BVP PUMA vybráno do Sil okamžité reakce NATO

 27. 05. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

Spojenci NATO i EU tvoří úkolová uskupení (Joint Task Force, a pro mimořádně důležité úkoly tzv. Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), která jsou schopná prakticky okamžitého nasazení při aktivaci společné obrany a jsou vyzbrojena tou nejlepší a nejmodernější výzbrojí. Jednotlivé státy do nich přispívají těmi nejšpičkovějšími jednotkami a technikou. Německý Bundeswehr poskytne dle žádosti NATO v období 2022-2024 mechanizované jednotky opírající se o bojová vozidla PUMA. To je jistě zaznamenáníhodný signál pro český tendr na nové pásové bojové vozidlo pěchoty.

Síly NRF (NATO Response Forces) jsou vždy po dobu tří let udržovány ve svých domovských zemích v pohotovosti, aby mohly být na vyžádání nasazeny kdekoli na území aliance. Přitom první rok a poslední rok jsou v režimu „stand-by“, resp. „stand down“, kdy musí být schopny jít do akce do 45, resp. 30 dní. V klíčovém prostředním roce garantují schopnost nasazení vskutku okamžitého – od 2 do 7 dní.

Mechanizované jednotky zaujímají v takovém úkolovém uskupení logicky zásadní roli, a sice díky kombinaci palebné síly, taktické pohyblivosti, přepravy a ochrany vojáků. Umožňují rychle měnit způsob boje mezi bojem na vozidle a bojem po sesednutí.

Do VJTF 2022-2024 zajistí Bundeswehr celkem až tři mechanizované bojové svazy, tvořené tanky Leopard 2 a bojovými vozidly pěchoty PUMA. K tomu odpovídající síly bojové podpory. V praxi to znamená, že vozidla PUMA budou krýt záda tankům Leopard.

Pochopitelně je to pro Bundeswehr, potažmo i německé zbrojovky výzva, protože BVP PUMA je zaváděno právě až v posledních letech, modernizaci zpomalilo někdejší opakované snížení rozpočtu na obranu. Teď má německá armáda tři roky na perfektní secvičení tankistů a mechanizované pěchoty. Výrobce (PSM – sdružení zbrojovek KMW a Rheinmetall) garantuje dozbrojení vozidel do vyšší verze, tedy na úroveň PUMA-S2. Připomeňme si, že PUMA-S2 bude k dispozici, jako nejmodernější BVP, v době, kdy AČR chce nahradit BVP-2. Potenciál rozvoje na dalších 30 let se zdá být evidentní.

PUMAFoto: BVP PUMA se představuje AČR, zdroj Army.cz

Příprava na VJTF tak udává tempo a je svého druhu pojistkou, že spolková mechanizovaná pěchota dosáhne již k roku 2022 stanovených počtů moderních bojových vozidel s vysokou bojovou schopností a nejmodernějšími prostředky velení. Pro boj po sesednutí se navíc již počítá se systémem „Voják budoucnosti“, který bude rovněž vybaven novými prostředky velení, řízení a Battlefield Management.

 Autor: Redakce