KRAV MAGA: Příliš mnoho mýtů a komerce, ale jde to i bez nich

 10. 04. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Tak před deseti lety šlo v Česku o téměř neznámý pojem. Do tajů izraelského sytému „usmrcení protivníka snadno a rychle" se zasvěcovali jen ti největší drsňáci. Nejoblíbenější cvik: odzbrojit týpka, co jim drží pistoli u hlavy. Tohle chce přeci cvičit každý. A taky to podle toho dnes vypadá. Bohužel.

maga_01

O krav maga koluje celá řada mýtů a tím největším je asi ztotožnění pojmu s nějakým typem bojového umění. Zatímco třeba ai-ki-dó je harmonie-energie-cesta a kara-te-dó je prázdná-ruka-cesta, tak krav maga je hebrejský výraz pro boj zblízka/kontaktní boj. Jde o naprosto obecné označení, širokou kategorii, prostě sebeobranu.

Když se řeší, jakou zvolit techniku, tak se krav maga nebojí vypomoci si čímkoli a z jakéhokoli „bojového umění", hlavně aby to splnilo účel. Naši vojáci a policisté se oproti izraelským učí musado, které je také souborem typizovaných technik napříč systémy boje. Ale je už značně dogmatické. Krav maga vám ponechává maximum volnosti.

maga_02_1

Musíte reagovat na aktuální situační kontext – když máte dlouhé nohy, kopejte s nimi, když jste „slabá" ženská, pokuste se útočníka udolat trpělivým bušením... Mějte na paměti jen jedno: Má-li být obrana funkční, musí být silnější či zákeřnější než útok. Čím je efektivnější, tím klesá potřeba protivníka usmrtit – skutečný borec ho zpacifikuje, aniž by mu zkřivil vlas. Zapomeňte, že každý výpad nutně končí smrtí.

Na izraelském systému přípravy pro boj zblízka navíc není zajímavá ani tak preciznost nějakých technik. Žádné mistrovství světa ve zpomaleném cvičení bojové sestavy (jako kata v karate) se tady nekoná, krav maga není sport a nezná žádné zakázané techniky.

Potřebujete skloubit technickou přípravu (chvaty), fyzickou (síla a ještě více výdrž) a taktickou (aplikace). Přitom zažití a schopnost reagovat jsou naprosto klíčové. Izraelci proto drží krok – sledují útoky zločinců a zvláště teroristů. A maximální pozornost věnují simulacím, aby trénink byl realistický.

Musíte se bránit, když po vás někdo vystartuje nečekaně. Ne když stojíte v tělocvičně a na písknutí do sebe zaklesnete s kamarádem. Jeden z předních českých instruktorů vyprávěl, že na mezinárodním semináři do tělocvičny vlítla skupina ozbrojených teroristů – samozřejmě šlo o vyšší level výcviku připravený izraelskými pořadateli. Těžko tomu uvěřit, ale tělocvična plná desítek špičkových instruktorů dala ruce vzhůru, někteří se vzpamatovali až za notnou chvíli.

maga_03

Možná jste si všimli, že musado se dělí na civilní a CMS-combat military systém určený jen vojákům a policistům. Tak na podobné bázi se rozlišuje i krav maga: Civilista potřebuje odrazit útok a utéct, policista odrazit a útočníka zadržet, voják odrazit a zabít nepřítele. Přičemž prvních několik kroků vedoucích k odražení je shodných ve všech případech. Kdežto učit civilisty lámat někomu vaz, je opravdu zbytečné (v Izraeli nutně ne, ale u nás zatím ano).

I tím se lze řídit při výběru té správné cvičební skupiny a trenéra. Na civilní verzi není nic špatného. Náborovým heslům typu „zlomte vaz ve dvou chmatech" se raději vyhýbejte. Stejně tak cvičitelům, kteří krav magu transformují na efektní bojové umění (namísto efektivního umění boje) a příliš dogmaticky lpí na určitém souboru technik, ačkoli se do reálných situací ani nehodí.

Naopak může být zajímavé rozšířit standardní krav magu o souběžně vyvíjený izraelský způsob kapap (boj tváří v tvář), přičemž kapap více cílí na obranu před zbraněmi, boj ve skupinách (málokdy je člověk sám) a záškodnický boj (dnes docela aktuální vize). Vlastní techniky se prolínají, nabízejí ještě větší volnost, a proto účinnost obrany. Zájemcům proto doporučujeme především Českou Asociaci Krav Maga – Kapap.

 Autor: Redakce