AČR objednává nové psí známky. Zhotovené z prvku vibránium. Vydrží i atomový výbuch.

 13. 02. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Že je ten nadpis přitažený za vlasy? No jistě, vibraniem nahradil Iron Man toxické palladium ve svém hrudním obloukovém reaktoru. Při ceně 22 miliónů korun, které AČR hodlá za známky utratit, budou jistě vykazovat vlastnosti vskutku hodné výbavy superhrdinů. Nebo ne?

Čeští vojáci dosud neměli klasické dog tags, jaké známe od těch amerických. Jejich štítek byl menší a obsahoval jen zkratku CZ a číslo. Tím se nijak nelišili od mnoha jiných armád, to naopak ta americká svým pojetím známek poněkud vybočuje. (Porovnat různé zámky můžete zde a o jejich historii jsme nedávno psali tady.)

I tak si ovšem čeští vojáci do misí pořizovali známky vlastní – kopie těch amerických, aby na nich měli i jméno a krevní skupinu. To může učinit kdokoli, army shopy nabízejí známky s personifikovanou ražbou, řetízky a gumovými tlumítky od 150 korun, ve verzi z chirurgické oceli pak od 350 korun.

Armáda v říjnové Vyhlášce č. 328/2016 Sb. popisuje nové známky takto:

Takže je zřejmé, že jde o klasický US set, ovšem v provedení z chirurgické ocele. Což si můžete povšimnout také na obrázku, který je přímo přílohou citované vyhlášky.

psí známky AČR nové

Podle informací z poloviny loňského roku chtělo Ministerstvo obrany zakoupit 35000 známek a 5000 nových služebních průkazů za 11 miliónů korun. V aktuálně zveřejněném výběrovém řízení na 64570 kusů ministerstvo určilo pro dodávku horní limit dokonce 22,6 miliónu.

výběrové řízení psí známky

Počítejte s námi:

Plastové karty pro služební průkazy se neliší od zákaznických karet, kterých máte plnou peněženku. Dle vyhlášky „vojenský průkaz je vytištěn na bílé plastové kartě formátu CR-80 o rozměrech 54 mm x 85,6 mm". Na webu jednoho z četných výrobců jsme nalezli tuto informaci: „Cena plastové karty se pohybuje kolem 1.50 Kč - 17.00 Kč v závislosti na požadovaném množství a přidaných prvcích (čárový kód, magnetická páska, metalické provedení atd.)." Jelikož armádní karty nemají podle vyhlášky takové přidané prvky, mělo by 5000 kusů vyjít nejvýše na 50000 korun.

Co se týče 35000 psích známek, lze se domnívat, že z maloobchodní ceny 350 korun za set se při tak obrovském množství dostaneme na 250 korun za set (a to s velkou rezervou), to by nám tedy v součtu dělalo osm a tři čtvrtě miliónu. Suma sumárum, daná zakázka na průkazky a známky se měla bez problémů vejít do 9 miliónů Kč. Pokud jde o zakázku na 64570 kusů, tak se jako přiměřená jeví cena nejvýše 16 miliónů.

Tak se nechme překvapit, kdo, co a za kolik dodá. V době, kdy stranický nadřízený ministra obrany Babiš ruinuje desítky tisíc živnostníků s elektronickou pokladnou a sám šidí stát na miliardách z korunových dluhopisů, bude jistě výživné sledovat, jestli nějakých šest miliónů z armádního rozpočtu nevyletí oknem.

Zajímavé také je, proč armáda v tak brzké době pořizuje zásobu nových psích známek - přepočteno na její dosavadní personální vývoj - na dalších 20 let. Nebo snad plánuje mobilizaci? I v tomto případě nezbývá, než se nechat překvapit. Ale jinak nové dog tagy vojákům přejeme, jistě se na ně těší.

 Autor: Redakce