Rok a půl Caliber Coffee – báječně chutná a pomáhá (nejen) veteránům

 27. 03. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

Když Jaromír Kadeřábek spojil své koníčky – střelbu a kávu – a začal budovat pražírnu Caliber Coffee, netušil, že už v prvních měsících získá přízeň stovek zákazníků, současně se ale setká i s odsudky a závistí. Jako by snad na kávu pro střeleckou komunitu a podporu veteránů směl existovat jen globální patent. Je dobře, že to negativní v týmu Caliber Coffee hází za hlavu a naopak přinášejí řadu novinek. Krom toho rozjeli Caliber Club jako prostor pro komunitu i outdoor e-shop. O tom všem se dozvíte v následujícím interview…

Máte za sebou rok a půl ostrého provozu. Jakých pět věcí jej nejvíce vystihuje?

Překvapující odezva, porodní bolesti, překotný rozvoj, chybná rozhodnutí, vynikající káva.

Na počátku jste se rozhodli přispívat Spolku VLČÍ MÁKY, podporujete kromě něj ještě nějaké další neziskovky nebo i jednorázové charitativní projekty?

Rozhodnutí podporovat Spolek Vlčí Máky přišlo samo od sebe při čtení facebook příspěvku. Nikdy nebylo snahou tříštit podporu na více fragmentů. Nicméně jsme byli několikrát osloveni o sponzoring nebo příspěvek na konkrétní akci. Pokud bylo v našich silách, podpořili jsme tyto aktivity. Asi můžeme zmínit například Tactical Shooting Challenge, Regi Memorial, ale například i běžecké závody. Jako soukromé osoby přispěli lidé z našeho týmu finančními dary potřebným, jejichž příběh nás zaujal.

caliber coffee vlčí máky

Loni v červnu jste poslali speciální zásilku již namleté kávy Jakubu Engelmajerovi, který šel 650 km po trase SNP v rámci sbírky Po stopách hrdinů. Zažili jste už více takových netradičních zásilek?

Ano, toto byl spontánní počin a myslím, že nás na tuto možnost upozornil tým Spolku Vlčích Máků, za což jim děkujeme. Jak již bylo výše zmíněno, každá námi sponzorovaná akce je vcelku netradiční záležitost. Občas nás limituje čas, do kdy je nutné naši kávu zaslat, ale většinou jsme to zvládli.

caliber coffee po stopách hrdinů

Zakládáte si na tom, že posíláte kávu čerstvě praženou, takže na ni zákazník může pár dnů čekat. Nadále platí, že jde standardně jen o celá zrna, tudíž zákazníky mohou být jen ti, kdo mají doma kafemlýnek, resp. kávovar, který zrna namele?

Ano, zatím nedržíme kávu na skladě. K našemu překvapení se nám z více jak čtyř set objednávek žádná nevrátila jako nevyzvednutá. Jsme pyšní na to, že máme hrdé a čestné zákazníky, kteří občas i přimhouří oko nad naší chybou v případě záměny objednaného druhu kávy. Vždy platilo, že pokud si zákazník přeje dodat kávu umletou, zeptáme se na jakou úpravu a jeho kávu umeleme. Četnější dotazy na tuto možnost nás vedly k přidání mleté kávy do stálého sortimentu. Jedná se o caliber 12GA a 16GA. Do sortimentu jsme také zařadili i ruční mlýnek.

S kolika mixy kávy a edicemi jste začínali a kolik jich nabízíte nyní? Není obchodní tajemství, která edice nebo i konkrétní mixy jsou nejžádanější?

V roce 2017 jsme začali s pěti různými směsi kávy včetně jedné s 10 % robusty. Každá naše káva je jiná. Kromě kalibrů .22LR – zde se jedná o totožnou směs. Dlouho jsme zvažovali, zda přidáme a zavedeme jednodruhovou arabiku – kávu z jednoho druhu arabiky. Vsadili jsme na brazilskou Cerrado Diamantina a jedná se o jednu z nejvíce prodávaných káv.

 caliber coffee vz 58

V současné době nabízíme více jak deset druhů kávy. Nejvíce prodávané je caliber .223rem, .308win, 9x19, .45ACP, každopádně největšími trháky jsou plechovky s 20 % robusty a popisem VZ.58, kdy se nám ozval i jeden bývalý spolupracovník konstruktérů a poděkoval za pěkný nápad. Druhým trhákem je 7,62x39.

Kromě 250g balení nabízíte i kilová – to nějaký kafař spotřebuje, nebo jsou mezi odběrateli i kavárny?

Z jednoho kila kávy připravíte 125 až 140 porcí. Toto množství představuje maximálně dvouměsíční spotřebu pro dvě osoby (pokud trochu pijí kávu). Máme pravidelné zákazníky, kteří preferují kilová balení, která jsou pochopitelně i cenově výhodnější. Mezi našimi zákazníky jsou i restaurace a firmy. Nově nás oslovila o dodávku kávy i jedna zubní klinika, což nám přijde úsměvné, ale jsme tímto velmi potěšeni. V souhrnu lze konstatovat, že běžný konzument preferuje 250g balení i z toho důvodu, že si příště objedná jiný caliber. Organizace kupují výhradně kilová balení.

V eshopu nabízíte i hrnky a jiné drobnosti, dokonce i kávovary. Je to reakce na poptávku konzumentů vaší kávy?

Hrnky jsme zařadili záhy po rozjezdu e-shopu, jelikož náš kamarád (voják ze Žatce) má malou firmičku s laserem na dekorační předměty. Byl ochoten nám udělat i malá množství. Postupem času se pro nás bohužel stalo limitující, že není plátcem DPH, a tedy nejsme schopni lepších a nižších cen i pro naše velkoobchodní partnery. V současné době testujeme jiného dodavatele, který je střelcem a má blízko k této tématice. Kávovary jsou velmi okrajovou záležitostí.

caliber-coffee-smaltovany-espresso-salek

Kdy jste spustili Caliber Club? Člověk by si pomyslel, že jde o spolek náruživých kafařů, ale není to náhodou lovecký či outdoorový e-shop? Komu je určen?

Caliber Club je projektem více lidí. Jde o myslivecko-střelecký klub, který budujeme od ledna 2018,  ale současně je Caliber Club i prodejnou a e-shopem se zbraněmi, oblečením a pomůckami pro běžného myslivce a sportovního střelce. Caliber Club organizuje pravidelné střelecké tréninky a plánuje i soustředění pro děti na střelnici.

caliber club

Co se týká prodejny, snažili jsme se prostory přizpůsobit tak, aby se zde návštěvník cítil jako na návštěvě u přátel. Každému návštěvníkovi nabídneme kávu a posezení. Caliber Club má ambice a plány se rozšiřovat a být místem pro setkávání lidí, kteří milují kávu, zbraně, přírodu, outdoor, ale i rumy a doutníky, tedy máme před s sebou dlouhou, avšak zajímavou cestu.

Vstoupil jste do podnikání s kávou, potažmo potřebami do přírody, jako zaměstnanec z úplně jiného oboru, který kávu a střelbu měl jako koníček. Jaké to je, co vás nejvíce překvapilo, ať pozitivně či negativně?

Jsem stále zaměstnancem v jiném odvětví, ve strojírenství a automotive. Káva i střelba jsou stále koníčkem, ale je pravdou, že bych si tyto koníčky nemohl dovolit a provozovat, pokud by mi nepomáhala manželka, rodina a přátelé. Rád bych začal více závodit v brokových disciplínách, také se potřebuji více věnovat myslivosti.

caliber coffe shooting

U kávy mě překvapily prvotní negativní reakce, uvažoval jsem i o okamžitém ukončení budování značky Caliber Coffee. Ale přišel mi e-mail od jednoho významného obchodníka se zbraněmi a sortimentem pro střelce, který mě motivoval vše negativní hodit za hlavu a začít se více snažit. Nakonec se ukázalo, že pro nemálo zákazníků je rozhodující podporovat český produkt.

Doporučil byste něco takového, nebo i podnikání obecně, třeba veteránům, kterým skončí služba v armádě?

Víte, pokud, dotyčný dokáže překonat závist a negace, určitě doporučuji zkusit hledat cestu k seberealizaci. Tato nemusí být motivována pouze získáním financí. Vlastně je dost podnikajících veteránů, bývalých a současných příslušníků armády a dalších ozbrojených a záchranných složek, kteří spojují příjemné s užitečným.

Jaké máte plány do budoucna, samozřejmě takové, které lze prozradit?

V současné chvíli představíme tři nové kávy, nové a praktičtější balení. Zkoušíme limitovanou edici velmi kvalitního čaje. Musíme investovat do zvýšení kapacity a zahráváme si s myšlenkou držet některé kávy skladem, abychom zrychlili dodávky k zákazníkům. Cílem je získat další dva velkoobchodní partnery.

Děkujeme za tento příjemný rozhovor a přejeme jen to nejlepší a mnoho úspěchů ve vašem snažení.