Nová soutěž: Odrazky, kam se podíváš. Chodci v bezpečí naprosto všude.

 09. 03. 2016      kategorie: OBECNÍ POLICIE    

Být turistou na návštěvě Prahy, budu si myslet, že je to nějaký lokální, poněkud nevkusný, módní trend. Řeč je o odrazkách různorodých tvarů a umístění. Je to snad první dopravně-bezpečnostní opatření, které si lidé doslova zamilovali.

Novela zákona o silničním provozu platí teprve od února, ale reflexními prvky se velká část spoluobčanů začala vybavovat už někdy před rokem. Část z nich jistě k potřebě „být viděn“ dospěla sama, drtivá většina ale reagovala na první mediální zmínky o připravované novele. Buď tahle část společnosti netušila, že zákon ještě odrazky nenařizuje, nebo politický záměr prostě přijala za svůj a rozhodla se na legislativní proces nečekat.

Tomu ostatně odpovídá poněkud bizarní zdobení se reflexními páskami a přívěsky lidmi, kteří se 365 dnů v roce pohybují nejvýše do práce, z práce a na nákup po ulicích hlavního města. A ty jsou z 99 % osvětlené a rámované chodníky, co pár metrů spojenými rovněž osvětlenými přechody. Samozřejmě nic proti tomu, když se rozbije pouliční lampa nebo zavládne inverze, vidí i pražský řidič chodce na poslední chvíli (a ten mu tam s tímto vědomím tím spíše skočí).

Zákon nicméně hovoří o povinnosti mít reflexní prvky mimo obec. „Šedesát procent chodců zemře v noci a osmdesát procent za snížené viditelnosti,“ vysvětlil ministr dopravy Dan Ťok. Takže odrazky mají nosit především opilci, kteří se v noci vrací ze zábavy v sousední vesnici. Silně se obávám, že právě k těmhle osobám trendy doplněk podtrhující jejich outfit beztak nedorazí.

Smysl opatření ovšem dost dobře nepochopili ani jeho městští fanoušci. Pravdou je, že daný paragraf je velice vágní, nicméně rozum napovídá, že reflexní prvek by měl být viditelný ze všech stran, respektive jdete-li po levé straně okresky, tak přinejmenším zezadu a umístěn na pravé ruce. Myšlenka zákonodárců byla taková, že dotčení chodci budou nosit nahazovací pásku v kapse a za snížené viditelnosti ji navinou kolem loktu.

Co ale s pobavením denně pozoruji při cestování pražskou MHD, to jsou pásky navinuté na popruzích kabelek, zářivé siluety duchů a smajlíků připnuté k zipům batohů či dokonce instalatérských brašen. Zezadu je to ještě dobré, ovšem na kabelce nošené na levém boku a ještě zepředu už její nová okrasa jaksi pozbývá funkce.

batuzek

Podobných kreací jistě bude přibývat s tím, jak reflexní prvky rozdává samotná policie. Ale nejen ta. Včera jsem zaběhla do vietnamské večerky a přímo u pokladen stála zákazníkům v cestě obrovská krabice plná žlutých a oranžových odrazek několika tvarů a velikostí, za vskutku lidové ceny. Předpokládám, že blíže pokladnám už se pásky přesunuly i v OBI, Bauhausu a Hornbachu, kde v sortimentu měly své místo vždy.

Ano, mám z toho trochu legraci. Což neznamená, že odrazky už dávno nenosím na vlastním batohu. Vlastně se mi líbí, jak se národ konečně dokázal pro nějaké bezpečnostní opatření nadchnout. Pominu-li tedy, kolik lidí se nyní uchází také o zbrojní průkaz, takže v Praze se termíny zkoušek od podání přihlášky vzdálily na pět měsíců (místo obvyklých dvou)! Zpět ale k odrazkám – Češi je nekupují na povel (jak by učinili Němci), ale protože se jim to líbí. Nakonec tedy nezbývá, než si přát, aby bylo přijímáno více zákonů, které občanům dělají tak nějak radost ;-)

No a proto vyhlašuji soutěž! Posílejte mi na mirkamirka@seznam.cz fotografie, na nichž zachytíte své spoluobčany s odrazkovými kreacemi. Vyhrává ten, kdo zašle co nejvíce a co nejbizarnějších snímků. (Nefoťte sami sebe, to poznám.) A vítěz dostane, jak jinak, sadu samolepících odrazek, a sice ve tvaru lebky Punisher. Soutěž trvá do 20. března.

punisher skull

Ilustrační foto, tento patch lze koupit na armymarket.cz