Army Friendly: Aktuální slevy pro ty, kdo slouží, v letovisku Železná Ruda

 29. 05. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Západošumavské městečko na bavorských hranicích láká turisty v zimě i v létě. Kromě notoricky známých ledovcových jezer a několika „tisícovek“ nabízí i málo známá lákadla – rozsáhlé poválečné opevnění nebo nádražní budovu, jejímž středem vede hranice. Řada zdejších turistických služeb poskytuje Army Friendly slevy od začátku tohoto benefitního programu. Pokud tedy hledáte cíl své letošní dovolené, Železná Ruda je ideální volba.

/Přečtěte si, proč je Železná Ruda skvělé místo pro aktivní dovolenou, nebo srolujte níže pro přehled zdejších Army Friendly slev./

Skvosty Železnorudska za jednu dovolenou ani nestihnete…

Přímo z městečka vedou atraktivní turistické a naučné stezky na vrcholy Špičák (1202 m) a Pancíř (1214 m). Na oba se dostanete i lanovkami a z jejich rozhleden jsou za jasného počasí vidět Alpy. První můžete sjet na kole, mezi sjezdovkami se totiž nachází vyhlášený Bikepark Špičák. Z druhého se můžete vydat na koloběžkách, které jsou k dispozici i pro cestu na Černé jezero (kousek od něj je pak Čertovo jezero). Zdatnější turisti si nenechají ujít největší šumavský vodopád Bílá Strž, případně kolem něj vyšlápnou až na Ostrý (1293 m). Na tomto vrcholu je výletní restaurace, a sice bavorská – její terasou vede státní hranice.

Velky-Ostry

Když se vydáte z města na druhou stranu, dostanete se k jezeru Laka a při celodenní túře na Poledník (1315 m) s atypickou rozhlednou, která sloužila k odposlouchávání západoněmeckého radioprovozu. K tomuto vrcholu vás do Prášil přiblíží také cyklobusy, které zajišťují četné spoje napříč Šumavou po celou sezónu. Západně od Železné Rudy se táhne náhorní plošina s kvalitními cyklostezkami, které vás zavedou na Antýgl k divoké řece Vydře, pokračovat můžete na Modravu nebo až na Kvildu. Užít si tak můžete vše, co znáte ze seriálové znělky Policie Modrava.

Vydra-reka

Pokud to provoz na hranicích umožní, rozhodně stojí za návštěvu nedaleký lesní zoopark u vesničky Ludwigstahl. Dostanete se sem vozem, vlakem, na kole i pěším výletem. Jeho interaktivní přírodovědné muzeum nadchne nejen dětské návštěvníky, vstup je bezplatný. Můžete odtud vystoupat na Falkenstein (1315 m), odkud se po hřebenu vrátíte zase do Železné Rudy. Anebo se hned za „čárou“ vydáte na zdejší dominantu a nejvyšší horu Šumavy/Bayerische Wald, sic na německé straně, Velký Javor = Grosser Arber (1456m). Na vrchol vás dopraví i lanovka (zdejší sjezdovky jsou na úrovni alpských letovisek) a naleznete zde vojenský radar, jakýsi protipól toho na Poledníku. Nejbližší německé město Zwiesel je vzdáleno 20 km, je zde bohatá možnost nákupů, ale i možnost návštěv muzea a katakomb, a dokonce i zde naleznete jednu Army Friendly pivovarskou hospodu.

Velky-Javor

Vraťme se ale ještě do Železné Rudy. Bohatou expozici a četné programy zde nabízí Návštěvnické centrum Šumavy. Zavítat můžete také do Muzea motocyklů a Ráje skřítků. Prakticky městem vedou naučné stezky Utajená obrana železné opony I. a II., na kterých můžete nahlédnout do různých typů bunkrů vybudovaných od 50. do 60. let. Na bunkry ale narazíte "všude" i mimo ni. Procházkou údolím se dostanete do místní části Alžbětín, která plynule přechází v Bayerische Eisenstein – Bavorskou Železnou Rudu. Zdejší česko-německé nádraží je současně muzeum – nabízí expozice o historii, přírodě, zimních sportech, obrovský model železnice kopírující zdejší pohraničí a také výstavku netopýrů, kteří ve zdejším sklepě hnízdí.

bunkr-zelezna-opona

Pro výlety autem (do půl hodiny cesty) lze dále doporučit Státní hrad Velhartice, Hrad a zámek Klenová (zde sídlí i galerie moderního umění), historická města Sušice a Klatovy (unikátní katakomby a možnost výstupu na věž).

hrad-zamek-klenova

Army Friendly slevy v Železné Rudě

Pokud jste válečný veterán, příslušník ozbrojených sil, bezpečnostních sborů nebo zdravotnický záchranář, můžete využít následující slevy na ubytování, stravování a aktivity. Doporučujeme uvést nárok na slevu již při rezervaci, mít při sobě služební či jiný průkaz prokazující váš nárok, anebo nejlépe se již při plánování obrátit na našeho dobrovolníka působícího v místě (tel. 725 933 363).

Pension Böhmerwald

Sleva: 20 %

Základní info: Větší penzion v centru městečka, dvoulůžkové pokoje i rodinné apartmány, sauna, posilovna, vynikající restaurace a příjemná terasa u potoka, parkování. Pro rezervaci s nárokem na slevu se spojte s naším dobrovolníkem (tel. 725 933 363).

Web: https://www.pension-bohmerwald.cz/

pension-bohmerwald

Penzion U Jezerního potoka

Sleva: 15 % na ubytování, 10 % na konzumaci v restauraci

Základní info: Rodinný penzion v klidnější části městečka, rozsáhlá zahrada u potoka, venkovní bazén, tenisové kurty, sauna, restaurace s poctivou českou kuchyní, parkování.

Web: https://www.penzionujezernihopotoka.cz/

penzion-u-jezerniho-potoka

Autocamp Železná Ruda

Sleva: 20 % na ubytování, 10 % na konzumaci

Základní info: Malý kemp na příjezdu do Železné Rudy, ubytování ve čtyřlůžkových chatkách, karavanu (el. přípojky) nebo stanu, hřiště na nohejbal/volejbal, dětské hřiště, bufet s venkovním i vnitřním posezením, parkoviště.

Web: https://www.autocamp-zeleznaruda.cz/

autocamp-zelezna-ruda

Hotel Slavie

Sleva: 20 %

Základní info: Turistická chata v centru Železné Rudy, součástí je restaurace, samostatný klub a diskotéka. Ubytování pro nenáročné turisty nebo dětské skupiny, sociální zázemí je společné na patře. Vaří zde poctivou českou kuchyni (možná i plná penze).

Web: http://www.slavie-hotel.cz/ 

slavie10 

Restaurace Šumava

Sleva: 10 %

Základní info: Restaurace s terasou v centru městečka, tradiční česká kuchyně.

Web: https://www.hotelzeleznaruda.cz/restaurace/

restaurace-sumava

Pizza Snack

Sleva: 15 %

Základní info: Bistro s menším vnitřním posezením a zahrádkou v centru městečka.

 

Kiosek u Lanovky na Pancíř

Sleva: 10 %

Základní info: Prostě kiosek se zahrádkou u dolní stanice historické lanovky na Pancíř. 

 

SportCoolna

Sleva: 20 %

Základní info: Půjčovna koloběžek a elektrokol (v zimě lyží a snowboardů) na okraji městečka, výpůjční místa pro koloběžky jsou také na Špičáckém sedle (trasa k Černému jezeru, popř. k vodopádu Bílá Strž) a na vrcholku Pancíře - na koloběžkách můžete sjet až dolů do Železné Rudy, Zelené Lhoty nebo až do Nýrska, kde je předáte na návratových místech.

Web: http://www.aktivity-sumava.cz/letni-aktivity/

sportcoolna

Ráj skřítků

Sleva: vstupné dobrovolné

Základní info: Výstavka pohyblivých lesních skřítků a historie pivovarnictví, v centru města. Nutné předchozí objednání (725 933 363).

raj-skritku-zelezna-ruda

Pohádková cukrárna

Sleva: 20 %

Základní info: Vnitřní posezení a zahrádka v centru města, veliký a skvěle vybavený dětský koutek.

pohadkova-cukrarna

Taxi Železná Ruda – tel. 603 24 35 25

Sleva: 10 %

Bräustüberl - 1. Dampfbierbrauerei Zwiesel

Sleva: 10 %, na objednávku zvýhodněné degustační menu

Základní info: Tradiční bavorská pivnice se zahrádkou v centru města Zwiesel (20 km z Železné Rudy), náleží k lokálnímu pivovaru, vaří tradiční bavorskou kuchyni. Nutná předchozí domluva (tel. 725 933 363, česky).

Web: https://www.braeustueberl-zwiesel.de/

Bräustüberl-Zwiesel