Když ***** píše o armádě: Jedna věc jsou hejty, ale uzřete top blbost, k níž také občané mohou dospět.

 01. 06. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Voják Pavel Vrba na svém blogu nedávno zareagoval na jiného blogera, a sice tím, že v úvodu přiznal, že reagovat se mu zprvu ani nechtělo. Jenže je to srdcař, bojovník, nejen v uniformě, ale i perem, takže to udělal, slušně a trpělivě vysvětloval. Za přečtení to určitě stojí celé, ale my si speciálně dovolíme vybrat jednu perličku...

Jakýsi Jetvart Manukjanna na blogu iDnes totiž mimo jiné (bludy) napsal: „Co na zahraničních misích dělají se tají. Ta pomoc se dost změnila od té původní polní nemocnice. Pak se mluvilo o týmu stavařů, později střežení, pak se provalilo o navádění bombardérů na cíl a odstřelovačích. Místo chránění civilistů, když se naši vojáci dostali pod palbu, tak utíkali do nejbližší vesnice. Touha po zářezu na pažbě. Já jsem ty zprávy nijak nevyhledával, ale z toho co si za ty roky náhodně pamatuji, tak se Češi dost zaměřili na děti. Vyvinuli počítačovou hru zdarma, kterou když si děti instalovali do počítače, tak kromě hraní sloužila ke sledování aktivit jejich rodičů. Ti zabití členové hlídky zase rozdávali dárky dětem, a snažili se z nich při rozhovoru vytáhnout nějaké informace. To jsou jen drobty, které se provalily, pravda bude asi daleko horší."

hlidka_afghanistan
Foto: Podle bloggera zabití členové hlídky rozdávali dárky dětem, a snažili se z nich při rozhovoru vytáhnout nějaké informace 

OK. Pomiňme tu sérii gramatických nedostatečností typu TI DĚTI. Dislektik nutně nemusí být hloupý. Ale někdo velice hloupý klidně může být dislektik. Nu, ale o to nejde. Jde prostě o tu absolutní občanskou negramotnost. Co naši vojáci na zahraničních misích dělají, to se až na 601.skss vůbec netají, naopak nás tím zásobuje www.mise.army.cz tak, že ani nadšenec to nestíhá číst.

Týmem stavařů pan Jetvart asi myslí PRT – provinční rekonstrukční tým. Netřeba snad uvádět, že šlo o kombinaci týmu civilních specialistů (od stavebních inženýrů po agronomy) a týmu vojenského, který je doprovázel a chránil. Střežením je asi myšleno nynější nasazení strážní roty v perimetru základny Bagram. Naváděním pak patrně práce předsunutých návodčích (FAC), kteří jsou součástí týmů stejně jako zmínění odstřelovači, vlastně v každém družstvu je starší střelec, někdo totiž jednotku krýt musí.

Těmi prchajícími vojáky patrně pan Jetvart naráží na elitní jednotku SOG – samozřejmě nikam neutíkala, už vůbec ne do nejbližší vesnice (tam spíš byla nastřelena), zřejmě jde o důsledek někdejší propagandy ministra Bartáka (btw, sedět asi nakonec nešel, že?), když si hledal pro zrušení SOG záminky, vzdor vyvracení těch osočení jejich tehdejším britským velením. Zářezy na pažbě? Asi nějaká třešnička na dortua lá Jetvart...

Jestli lze v něčem panu Jetvartovi věřit, tak že ty zprávy opravdu nijak nevyhledával. On prostě konzumoval celé roky deník Blesk, nebo spíše nějaké anarcho-komunistické webíky. Nechce se to svádět ani na TV Nova, když ta zrovna přinášela série reportáží podporujících naše vojáky, osvětlujících jejich činnost. Nabízí se na chvíli zapochybovat o vlivu tuzemských médiích na masu, to ano, skandály totiž mají vyšší zpravodajskou hodnotu, jenže informování o činnosti našich hochů na misích opravdu má jiný tón a je separé od skandálů na ministerstvu.

Pan Jetvart má prostě pozoruhodný způsob zapamatovávání si vybraného obsahu, také ovšem i jeho vybavování si. Čeští vojáci se skutečně zaměřili na děti – v Afghánistánu distribucí školních potřeb a vůbec pomocí s budováním škol, v tuzemsku pak výukovými programy Týden s armádou, Den s armádou, POKOS na školách... Poslední hrou vyvinutou armádou bylo nicméně předpotopní 2D létání stíhačky na někdejším náborovém webu, dávno v prachu internetových dějin. Tak předpotopní, že počítačový vir by do něj nedoprogramoval ani špičkový hacker.

A vrchol? Zabití členové hlídky rozdávali dárky dětem, aby z nich při rozhovoru vytáhli informace. Pan Jetvart tím jistě poukazuje na loňský červenec. Tak jednak, děti se kolem vojáků sbíhají a žebrají, i když pro ně vojáci zrovna nic nemají (anebo mají a dají, třeba Lvíček Míra pořád shromažďuje školní a zdravotní potřeby – setsakramentsky je v těch končinách potřebují), ale v mysli pana Jetvarta se patrně na celém světě mluví česky nebo anglicky, takže naši vojáci vedou běžně konverzaci: „Chceš lízátko? Tak mi řekni, kde je Taliban." A afghánské děti odpovídají: „Dej dvě lízátka a řeknu, dej mi tu PC hru a můžeš sledovat, jak z netu stahují ***** moji rodiče." (sorry, blbá narážka na tu zprávu dne tuhle o Bin Ládinovi)

A závěr pana Jetvarta: „To jsou jen drobty, které se provalily, pravda bude asi daleko horší." No, to je. Protože známa jsou všechna fakta a provalila se absolutní inteligenční nedostatečnost pana Jetvarta. Vážení čtenáři, promiňte, že jsme osvětlováním těch jeho bludů zaměstnali vás, ve skutečnosti doufáme, že si to přečte hlavně pan Jetvart. Pro všechny případy, napište mu zprávu, kde mu to také osvětlíte. Ono totiž nelze brát ani takovou blbost na lehkou váhu, jelikož naši hoši nasazují život za vlast, v níž i pan Jetvart může svobodně a beztrestně publikovat na jejich účet bludy, které další Jetvartové čtou.

 Autor: Redakce