Vojáčkem od 15 let, jenom když uděláš shyb

 17. 02. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Armáda se snaží třetí rokem otevřít pobočku vojenské střední školy v Sokolově. Zájem je malý a uchazeči nesplňují požadovaná kritéria. Má je armáda zmírnit? Je vůbec v Česku udržitelné klást fyzické nároky na patnáctileté děti?

Zatímco tradiční škola v Moravské Třebové nabízí obory Vojenské lyceum a Elektrotechnika, v detašovaném pracovišti v Sokolově se snaží otevřít obor Strojírenství se specializací na letištní a pozemní techniku. Zde proběhly 6. února přijímačky nanečisto z češtiny, matematiky a tělesné výchovy, v nichž ze 40 dětí uspělo jediné. Je tudíž možné, že školní lavice zůstanou napotřetí prázdné. Zájemci nicméně mají stále čas, přihlášky se podávají do 1. března (předem je však nutné stihnout zdravotní prohlídku).

Vojenská třída by měla být součástí Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov, která prošla rozsáhlou modernizací a vzdělává 1200 studentů. Nejen pěkné studijní prostředí, ale i atraktivní benefity by měly studenty lákat. Při vojenském studiu si rozhodně užijí více legrace než na civilním, včetně třeba kurzů první pomoci, nácviku sebeobrany a střelby, ke všemu mohou brát prospěchové stipendium až 2500 Kč měsíčně.

Je problém v tělocviku?

Ačkoli při tělesném přezkoušení lze získat nejvýše 20 bodů z celkem 125 možných, netoleruje se nulový zisk z disciplíny. Chlapci i dívky běží na čas 1000 metrů, dívky pak šplhají na tyči, chlapci dělají shyby. Že by takovou maličkost nezvládli?

všmtZ webu VŠMT... O čem vůbec pouhé 2 cviky vypovídají?!

Osobně se domnívám, že jde o totální kritérium. Třetím rokem učím na základní škole s rozšířenou tělesnou výchovou. To znamená, že děti mají tělocvik tři hodiny týdně místo dvou, některé pak další dvě hodiny volitelně (fotbal). Přesto, s výjimkou pár dítek (sportujících po škole), je zcela výjimečné, aby chlapci udělali shyb(y) a dívky na tyči zvládly více jak pár hmatů. Dnešní děti, a to již od prvního stupně, mají zásadně zkrácené šlachy, od pohledu zhruba polovina jich neudrží paty při dřepu na zemi. V sedu se nerozkročí na úhel vyšší jak 100 stupňů. Neudrží se déle než pár vteřin na žebřinách – jak by se mohly ještě přitáhnout?

Důvody nehledejme ve školách, tam jsou je malé rezervy pro zlepšení. Odpoledne však dítka sedí nebo leží s mobilem v ruce. Všimněme si, že s revitalizací dětských hřišť vymizely trubkové konstrukce, po kterých se dalo ručkovat a houpat. Všude jsou dřevěná hřišťátka pro velmi malé děti, pak zase skokově „posilovny“ pro seniory. Parkourových a workoutových hřišť pro věkovou kategorii od 8 let je poskrovnu a když, obsypou je ti nejmladší a starší se nechtějí ztrapňovat. Tohle zanedbaly zejména místní radnice, ale samozřejmě je i jiná – digitální – doba.

Každopádně, armáda se musí přizpůsobit! Není pravděpodobné, že by patnáctiletí zvládli sami před přijímačkami na střední vojenskou školu několik měsíců dopředu zahájit fyzický trénink. Proč by vůbec měli? Od toho je případně právě vojenská škola, aby u nich kýženou kondici vytrénovala. Má na to pak 4 studijní roky.

Fyzická kritéria u dospělých

Podle statistiky České školní inspekce je na středních školách uvolněno z tělesné výchovy téměř 20 % studentů. Pochopitelně to není dáno jen reálným zdravotním omezením, ale také psychikou. Mezi vztahem k pohybu a kondicí je přímá závislost – ovšem, že obtloustlé dýchavičné děti zažívají psychickou nepohodu, když se mají hýbat. Místo razítka od lékaře, proti němuž ředitel školy neprotestuje, by pomohlo přeřazení do zdravotní tělesné výchovy (tam nejprve zhubnout a rozhýbat se), na kterou však většina škol nemá časové a lidské kapacity.

Každopádně se nelze divit, že v populaci dvacetiletých má armáda a ovšem i bezpečnostní sbory ještě menší rybníček pro nábor. Bez zásadního kroku, kdy bude fyzická příprava vzata od píky do rukou těchto složek, budou výsledky náborářů nadále nevalné, nikoli však jejich vinou. To však nesmí znamenat, že se společně se vstupní laťkou sníží i nároky na opakovaná roční přezkoušení. Rekrut potřebuje dopomoci k dosažení vysoké fyzické zdatnosti, nikoli její odpuštění. První rok služby je dostatečná doba, aby se to podařilo.

 

Úvodní foto: Army.cz