Bdít pro Bagram. Výstava, u které prožijete hrdost i zármutek.

 25. 10. 2021      kategorie: ARMÁDA ČR    

V pondělí 25.10.2021 se uskutečnila v Komunitním centru pro válečné veterány Praha vernisáž k výstavě fotografií nadporučíka Daniela Píši. Fotografie zachycují realitu zahraničních operací na základně Bagram v letech 2015 a 2018, kterých se v té době účastnili i vojáci 42. mechanizovaného praporu „Svatováclavského“ Tábor. Někteří z nich byli na vernisáži přítomni a fotografie doplnili autentickými příběhy. Zavzpomínali také na své tři kolegy, kteří po útoku sebevražedného atentátníka položili život dne 5.srpna 2018 u hlavního města provincie Parván, Charikaru.  

I proto má název výstavy „BDÍT PRO BAGRAM“ dva významy. Strážní roty BAF zde plnily své bojové úkoly a střežily spojeneckou základnu. Po ztrátě Martina Marcina št. praporčíka im., Patrika Štěpánka št. praporčíka im. a Kamila Beneše št. praporčíka im., kteří přes ztrátu svých životů zachránili své spolubojovníky, nastalo pro sloužící vojáky mnoho probdělých nocí plných obav, nejistoty a zároveň smutku. Mnozí z nich se se ztrátou přátel a kolegů vyrovnávají dodnes. Stejně tak rodiny padlých vojáků, které se výstavy také účastnily.

Fotografie doplňují úryvky z projektu Paměti národaFotografie doplňují úryvky z projektu Paměti národa

K návštěvníkům vernisáže pronesl několik slov kaplan 10.strážní roty BAF Mgr. Pavel Brichta. Zavzpomínal na své první setkání s vojáky 42. mpr.: „Když jsem se s kluky setkal poprvé, pochopil jsem, že jsou úplně jiná liga. Navíc, mají svůj zvláštní drsný způsob humoru. Takový mají jen vojáci z Tábora.“

Vojenský přidělenec U.S.Embassy Prague plk. James R.Hackbarth mile překvapil svým, v češtině čteným, projevem: „I když jsem osobně nesloužil v Bagramu, nedokážu si představit jediný den bez jejich nasazení (českých jednotek) při plnění úkolů chránit piloty, kteří pod mým velením létali s letouny 130 právě v Bagramu. Děkuji za to, že jim poskytovali ochranu. Těším se na další spolupráci amerických a českých vojáků, kteří budou bok po boku bránit svobodu, demokratické hodnoty a lidská práva.“

Plukovník James R. HackbarthPlukovník James R. Hackbarth

Herec Petr Čtvrtníček při této příležitosti obdržel medaili za svoji podporu vojákům z 10. strážní roty BAF. Krátce po zmíněné tragické události je přijel na základnu navštívit a uvedením hry „Ivánku, kamaráde“, kterou během tří dnů nazkoušel a následně odehrál s táborskými vojáky, jim v té těžké chvíli alespoň trochu vykouzlil úsměv na rtu.

Fotografie Daniela Píši jsou doplněny úryvky z rozhovorů, které poskytli příslušníci 10. strážní roty BAF pro projekt Vojenského historického ústavu Praha s názvem „Paměť vojáka – příběhy zahraničních operací.“

Výstava přibližuje účast českých vojáků při plnění bojových úkolů na základně Bagram v letech 2015  a 2018

Protože se mě výstava „BDÍT PRO BAGRAM“ velmi dotýká, jistě mi odpustíte můj osobní náhled.

Z některých úryvků a fotografií především, až mrazí. Danovi se podařilo zprostředkovat syrovost života vojáků na základně při zahraničních operacích a při nejnáročnějších cvičeních. Zároveň přiblížit osobní nasazení, vytrvalost a smysl pro povinnost při plnění bojových úkolů. Při zhlédnutí pocítíte hrdost na práci “Českých lvů” a zároveň dojetí, když si uvědomíte, jakou cenu za svoji službu vlasti platí. Někteří cenu definitivně nevratnou. Tato cena podtrhuje kvalitu a hodnotu všech, kteří se pro službu v Armádě České republiky rozhodli a plní přísahu do posledního odstavce. 

Výstava skutečně stojí za vidění, stejně tak návštěva Komunitního centra pro válečné veterány. 

Fotografie stojí za shlédnutí

Fotografie můžete zhlédnout od 25.října 2021 do 17. prosince 2021.

Otevírací doba:

PO, ST: 8:00 - 16:00

ÚT, ČT: 8:00 - 19:00

PÁ: 8:00 – 15:00

U čtvrté baterie 194, 162 00 Praha 6-Břevnov 

NADPORUČÍK DANIEL PÍŠA

  • Voják a amatérský fotograf

  • V armádě slouží dvanáctým rokem, od roku 2012 u 42.mechanizovaného praporu  v Táboře.

  • Dvakrát byl vyslán do zahraniční operace na území province Parván, Afganistán.

  • V roce 2015 jako velitel čety a v roce 2018 jako zástupce velitele.

  • Absolvent kurzu KOMANDO, instruktor střelecké přípravy, držitel záslužného kříže II a III. třídy, americké bronzové hvězdy.

  • V současné době se ve Spojených státech připravuje na kapitánské zkoušky.

Pozdrav Daniela Píši ze Spojených státůPozdrav Daniela Píši ze Spojených států

Více informací  a fotogalerie na:

https://kcvvpraha.cz/aktuality.../aktuality/bdit-pro-bagram 

 

Za Spolek VLČÍ MÁKY Martina Horová