VÝZVA: Slávie ustoupila UEFA a padlým hold nevzdala. Ušetřenou pokutu ať věnuje veteránům!

 08. 08. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Za povzbudivé a spontánní lze považovat držení minuty ticha Spartou před zahájením zápasu proti Olomouci, jež následovalo záhy po oznámení úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu. Slávie to chtěla zopakovat v úterý, UEFA jí to zatrhla. Podobně jako FIFA britským klubům, které u příležitosti Dne veteránů mají na dresech vlčí máky vždy a před dvěma roky to vyšlo na kvalifikační zápasy. Týmy stály na svém a raději zaplatily pokutu. Slávie ustoupila, tak by ušetřený obnos mohla-měla věnovat veteránům. Pochlapí se?

V roce 2016, kdy se poprvé mediálně diskutoval problém s poctou veteránům, mohli třeba 12. listopadu ragbisté Anglie v utkání proti Jižní Africe a Skotové proti Austrálii v dresech s vlčími máky – tradičním symbolem veteránů – nastoupit, aniž by je rugbyová organizace trestala.

Ovšem ve stejnou dobu za to bafuňáři z FIFA rozdali pokuty fotbalovým reprezentacím Anglie (asi 1,14 milionu korun), Skotska a Walesu (skoro půl miliónu korun) a Severního Irska (asi 300 000 korun). S Českou republikou srovnatelné Irsko, které tradici rovněž ctí, vyšla pokuta asi na sto tisíc korun.

máky premiere league

FIFA i UEFA to zdůvodňují stejně, konkrétně už v roce 2016: „„Není naším záměrem potlačovat vzpomínkové akce vztahující se k historii jednotlivých zemí. Ale musíme neutrálním způsobem přistupovat ke všem politickým a náboženským symbolikám 211 členských zemí. Stadion je prostorem pro sport a pro nic jiného,“ řekl předseda disciplinární komise Claudio Sulser.“ (celá zpráva zde).

Je to samozřejmě zcestná alibistická argumentace, protože uctění památky padlých není nic politického, však třeba symbol vlčího máku, o nějž šlo konkrétně před dvěma roky, je mezinárodní již od skončení první světové války, během níž a následně i během druhé světové války ještě v barvách Commonwealthu (britského impéria) pokládali na bojištích život vojáci z "poloviny" světa. Bez ohledu na tuto historii, Den veteránů a jeho symbol je mezinárodně přijatý, od roku 2001 je zákonem uznán jako významný den i u nás.

Čím by se dotklo vzdání holdu našim padlým vojákům v Afghánistánu na utkání proti Ukrajincům je záhadou, protože Ukrajině náš stát významně pomáhá a její vojáci se rovněž na straně spojenců angažovali v Afghánistánu. Pravda bude taková, že FIFA a UEFA už prostě dávno podlehly politické hyperkorektnosti, jež politizuje kdeco a aktivně se snaží eliminovat demokratické kultury, přičemž FIFA dokonce dislokuje mistrovství světa do bližších i vzdálenějších východních diktatur, dál komentovat netřeba.

Tedy vraťme se k prvotní úvaze – výzvě. Slávie slovy svého šéfa Jaroslava Tvrdíka „dlouhodobě připravuje ve spolupráci s Nadačním fondem REGI BASE 11.11.2018 velkou oslavu Dne válečných veteránu.“ To je chvályhodné, ale je třeba připomenout, že REGI BASE zaměřená primárně na rehabilitaci vojáků s úrazem mozku a míchy je jen jednou z více neziskovek zajišťujících podporu českým veteránům.

Klíčovou všeobecnou podporu novodobým veteránům a jejich rodinám v Česku zajišťují hlavně Vojenský fond solidarity (dary vdovám a sirotkům), Sdružení válečných veteránů (komlexní služby zejm. pro veterány z misí 90. let), Spolek VLČÍ MÁKY (komplexní služby zejm. pro aktuální veterány), druhoválečným veteránům pak Československá obec legionářská, úžeji je zaměřeno ještě několik málo dalších organizací, nehledě na možnost podpořit rodiny padlých přímo.

Pokud to Slávie myslela s minutou ticha za padlé vážně, načež z toho ale tak snadno vycouvala, a s REGI BASE byla spolupráce ke Dni veteránů plánována už dříve (tedy proběhne tak či onak), bylo by od klubu docela pěkný činem (nikoli jen gestem rozmazaným v médích), kdyby peníze vyšetřené z hypotetické pokuty (srovnejme s Irskem – cca 100 000 Kč) rozdělila na podpůrné programy pro veterány, resp. přímo pozůstalým. Jinak by kromě nadávání na UEFA zůstala jen hořká pachuť, že Slávie „vzdala zápas ještě před prvním písknutím“.  

 Autor: Redakce