Noční můra ISIS - bojujících kurdské ženy: Jejich mužské oběti nepřijdou do ráje!

 01. 11. 2014      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Kdo viděl na Nově pondělní Střepiny, jistě nepřehlédl, že posledními obránci Iráku a vlastně také tureckých hranic před Islámským státem (ISIS) jsou Kurdové a mezi nimi ženy. Je to dokladem nejen mnohem rovnějšího postavení „slabšího“ pohlaví v tamní společnosti, ale také neuvěřitelného odhodlání.

Foto: Kurdské ženy v boji proti postupu sil Islámského státu (zdroj: NBCNEWS.COM)
Foto: Kurdské ženy v boji proti postupu sil Islámského státu (zdroj: NBCNEWS.COM) 

Pravda, to někdy zachází až zahranici toho, co u nás považujeme za standard (snad s vyjímkou upálení Palacha a Zajíce) – jistá Arin Mirkan se opásána výbušninou vyhodila do vzduchu, aby s sebou na onen svět vzala sedm nepřátelských fanatiků z řad ISIS. Je jí proto věnován klip níže, který v dalších minutách zachycuje bitvu o město Kobane.


Pocta bojovnici proti ISIS Arin Mirkan a sestřih bitvy o Kobane (zdroj: YOUTUBE.COM)

Další kurdské dívky ovšem už bojují standardními prostředky, tj. s kalašnikovem. A je jim věnována náležitá pozornost a úcta. Nejen západními médii, u nichž by se fascinace ženskými bojovnicemi v těchto končinách dala čekat, ale také především pohledem jejich vlastního národa. V neposlední řadě je zde hledisko islámu – ne nadarmo kurdská armáda vydává své spolubojovnice za noční můru islamistů – pokud je totiž zabije žena, nepřijdou po smrti do ráje.


Reportáž s příznačným názvem Noční můra ISIS – kurdské dívky ve zbrani (zdroj: YOUTUBE.COM) 

Celou problematiku bojového nasazení kurdských žen pojednává hodinový dokument dostupný v AJ zde, avšak je třeba mít na paměti, že v rukou nejrůznějších aktivistů sklouzává tento fenomén do interpretací, které jsou nutně zavádějící – jak již ostatně napovídá název pořadu „Kurdské bojovnice proti ISIS – Ženský stát“. Nepleťme si tamní situaci s Dívčí válkou v podání Františka Ringo Čecha.

 Foto: Kurdské ženy - bojovnice proti Islámskému státu (zdroj: SIASAT.PK)
Foto: Kurdské ženy - bojovnice proti Islámskému státu (zdroj: SIASAT.PK) 

Kurdky bojují o svůj společenský život, ne-li o holý život, protože vpád ISIS na jejich území by jistě vedl k tomu, že bez zahalení už neopustí dům, nadto pro svou angažovanost by jistě byly hromadně znásilňovány a až k smrti mučeny. To by ostatně potkalo i jejich muže a děti. Až bude ISIS klepat na naše evropské brány, pochopíme, proč bylo v jinak pro nás značně konzervativní společnosti podporováno válečné úsilí žen.

 Foto: Kurdské ženy - bojovnice proti Islámskému státu 2(zdroj: STRIPES.COM)
Foto: Kurdské ženy - bojovnice proti Islámskému státu 2 (zdroj: STRIPES.COM) 

V historii jsme toho už svědky byli, vždyť zaměstnávání a v ruku v ruce s tím emancipaci evropských a amerických žen napomohly zásadně obě světové války. Šlo o řešení potřebu zbrojní průmyslové produkce, posléze nutnost zastání pozic ve všech segmentech hospodářství po mužích povolaných na frontu, nakonec holý pud sebezáchovy národa, kdy ženy tvořily personál polních nemocnic stejně jako pozemní protiletecké obrany – to tedy zvláště v Británii.

 
Ucelená rekapitulace nasazení/protlačení se žen do armády USA (zdroj: YOUTUBE.COM)

Tedy buďme rádi za každou bojovnici, včetně těch v šátcích, stojí-li na naší straně. Nevynášejme jejich přítomnost do nebes, jen ji vítejme. A co je mnohem důležitější – ty kurdské ženy bojují nejen za sebe a dodnes neuznaný Kurdistán, ale v rámci boje proti ISIS také pomyslně za Prahu. Nenechme je obětovat, jak pravil (než se opět rozviklal) Obama: „Kurdský region předvádí toleranci k jiným náboženstvím a sektám, kterou bychom uvítali všude. Proto považujeme za důležité toto území chránit.“

medajlonek_paskova

Foto: Kurdské ženy v boji proti postupu sil Islámského státu (zdroj: NBCNEWS.COM)
Foto: Kurdské ženy - bojovnice proti Islámskému státu (zdroj: SIASAT.PK)
Foto: Kurdské ženy - bojovnice proti Islámskému státu 2 (zdroj: STRIPES.COM)