kůže se musí vyživovat, když se nechá vyschnout, tak popraská a je hotovo. V dobré prodejně bot zákazníkovi poradí, jak je ošetřovat. Důležité je to dělat a to pravidelně, s čímž mám osobně problém J.

Red.: A co ošetřování nohou, na to musíte být expert, armáda by klidně mohla pořádat soutěž Miss puchýř – takže se opět ptám, jaké máte zaručené tipy?

Pavel Zendulka:

Tak to jste skutečně narazili na experta. Mám hodně citlivá chodidla, takže jsem vždy při pochodech trpěl. Ale spíš než na puchýře, tak na otlaky. Navíc jsem si vždycky naložil pořádně batoh – když už tak už – a pak jsem si nadával do pitomců. Netvrdím, že to tak platí pro každého, ale myslím, že základem je bota správné velikosti. Nesmí být příliš těsná, protože při zátěži se noha prokrví a zvětší objem. Dále jsou nutností mít dobré ponožky, takové, které odvádí pot. To je zatím pouze příprava.

Při samotném pochodu je pak důležité udržovat nohu v suchu. Pokud to znamená zastavit (pokud to jde) a vyměnit si ponožky, je potřeba to udělat, i když se člověku nechce. Někdo si nohy lepí klasickou lepicí páskou, někdo třeba nosí dámské nylonové punčochy (myslím krátké, ne nad kolena). Někdo si pořizuje gelové vložky do bot. Každopádně s tím, jak se moderní vojenské boty zdokonalují, jsou různé vychytávky potřeba méně a méně. Pokud můžete, na botách nešetřete!

Red.: Zákazníci asi nepodceňují výběr bot, ale jak je to s ponožkami a případně také s vložkami do bot?

Pavel Zendulka:

Částečně jsem odpověděl už výše. Moderní ponožky jsou bezešvé, dobře odvádí pot. Jako zimní ponožky jsou vhodné ponožky z merino vlny. Ty hřejí i mokré. Co se týče vložek, dobré boty mají kvalitní vložky už v základu, takže není nutné kupovat jiné – to svědčí buď o nedostatečné kvalitě obuvi, nebo špatném výběru velikosti.

Red.: A další, zdánlivá maličkost – tkaničky nebo vůbec způsob šněrování jsou asi pro profesionála dost klíčová záležitost, kdežto laik si může klidně co kilometr tkaničku dovazovat, že?

Pavel Zendulka:

U tkaniček záleží na materiálu a provedení. Vojenské boty tohle mají obvykle vyřešené dobře, a tak se tkaničky samy nerozvazují. Setkal jsem se tím, že si vojáci oblepili tkaničky duct-tape páskou, aby měli jistotu, že se jim boty nerozvážou. Ale to bylo při nějakém závodě. V reálu to myslím nikdo zas tak moc nehrotí.

Neměli bychom zapomenout na boty s bočním zipem. Vzhledem ke zlepšující se kvalitě zipů to nemusí být špatná volba a pro některé profese, například zásahové jednotky, je naopak rychlost obutí bot celkem důležitá.

Original SWAT se zipemBoty Original SWAT s postranním zipem


Red.: Existují celoroční vojenské boty a ponožky, nebo je to mýtus tak jako celoroční pneumatiky na auto?

Pavel Zendulka:

Celoroční boty existují – kanady vz. 90, nebo podobné celokožené boty. V létě je v nich horko, v zimě zima J. Proto je lepší mít minimálně dvoje boty, a to nejen z toho důvodu. Na léto je lepší mít nějaké lehké a dobře prodyšné boty. Takže kombinace nylon-kůže a bez membrány. Na zimu je zase celokožená bota s membránou Gore-Tex to nejlepší.


 Autor: Armed a Redakce