Prázdninové tipy (díl 1): Jak postavit stan rychle, bezpečně a bez nervů.

 21. 06. 2017      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Pozorováním návštěvníků kempů jsme zjistili, že sic disponují nejnovější outdoorovou kolekcí, zcela postrádají základní návyky a dovednosti pro stavbu stanu. Kromě toho, že si tak přidělávají docela dost práce, tak teoreticky další kempaře ještě ohrožují. Náš článek vás každopádně pobaví… A ruku na srdce – najdete se v něm?

Drtivou většinu stanů, ať typu iglú nebo tunelové, zvládne snadno a rychle postavit jedna osoba. A někdy je to snad i lepší, jakkoli se může jednat o rodinný stan a všichni tudíž přidávají ruku k dílu… až je z toho totální chaos. Některé činnosti totiž není dobré dělat naráz, i pro stany existuje jakýsi pracovní postup. Navíc více osob si bude také nekonečně vybírat „to nejlepší“ místo – věřte, že ženy budou za prioritu považovat blízkost WC (aniž by je třeba napadlo, že takové místo se vyznačuje největší koncentrací osob a někdy i nepříjemným odérem).

Tip 1: Pokud nejste zorganizovaná zkušená parta, raději „nováčky“ a děti pošlete do kempového bufetu na zmrzlinu. Výstavbu stanu neurychlí, za to vás rozzuří do běla.

Tip 2: V klidu si najděte místo, kde bude stan stát. Rovné, očištěné od kamenů a větviček, s dostatečným prostorem okolo, potažmo v letních měsících stíněné – tyto atributy jsou důležitější než blízkost bufetu a záchodů.


Pojďme si rozvést počátky stavby stanu. Po volbě místa jako první vyhodíte z tašky se všemi součástmi tu největší plachtu a zřejmě budete mít tendenci ji okamžitě rozbalit a pak jí popotahovat po zvoleném plácku, aby měla vchod na ideální stranu, byla na rovině atd. Pozici si v klidu promyslete předem. Značka ideál je mít plachtu srolovanou tak, že ji rozbalíte jako koberec. A jelikož tedy znáte směr, kam se rozbalí (vchodem od vás), trefíte správnou pozici už napoprvé.

I přesto je ale dobré, dokud je plachta ještě sbalená, abyste krajní část už ukotvili, buď provizorně kolíkem do země (při pasování správné polohy kolík ještě přepíchnete), nebo aspoň uvázali třeba ke svému batohu, autu, stromu… Zvláště u větších stanů není vůbec příjemné, když zaduje větřík a z plachty udělá padák.

Tip 3: (ač by měl být závěrečný) Balte stan tak, aby se pak zase dobře rozkládal (tedy i vždy stejně).

Tip 4: Plachta stanu je něco jako padák – když foukne vítr, budete ji chytat za kempem nebo lovit z přilehlého rybníku. Vždy ji proto zajistěte ještě před rozbalením.

Jakmile si hlavní plachtu, resp. podlážku, vyrovnáte na zemi tak, jak potřebujete, můžete ji na zadní straně připevnit kolíky definitivně. Naopak po celém obvodu tak nečiňte, dokud nemáte vztyčené vzpěry. Ostatně pokud byste podlážku zafixovali předem, budou se vám pruty špatně provlíkat.

Á propos kolíky – rozhodně pevnější jsou ty s profilem „V“ namísto pouhých „jehlic“. U kotvení podlážky máte malou, ale přeci jen jistou variabilitu jejich zapíchnutí pro případ, že narazíte na kámen. Buďte trpěliví. Zasouvejte je v úhlu 45 stupňů od stanu (divili byste se, kolik lidí je sune kolmo). A v žádném případě je nezašlapujte nohou – ostatně při správném úhlu to ani moc nejde. Buď si spolu se stanem vozte gumovou paličku, nebo se poohlédněte po vhodném kameni, případně si půjčte od provozovatele kempu kladivo.

Tip 5: Kolíky zasouvejte v úhlu 45 stupňů a nezašlapujte nohou.

Tip 6: Nezarážejte kolíky po celém obvodu stanu, dokud není vztyčen, nýbrž jen na zadní stranu.

Teď je čas protáhnout plachtou vzpěry. Co se přihodí nejčastěji – během provlékání se rozpojí. V kempech jsou obvykle k vidění dvojice, kdy jeden tahá a druhý tlačí. Jakmile koordinaci nezvládnou, nastane tenhle problém. Kdyby si ovšem nepřikolíkovali stan po celém obvodu předem, stačila by práce jedné osoby, která tlačí prut dovnitř a současně přes něj řasí a převléká látku. Když to ale bude dělat vestoje, budou se jí pruty na druhé straně ohýbat k zemi a zasekávat o ni i zadrhávat o látku (tak si přivolá druhou osobu, aby je nadzvedávala, ta začne aktivně tahat, pruty se rozpojí…).  Správně tedy nechte plachtu stanu ležet, sedněte si vedle a šoupejte prut po zemi.

Tímto způsobem protáhněte všechny pruty, ať má stan dva, tři či více. Potom je můžete zafixovat k podlážce, čímž se prohnou do požadovaného tvaru, ale pořád mohou ležet na zemi, resp. volně „levitovat“. Zvlášť komicky působí, když na stavbě stanu pracuje více osob a jedna z nich vítězoslavně svoji dokončenou část vztyčí, čímž znesnadní manipulaci ostatním, kteří ještě provlékají.

Pokud se jedná o typ iglú, konstrukce je vzpřímena momentem, kdy se zafixuje ona „křížová klenba“. Pokud jde o tunelovou konstrukci, kouzlo vzpřímení spočívá v tom, že se postavíte k přední vchodové straně a prostě ji přitáhnete, čímž se vzpřímí všechna další „žebra“ v řadě.

Tip 7: Provlékat vzpěrové pruty může jedna osoba – tlačí je dovnitř a tahá přes ně látku. Ideálně u toho sedí na zemi a po zemi sune i pruty.

Tip 8: Nikdy nezvedejte jednu hotovou vzpěru, když nejsou dokončeny další. U tunelového stanu nakonec prostě přitáhněte tu první a postaví se všechny.

Teď přichází ta chvíle, kdy je třeba stan ve správné pozici zafixovat. A s ní obligátní otázka: „Kde jsou kolíky? Podejte mi někdo kolíky!“ Když totiž držíte přední prut, nemáte jaksi volné ruce – nu což, můžete jej zase položit a udělat s kolíky to, co se s nimi má v rámci přípravy udělat. Totiž dát si je do kapsy nebo nějaké brašničky, abyste je mohli tahat jeden po druhém. Společně s paličkou či kamenem na zatloukání.

Teď můžete konečně stan fixovat. Na počátku jste uchytili zadní část, logicky bude následovat přední vchod, poté boky. Pro lepší vytažení upínejte kolíky držící provázky plachty co nejdále, teprve pak je dotahujte. A to i přesto, že i vzdor jejich provedení v křiklavých barvách o ně budou další hosté kempu i vy samotní zakopávat tím více, čím dál od stanu budou. Můžete na ně aspoň navěsit nějaké fáborky, spíše ale nestavte a nekotvěte stan směrem do přirozených tras mezi stany, k záchodům, k bufetu… Když už není zbytí (třeba na přeplněné louce na nějakém fesťáku), obětujte pár desetikaček za lighsticky (stačí mini z rybářských potřeb).

Tip 9: Kolíky a nástroj k jejich zatlučení si dejte před tím, než je budete potřebovat, do kapsy nebo brašny.

Tip 10: Vypínejte lana na co nejdelší vzdálenosti, ale ne do cesty. Zviditelněte je.

Když jste vypnuli plachtu, vraťte se k podlážce, která se také kotví. U drtivé většiny stanů jsou dnes už kolem podlážky přezky, které zaháknete za kolíky a pak můžete dodatečně dotáhnout jejich délku. Logicky je tedy navlékejte na kolíky uvolněné a finální dotažení proveďte až na závěr. Hodně lidí tento krok vynechá, což znamená, že si buď stan dopředu zbytečně vyšponují a mají pak problémy s vypnutím plachty (ne-li vztyčením vzpěr, když předběhli o více kroků), nebo jej nechají uvolněný a vichřice nebo menší záplava jej odnesou.

Tip 11: Nezapomeňte na vypnutí ukotvení podlážky, ale neprovádějte jej předem.

Co se týče skládání stanu, tak byste měli postupovat právě v opačném pořadí. A jak bylo zmíněno už dříve, skládat stan tak, aby se vám příště zase dobře stavěl. Pokud se stane, že musíte stan složit mokrý, rozhodně neodkládejte jeho postavení, sic třeba uprostřed obýváku, aby proschnul. Je to ostatně příležitost jej dodatečně zkontrolovat (lepší stany mají přiloženu opravovací sadu) a impregnovat.

Když jsme u toho, na impregnaci stanů z výroby moc nespoléhejte. Když si koupíte nový stan, není vůbec od věci cvičně jej rozložit a pokud máte tu možnost, nechat jej pár nocí (a lijáků) stát venku. Není nic víc k vzteku, než po perném dni na kole, na vodě či pěšmo dorazit do kempu úplně urvaní, když už se smráká a začíná pršet, načež se začít prát s novým stanem či se ráno vzbudit v kaluži..

Tip 12: Nespoléhejte, že zbrusu nový stan se postaví sám a odolá větru, dešti.

Nakonec bonusový tip 13: Když postavíte stan sic mírně z kopce, sjedete při spaní dolů. Je jasné, že v noci už nebudete stan přemísťovat. Ale s tím pohybem ve spánku počítejte a seštosujte se už předem – ten spodní spáč je taková zarážka opřená o bok stanu. Rozhodně se lépe vyspíte „přitulení“, než když vás v noci bude budit pocit „ujíždění“.

 

PS: Postřehy z kempů dali dohromady dobrovolníci Spolku VLČÍ MÁKY, kteří na akce spokojeně vyjíždějí se stanem HUSKY.

Husky