Výzva roku 2015: Drony – dobrý sluha, ale zlý pán!

 05. 01. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Do roku 2015 vstupuje náš portál s novou stálou rubrikou, a sice věnovanou dronům. Přesněji možnostem využití dronů pro potřeby naší armády, policie, ale třeba i vězeňské služby, pochopitelně při zásazích hasičů a záchranky... A také bezpečnostním otázkám, které stále rostoucí technické možnosti bezpilotních leteckých prostředků vzbuzují.

Může to znít překvapivě, protože jsme se dosud technice nevěnovali a vlastně se jí právě s touto výjimkou ani nadále věnovat nebudeme. Proč tedy kvůli dronům zřizujeme samostatnou rubriku? Protože se raketovým tempem stávají celosvětovým fenoménem. Bojový dron Predator sice lítá od roku 1994, ale jako by až v roce 2014, tedy o dvě dekády později, objevila drony i široká veřejnost.

uvodni_banner
Foto: Logo naší nové rubriky

Pochopitelně to souvisí s vývojem – větší výkonnost při menší velikosti/nižší hmotnosti – ať jde o řídící jednotky, baterie, rotory... A s tímto vývojem klesá cena, takže s těmi nejprimitivnějšími drony možná po těchto Vánocích, jakmile zasvítí sluníčko, uvidíme venku desítky hrajících si dětí. A již před nimi jsme potkávali nadšené modeláře a ještě častěji amatérské kameramany.

Právě uplynulý rok byl výjimečný nejen zrodem nové komunity nadšenců – pilotů komerčních UAV, ale především záplavou tiskových zpráv globálních firem, které se podělily o své vize, jak drony použít v mnoha odvětvích. Amazon a DHL jimi chtějí distribuovat zásilky. Facebook chce pomocí „wi-fi dronů" šířit internetový signál v oblastech, kde k tomu chybí pozemní infrastruktura. Do toho bylo vyhlášeno několik významných vývojových programů americké armády.


Video: Drony pro přepravu zásilek /YouTube

Zcela logicky se o drony začaly zajímat také záchranné a bezpečnostní složky. I na území České republiky proběhlo v roce 2014 několik zajímavých testování a dron se již uplatnil dokonce při ostrém zásahu – výbuchu muničního skladu u Vrbětic. Po využití dronů ale pokukují také energetici, developeři, dokonce zemědělci... Na sklonku roku si drony schopné měřit radiaci, resp. odebrat chemické vzorky, zakoupily dokonce dva státní ústavy určené k ochraně civilního obyvatelstva před biologickým, chemickým a jaderným zamořením.

Kromě toho, že vám tedy v následujících článcích budeme představovat možnosti uplatnění dronů ve všech těchto oblastech, pokusíme se rovněž reflektovat možná bezpečnostní rizika, která nám „éra dronů" přináší. Vždyť jednou z největších výzev je momentálně ochrana proti dronům, které se v nepovolaných rukou mohou stát nosiči zkázonosných nákladů. Dokonce si dovolíme tvrdit, že z hlediska prevence teroristických útoků je detekce a eliminace dronů nejvyšší prioritou.

drony_uvod_00
Foto: Netřeba komentovat (zdroj PoliticalCartoons.com) 

Ale pozor – není cílem vás strašit, naopak civilnímu a zvláště pak záchrannému využití dronů velice fandíme. Jako každý technologický milník si ovšem i tento vyžádá kromě diskusí o technických vychytávkách především hlubší debaty o etice, regulaci a kontrole užití techniky, kterou lidstvo teprve poznává se všemi jejími pozitivy i negativy. A také k ní vás do naší nové rubriky zveme.

PS: Děkujeme předem za spolupráci Robodrone a těm, kdo mají o problematiku hlubší zájem, doporučujeme sledovat facebook tohoto brněnského startupu.

medajlonek_paskova